Σε επικοινωνιακές ασκήσεις χάρη των εντυπώσεων και για να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού επιδίδεται ο Κ. Καραμανλής παραμονές των αποφάσεων στην ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Πιστή στη γραμμή της ανεπιφύλακτης και άνευ όρων στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποφύγει μέχρι τώρα να καταδικάσει τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκική κυβέρνηση. Θορυβήθηκε όμως μετά τις φραστικές και «υστερόβουλες» αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες από Ευρωπαίους ηγέτες (Σιράκ, Μέρκελ). Εσπευσε λοιπόν χτες ο Κ. Καραμανλής να δείξει ότι δεν υστερεί σε «αποφασιστικότητα» έναντι της Τουρκίας.
Από την Πράγα όπου βρισκόταν χτες πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία, ο Κ. Καραμανλής «ανέβασε τους τόνους» απέναντι στην Αγκυρα. Επανέλαβε μεν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας «δε μεταβάλλεται» καθώς και ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», αλλά φρόντισε να «αποσαφηνίσει», μάλλον εκ του ασφαλούς..., τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στη δήλωση της Τουρκίας όταν υπέγραψε το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης. «Είναι βέβαιο ότι, με τη μονομερή δήλωση που έκανε η Τουρκία, υπογράφοντας το Πρωτόκολλο της Προσαρμογής, δημιούργησε μία σειρά προβλημάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και μάλιστα αποφασιστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσει τα προβλήματα αυτά και κυρίως τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησής του. Περιορίστηκε απλά να επισημάνει ότι «αυτή η μονομερής δήλωση δεν μπορεί να δημιουργεί ασάφειες, ούτε ως προς την έννοια, ούτε ως προς το περιεχόμενο της υπογραφής που έβαλε η Τουρκία», θεωρώντας αυτονόητο ότι «πρέπει να ακολουθήσει και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου έναντι όλων των κρατών - μελών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση αυτή δεν είναι άσχετη με τα «ευρήματα» πρόσφατων γκάλοπ που κατέγραψαν τη διαφωνία της πλειοψηφίας της «κοινής γνώμης» με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό.