Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πολλά λάθη ... για μικρές επιδοτήσεις

Στην Κυνουρία της Αρκαδίας το 80% των στοιχείων με τα προσωρινά δικαιώματα, που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν λάθη, ενώ 800 αγρότες περίπου δε θεωρούνται δικαιούχοι επιδοτήσεων

Τεράστια προβλήματα έχει δημιουργήσει στους περισσότερους αγρότες της Πελοποννήσου η αποστολή των στοιχείων με τα «Προσωρινά Ατομικά Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης», δηλαδή με τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ. Οπως λέγεται από γνωρίζοντες τα πράγματα, τα στοιχεία που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις Ενώσεις έχουν λάθη που φτάνουν, και σε κάποιες περιοχές ξεπερνούν, και το 80%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους ελαιοπαραγωγούς, ενώ στις Ενώσεις Μεσσηνίας και Ηλείας ήδη άρχισαν να σχηματίζονται ουρές από αγρότες που θέλουν να κάνουν ενστάσεις. Παράλληλα, όπως επίσης λέγεται από παράγοντες Ενώσεων, για να εξεταστούν οι ενστάσεις που αναμένεται να γίνουν και να βγει άκρη ίσως χρειαστεί να περάσουν και μερικά χρόνια...

Ανεξάρτητα από τα πάμπολλα λάθη στα στοιχεία που αναγράφονται στα «χαρτιά» με τα προσωρινά δικαιώματα, ήδη φαίνεται ότι τα ποσά που έχουν να λαμβάνουν οι αγρότες είναι πολύ μικρότερα από αυτά που λάμβαναν και ανέμεναν να πάρουν. Ηδη έχει επιβληθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οριζόντια μείωση 5% στα χρήματα που αναλογούν στα προσωρινά δικαιώματα και όταν βγουν τα τελικά δικαιώματα θα προστεθούν και άλλες μειώσεις. Για παράδειγμα, στο λάδι έχει αποφασιστεί να αφαιρεθούν ακόμα: 3% υπέρ δακοκτονίας, 2% για προγράμματα ελαιουργικών φορέων (π.χ. Ενώσεις, Συνεταιρισμοί) και 4% για περιβαλλοντολογικούς λόγους και ποιότητα προϊόντος. Σύνολο δηλαδή 9%. Δηλαδή το ποσοστό μείωσης γίνεται 14% κι αν προστεθεί και το 4% της λεγόμενης διαφοροποίησης που θα ισχύσει για το 2006, τότε για του χρόνου η μείωση γίνεται 18%!

Πάντως, όσον αφορά στο μέγεθος των λαθών αξίζει να αναφερθεί ένα παράδειγμα: Σε έλεγχο που πραγματοποίησε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυνουρίας (Αρκαδία) για να διαπιστώσει την ορθότητα των στοιχείων και να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, ανακάλυψε πως τα στοιχεία για το 80% περίπου των παραγωγών είναι λανθασμένα. Συγκεκριμένα, η Ενωση παρέλαβε 6.200 φύλλα προσωρινών ατομικών δικαιωμάτων με τα 1.200 από αυτά να είναι διπλά και τριπλά. Αν αφαιρέσουμε τα 1.200, ουσιαστικά τα προσωρινά ατομικά δικαιώματα έχουν σταλεί σε 5.000 παραγωγούς τη στιγμή που η Ενωση έχει στη δύναμή της περίπου 5.800. Αυτό σημαίνει ότι οι 800 περίπου παραγωγοί - για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αυτοί θεωρούνται «αταυτοποίητοι», δηλαδή δεν έχουν λάβει το εν λόγω φύλλο - κινδυνεύουν, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν ενημερωθούν έγκαιρα και δεν κάνουν ένσταση, να μην εισπράττουν την επιδότηση. Επιπρόσθετα, σε 4.500 παραγωγούς έχουν γίνει λάθη στην κοινότητα που ανήκουν, στα εκτάρια (1 εκτάριο ισοδυναμεί με 10 στρέμματα) και στα ποσά. Μάλιστα, σε 800 περίπου από αυτούς τα λάθη έχουν γίνει στα ποσά, κάτι που σημαίνει πως αν ο παραγωγός δεν κάνει ένσταση θα χάσει τα χρήματα που δικαιούται. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου.

Στο χορό των ενστάσεων που (αναγκαστικά) θα ακολουθήσει, οι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν και αλμυρό χαράτσι, μετά την «ταρίφα» που πρότεινε σε «εγκύκλιό» της η ΠΑΣΕΓΕΣ προς τις Ενώσεις για την υποβολή των ενστάσεων, με τις πλάτες βέβαια της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, προτείνει το ποσό των 10 ευρώ για τις ενστάσεις ή το αίτημα αναθεώρησης, όπως το λένε, που αφορά μόνο στα σταθερά στοιχεία του δικαιούχου, και το ποσό των 25 ευρώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ενώ δεν παραλείπει να απαιτήσει και ένα ευρώ σε κάθε ένσταση υπέρ ...ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οπως σημειώνει ο Γιώργος Ρούνης, διευθυντής της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυνουρίας, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποβάλλει όλους αυτούς τους παραγωγούς σε μια χρονοβόρα διαδικασία (συγκέντρωση απαραίτητων δικαιολογητικών, κατάθεση ένστασης, κλπ.) για να διορθωθούν λάθη για τα οποία ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Το παράλογο είναι πως για τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να πληρώσει ο παραγωγός, ο οποίος είναι και ο μόνος που δε φέρει καμιά ευθύνη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ