Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Το πάγιο πρόβλημα του χαρακτήρα, της δομής, του προσανατολισμού και των αμυντικών υποχρεώσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαψε ποτέ να βρίσκεται στην πρώτη σειρά. Ιδιαίτερα μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974 και για τους γνωστούς τότε λόγους πήρε ιδιαίτερη οξύτητα.

Μιλώντας για το χαρακτήρα των ΕΔ, το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε ευθεία σχέση με τον προσανατολισμό τους, σύμφωνα με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Ευρωατλαντικού Συμφώνου. Μάλιστα, αυτός ο προσανατολισμός προεκτείνεται και πέρα από το συλλογικό ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, στις διμερείς λεόντειες συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ. Αυτές οι επιλογές δομήθηκαν στις μετεμφυλιοπολεμικές συνθήκες υποταγής της Ελλάδας στην αγγλο-αμερικάνικη κυριαρχία.

Το εσωτερικό καθεστώς είναι απόρροια του φόβου του πολιτικού καθεστώτος μπροστά στον εντεινόμενο κοινωνικό διχασμό μεταξύ κεφαλαίου κι εργαζομένων. Αυτή είναι και μία σοβαρή πλευρά απ' όπου απορρέει κι η δημιουργία μισθοφορικών στρατιωτικών μονάδων. Ιδιαίτερα, αυτές οι μονάδες αλλοιώνουν ό,τι απέμεινε από τις θεμελιακές παραδοσιακές αντιλήψεις περί του «αμύνεσθαι περί πάτρης». Αυτό που απομένει, είναι η προσπάθεια μετατροπής των ΕΔ ή μέρους τους τουλάχιστον σε πραιτοριανό σώμα πάνω από την κοινωνία. Ομιλώ για προσπάθεια μετατροπής κι όχι για συντέλεια, που εδώ υπεισέρχονται αντίρροπες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και παράγοντες.

Οσον αφορά τον προσανατολισμό των ΕΔ, η πρώτη πράξη του καθορίστηκε από το γενεσιουργό τους χαρακτήρα ως εμφυλιοπολεμική δύναμη υποταγμένη και καθοδηγούμενη από την παλατιανή καμαρίλα, τους αντιδραστικούς πολιτικούς σχηματισμούς και τα κάθε λογής αντιλαϊκά κρατικά και παρακρατικά μορφώματα. Το απόγειό τους ήταν η δικτατορία του 1967. Η δεύτερη πράξη του προσανατολισμού τους είναι η δημιουργία μισθοφορικών μονάδων προσανατολισμένων στη συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές δραστηριότητες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Οπως στην πρώτη πράξη, ο προσανατολισμός τους καθορίζεται από τον κοινωνικά ανεξέλεγκτο χαρακτήρα τους κι από την ανατροπή βασικών πατριωτικών αξιών. Ετσι, στο γενικότερο πλαίσιο συμμετοχής στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, οι ελληνικές ΕΔ αυξάνουν τον επιθετικό τους χαρακτήρα έστω και περιορισμένο στους μισθοφόρους και στους σχετικά δεύτερους ΝΑΤΟικούς ρόλους, από τους οποίους κατ' ουσία εξαρτάται κι ο χαρακτήρας των εξοπλισμών τους.

Από τη δεκαετία του 1980 το κίνημα ειρήνης προβληματίζεται έντονα. Συνέδεσε τα αιτήματα των «αντιρρησιών συνείδησης», της μείωσης του χρόνου υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και των διαφόρων απαλλαγών με το ζήτημα της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, της ανθρώπινης πληρότητας που χρειάζεται, αλλά και από το γεγονός πως σε τελευταία ανάλυση, αντικειμενικά, είναι άλλος ο ρόλος και τα καθήκοντα των στρατευμένων παιδιών και διαφορετικά μπορεί κανείς να μεταχειριστεί το μισθοφορικό στρατό. Για παράδειγμα, για αποστολές στα ιμπεριαλιστικά «παιχνίδια» έξω από τα ελληνικά σύνορα. Οποιαδήποτε σκέψη γύρω από το ευαίσθητο ζήτημα των ελληνικών ΕΔ και σήμερα οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της αυτές τις πλευρές.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ