Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χάνεται η μικρή αγροτιά

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ωμό εκβιασμό προς τους παραγωγούς προχωρούν οι έμποροι και οι μεταποιητές - βιομήχανοι, επιχειρώντας ν' αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τ' αγροτικά προϊόντα. Στηριζόμενοι στη διαβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς κι έχοντας με το μέρος τους την κυβέρνηση, παίρνουν σχεδόν τζάμπα τη σοδειά και αυξάνουν, συνεχώς, τα κέρδη τους, πουλώντας πανάκριβα στους καταναλωτές. Ετσι έγινε με τα ροδάκινα και τ' αχλάδια, που, φέτος, πουλήθηκαν από τους παραγωγούς σε τιμή πολύ χαμηλότερη από πέρσι - κι αρκετές ποσότητες έμειναν απούλητες - το ίδιο με τη βιομηχανική ντομάτα, έτσι πάει να γίνει και με τα μήλα. Μάλιστα, οι έμποροι εκβιάζουν τους μηλοπαραγωγούς να τους δώσουν το προϊόν τους σε «ανοιχτή τιμή», μη δεσμευόμενοι πόσο κι αν θα τους πληρώσουν.

Σε πολύ χαμηλές τιμές πουλήθηκε, επίσης, το στάρι, το ίδιο συμβαίνει και με το καλαμπόκι, ενώ γνωστό είναι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο βαμβάκι - χιλιάδες τόνοι έμειναν εκτός επιδότησης - το οποίο θα είναι ακόμα πιο έντονο για τη νέα σοδειά που θα συγκεντρωθεί το φθινόπωρο, αφού αναμένεται αυξημένη παραγωγή κι εξακολουθούν να ισχύουν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Κάθε χρόνο, λοιπόν και χειρότερα για τους μικρομεσαίους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Και δε θα μείνει κανένας στο χωράφι, αν δεν οργανωθεί ο αγώνας τους με τέτοιο τρόπο, ώστε, όχι μόνο να προστατεύεται το εισόδημά τους, αλλά και για ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική, που αποτελεί την «πηγή» των προβλημάτων.

«Γερασμένες» κουβέντες

Δε νομίζουμε, ότι είχε τη φυσική ηλικία κατά νου του ο Τ. Τέλογλου, όταν σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή έκανε λόγο για τα «γερόντια του Περισσού», αναμασώντας ένα από τα πλέον ηλίθια επιχειρήματα των αντιπάλων του ΚΚΕ, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Κι αυτό, γιατί γνωρίζει - κι αν όχι, έχει χρέος, ως δημοσιογράφος, να γνωρίζει - ποια είναι η φυσική ηλικία της ηγεσίας του ΚΚΕ. Προφανώς, ήθελε να πει μια «εξυπνάδα» και -ίσως - να δώσει ακόμη μια χεροπιαστή απόδειξη αποκήρυξης του «αμαρτωλού» του παρελθόντος.

Ανεξάρτητα απ' όλ' αυτά, πάντως, του υπενθυμίζουμε, ότι η γήρανση των σωμάτων είναι μια φυσιολογική κατάληξη. Τα «γερασμένα» μυαλά, όμως, είναι κατάντια!

Πολύ δύσκολο

Το «Αριστερό Κόμμα» (ΑΚ) της Γερμανίας είναι συνασπισμός κομμάτων και ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλη, από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και την ομάδα του Οσκαρ Λαφοντέν (πρώην προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπουργού Οικονομίας στην κυβέρνηση Σρέντερ), που αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα. Κι ενώ σε είκοσι μόνο μέρες πραγματοποιούνται στη Γερμανία πρόωρες γενικές εκλογές ο επικεφαλής του ΑΚ, Οσκαρ Λαφοντέν, βρίσκεται σε διακοπές στη μαγευτική Μαγιόρκα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας ξεκουράζεται σε μια έπαυλη του 15ου αιώνα, η οποία διαθέτει κήπο 2.000 στρεμμάτων και πισίνα 12 μέτρων, ενώ, προκειμένου να πάρει μέρος σε μια εκλογική τηλεοπτική εκπομπή, ζήτησε να τον παραλάβει ιδιωτικό τζετ από το νησί και εν συνεχεία να τον γυρίσει πίσω...

Την ίδια στιγμή, η συνδιάσκεψη του ΑΚ ενέκρινε μια σειρά προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι η θέσπιση ελαχίστου μεικτού μισθού ύψους 1.400 ευρώ, η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας σε 420 ευρώ το μήνα και κατώτατη σύνταξη 800 ευρώ για όσους έχουν πληρώσει στα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον επί 30 χρόνια. Δεν είμαστε μάντεις, αλλά δε νομίζουμε να συγκινήσουν τους Γερμανούς εργαζόμενους με τέτοιες θέσεις και πρακτικές...

Το γκολ του θανάτου

Από τη μια το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. Η λάμψη. Τα γκολ. Το επαγγελματικό πρωτάθλημα που ξεκίνησε. «Μια γιορτή για τους μεγαλοκαρχαρίες», όπως εύστοχα το χαρακτήριζε την περασμένη Παρασκευή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από την άλλη, ο πιτσιρικάς από τη Βουλγαρία στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης, που έχασε τη ζωή του το Σάββατο το απόγευμα, ενώ έπαιζε μπάλα σε σχολείο, όταν τον καταπλάκωσαν τα δοκάρια. Η τραγική ειρωνεία; Ο μικρός είχε βάλει γκολ και το δυστύχημα έγινε όταν πήγε να πανηγυρίσει... Τα δοκάρια δεν ήταν καρφωμένα, ο πιτσιρικάς πήγε να κρεμαστεί και το κακό έγινε. Το γκολ δεν πανηγυρίστηκε...

Ποιος να ασχοληθεί με το «γιατί» ένα παιδί δεν μπορεί να παίζει με ασφάλεια; Λεφτά υπάρχουν μόνο για τα γήπεδα - επιχειρήσεις και την οικονομική «εξυγίανση» των μεγάλων ποδοσφαιρικών εταιριών. Και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις ενδιαφέρει μόνο ο επαγγελματικός αθλητισμός της ντόπας, των χορηγών και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων...

Παγκόσμιο αντικομμουνιστικό «ιδιώνυμο»

Το επαίσχυντο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, που ετοίμασε η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την ανάγκη να καταδικαστεί διεθνώς ο κομμουνισμός», το οποίο θα παρουσιαστεί στην τακτική του σύγκληση τον Οκτώβρη, δεν είναι απλά μια προσπάθεια στο πλαίσιο του ξαναγραψίματος της ιστορίας, αλλά αποτελεί τμήμα μιας γενικότερης παρέμβασης παγκόσμιας πολιτικής οπισθοδρόμησης, με στόχο τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες διεθνώς.

Το κείμενο αυτό καθ' αυτό, στη δομή και στο περιεχόμενό του, είναι ένα ψυχροπολεμικό κείμενο αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Ουσιαστικά, όμως, αποτελεί το πρόπλασμα και την εισηγητική έκθεση για ένα νέο, παγκόσμιο αυτή τη φορά, «ιδιώνυμο» κατά της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Αποκαλύπτει ότι η κομμουνιστική ιδεολογία και οι πολιτικές δυνάμεις που την εκφράζουν και αγωνίζονται για μια άλλη κοινωνία ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό δεν έπαψαν να βρίσκονται στο στόχαστρο των δυνάμεων του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται προσπάθεια επαναφοράς στην παρανομία του κομμουνιστικού κινήματος και του σοσιαλισμού.

Συγκεκριμένα, επιχειρείται να εξισωθεί ο σοσιαλισμός με το φασισμό, γίνεται λόγος για «εγκλήματα» που πραγματοποιήθηκαν στο όνομα της κομμουνιστικής ιδεολογίας, καθώς και για την ανάγκη δίωξης των αυτουργών. Ζητείται ανοιχτά η διεθνής καταδίκη του κομμουνισμού και ουσιαστικά η επαναφορά του στην παρανομία, αφού αποτελεί «κίνδυνο» για την ανθρωπότητα η ύπαρξη κομμάτων και οργανώσεων που ασπάζονται την κομμουνιστική ιδεολογία, ενώ δεν παραλείπεται και αυτή η θεωρία για την πάλη των τάξεων που ενοχοποιείται για τα «εγκλήματα» του κομμουνισμού.

Ολα αυτά δεν είναι μόνο στο πλαίσιο ενός ξαναγραψίματος της ιστορίας που θα εκπληρώνει τις νεοταξικές προδιαγραφές. Το εν λόγω κείμενο εξισώνει και συνδέει τον κομμουνισμό με τη νεοταξική περί τρομοκρατίας προπαγάνδα. «Η κομμουνιστική ιδεολογία, αναφέρεται, όπου και όποτε εφαρμόστηκε πάντα κατέληξε σε μαζική τρομοκρατία, εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»! Ετσι λοιπόν μπορεί άνετα να ενταχθεί στις «ασύμμετρες απειλές» που είναι στο στόχαστρο του «παγκόσμιου αντιτρομοκρατικού πολέμου». Στα δε συμπεράσματα του μνημονίου αποκαλύπτονται οι πραγματικοί φόβοι των εμπνευστών του, αφού γίνεται λόγος και για τον κίνδυνο του κομμουνισμού που μπορεί να εξαπλωθεί εκ νέου.

Αυτό που πραγματικά αποκαλύπτεται, μέσα από το κατάπτυστο κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να γίνει αποδεκτό, όπως έγινε και με ανάλογο κείμενο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ότι ο αντικομμουνισμός ήταν και παραμένει το όχημα όλων των αντιδραστικών δυνάμεων, των δυνάμεων που υπηρετούν την πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων. Αυτό, ωστόσο, που αποκαλύπτεται από μια ανάγνωση κάτω από τις γραμμές του κειμένου είναι ότι η κομμουνιστική ιδεολογία και η ταξική πάλη όχι μόνο μένουν στην επικαιρότητα, αλλά μπορούν να αποκτήσουν νέα παγκόσμια δυναμική. Εξάλλου αυτό φοβούνται τα διάφορα κέντρα και παράκεντρα από τα οποία εκπορεύονται αυτά τα κείμενα.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Τα ... ασχεδίαστα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ...πρωτότυπη και ...εντυπωσιακή πολιτική κίνηση αυτή που έκανε χτες το ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε να παραιτηθεί ο Κ. Καραμανλής από υπουργός Πολιτισμού και να ...παραμείνει απλά πρωθυπουργός!

Κι αυτό, διότι - όπως λένε - δεν έχει σχέδιο για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων. Προφανώς, δε θέλουν να πουν ότι καθυστερεί την προώθηση του δικού τους σχεδίου, το οποίο έχει πλήρως αποδεχτεί η «νέα διακυβέρνηση» και προβλέπει με σαφήνεια την παραχώρηση των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες.

Φυσικά, υπάρχουν και τα ...αναπάντητα ερωτήματα του τύπου «σε ποιους» και «με ποιους όρους». Ομως, αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τον μέσο Ελληνα, ο οποίος παρότι θα πληρώνει τα Ολυμπιακά ακίνητα για ...δυο γενιές, ποτέ δε θα τα χαρεί, χωρίς να ξαναπληρώσει, τουλάχιστον...

ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ότι θα βρει θαυμαστές (ίσως και μιμητές) στην Ελλάδα αυτή η ιδέα της γαλλικής κυβέρνησης να φορολογηθούν τα αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να επιδοτηθεί η ...ανάπτυξη επιχειρήσεων σε φτωχότερες χώρες.

Μόνο που οι κυβερνώντες μάλλον θα σκεφθούν την ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο. Βλέπετε, όλες αυτές οι αντιλήψεις περί «κοινωνικής αλληλεγγύης», όπου φορολογείς έναν φτωχό για να τα δώσεις σ' έναν πλούσιο, προκειμένου ο τελευταίος να δώσει δουλιά μερικής απασχόλησης σε κάποιον φτωχότερο, αρέσουν.

Πάντως, είτε σε διεθνές, είτε σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να απευθύνονται σε ανόητους για να πείσουν.

ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΑΡΑΓΕ Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που μίλησε χτες για «στενή συνεργασία Εκκλησίας και πολιτικών», η οποία δεν πρέπει να διαρρηχτεί; Αν αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα ή στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, μάλλον δε μας τα λέει καλά...

Αν πάλι μίλησε για συνεργασία της Εκκλησίας με συγκεκριμένες πολιτικές (τακτικές και καταστάσεις) τότε, στα σίγουρα, έχει δίκιο και σαφώς η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι περήφανη για τις επιλογές της.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το πλέον ... ριζοσπαστικό

Γρηγοριάδης Κώστας

Τελικά, τα ...κατάφερε ο Γ. Παπανδρέου και ...οριοθέτησε την πολιτική και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ και την κυβερνητική της πολιτική. Ναι, βέβαια. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που έγινε τις προάλλες στο Λαύριο, είπε και το εξής αμίμητο: «Με μια αγορά στην υπηρεσία του πολίτη και όχι τον πολίτη στην υπηρεσία της αγοράς». Αναρωτιόμαστε, όμως, για τη συγκεκριμενοποίηση αυτής της ...βασικής, νέας πολιτικής και ιδεολογικής αρχής του Κινήματος. Ενδεχομένως και εφόσον, βέβαια, ξαναγίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, να υποχρεώσουν τους τραπεζίτες να προειδοποιούν αυτοπροσώπως όσους δεν πλήρωσαν εγκαίρως τη δόση των δανείων τους, τους εφοπλιστές να κόβουν οι ίδιοι τα εισιτήρια στους επιβάτες των πλοίων, τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να υποδέχονται με χαμόγελο τους πελάτες στις εισόδους των καταστημάτων και τους βιομηχάνους να λένε καλημέρα σε έναν έναν εργάτη, όταν οι τελευταίοι φτάνουν τα ξημερώματα για να πιάσουν δουλιά... Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να ...μπει η αγορά στην υπηρεσία του πολίτη. Εμείς, πάντως, περισσότερο ριζοσπαστικό μέτρο δεν μπορέσαμε να βρούμε...

ΥΓ: Αλήθεια, στη βάση της ...αρχής αυτής θα ξεδιπλώσει ο Γ. Παπανδρέου τις νέες του πρωτοβουλίες για τη «συνεργασία της Αριστεράς» ή, μήπως, πρέπει να την προσαρμόσει ανάλογα; Γιατί, π.χ., να μην προτείνει «μια αγορά στην υπηρεσία της Αριστεράς και όχι μια Αριστερά στην υπηρεσία της αγοράς»...;

Αυξάνονται οι πεινασμένοι

Οχι δέκα, αλλά τουλάχιστον 150 χρόνια θα χρειαστούν για να επιτευχθούν οι στόχοι, που είχαν τεθεί το 2000 από τον ΟΗΕ, σχετικά με τον υποσιτισμό, τις αρρώστιες, την παιδική θνησιμότητα, κλπ., σε όλο τον κόσμο. Η προειδοποίηση γίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και περιέχεται σε έκθεση, υπό τον τίτλο «Η υγεία και οι στόχοι της χιλιετίας για την ανάπτυξη».

Παρά το στόχο να μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από λιμό και να αναχαιτιστεί η παιδική θνησιμότητα, η κατάσταση χειροτέρευσε σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, σημειώνει η έκθεση. Μεταξύ 1990 και 2002 ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 34 εκατομμύρια στην υποσαχάρεια Αφρική και κατά 23 εκατομμύρια στη νότια και δυτική Ασία. Αντίθετα μειώθηκε κατά 47 εκατομμύρια στην Απω Ανατολή (βελτίωση, που οφείλεται αποκλειστικά στην Κίνα). Περισσότερα από τα μισά παιδιά στη νότια Ασία υποσιτίζονται, ενώ ο μέσος όρος για τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν το 2003 στο 1/3.

Κι όλ' αυτά, παρά το γεγονός πως ο όγκος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων φτάνει και περισσεύει για την επαρκή σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, συμπληρώνουμε εμείς. Αρα, το πρόβλημα δε βρίσκεται στην ύπαρξη της επαρκούς ή όχι ποσότητας τροφίμων...

Μπαίνει στο σχέδιο;

Μία μέρα μετά την προχτεσινή αποκάλυψη του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» ότι ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Κτήμα Πεντέλη ΑΕ» ετοιμάζεται να «βγάλει στο σφυρί» έκταση 641,6 στρεμμάτων στην Πεντέλη, η οποία είναι δασική και έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, διαβάσαμε σε χτεσινή απογευματινή εφημερίδα ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η άμεση ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης.

Και, ω του θαύματος, μία από τις υποψήφιες περιοχές για ένταξη είναι και η συγκεκριμένη που οδεύει προς τσιμεντοποίηση, αφού η προαναφερόμενη εταιρία φέρεται να την έχει στην ιδιοκτησία της! Μάλλον έτσι επιβεβαιώνονται όσα μας μετέφεραν υποψήφιοι πελάτες που απευθύνθηκαν στην εταιρία για να αγοράσουν μέρος της έκτασης. Τι τους έλεγαν οι υπεύθυνοι; Οτι «έχουμε έρθει σε επαφή με πολιτικούς παράγοντες και πιστεύουμε πως θα μπει στο σχέδιο πόλης». Κάτι που, αν τελικά γίνει, θα χαρίσει πολλά δισεκατομμύρια στην οικογένεια των εφοπλιστών που εμφανίζουν τίτλους ιδιοκτησίας του δάσους από το 1894. Πάντα, βέβαια, χάριν της ανάπτυξης, της ικανοποίησης των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων, κλπ., κλπ...

«Ανακαλύψεις»

«Αναρωτιόμαστε εάν η δική τους σοβαρότητα εξαντλείται στο μέτρο της απόρριψης όσων υποψηφίων παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση. Πιστεύουν, άραγε, ότι το μέτρο αυτό θα βελτιώσει την άσχημη κατάσταση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση;». Αυτά σημείωνε - μεταξύ άλλων - η στήλη το περασμένο Σάββατο, σχολιάζοντας το γενικό κλαυθμό και οδυρμό, με αφορμή την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με βαθμούς αρκετά κάτω από τη βάση (10). Ελάχιστες μέρες μετά, ορισμένοι εκ των οδυρομένων «ανακάλυψαν» ότι σημειώνεται ήδη έκρηξη εγγραφών στα φροντιστήρια, καθώς όλα δείχνουν πως την επόμενη χρονιά θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εισαγομένων και ο ανταγωνισμός θα γνωρίσει μέρες νέας δόξας. Και κάποιοι τολμούν να κάνουν λόγο για «διαχωρισμό του Λυκείου από τις εισαγωγικές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ». Οχι πως το συγκεκριμένο μόνο μέτρο είναι ικανό να αλλάξει ουσιαστικά και ριζικά την άσχημη κατάσταση στη δευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά σκόπιμο θεωρούμε να θυμίσουμε, ότι το ΚΚΕ το έχει προτείνει και το διεκδικεί από την πρώτη στιγμή, που οι τότε κυβερνώντες μετέτρεψαν το Λύκειο σε προθάλαμο εισαγωγής στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΟΧΙ στο ωράριο των πολυεθνικών

Από την περασμένη βδομάδα τέθηκε σε ισχύ η διευρυμένη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 8 μ.μ. τα Σάββατα, όπως προβλέπει ο νόμος που πρόσφατα ψήφισε η ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να κάνουν χρήση του προνομιακού για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ωραρίου ήταν τέσσερις από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Αμεσα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ο νόμος της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της υπουργικής απόφασης του ΠΑΣΟΚ το 1997, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Ευνοεί τη συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου σε ακόμα λιγότερα χέρια, την αύξηση της μονοπωλιακής κερδοφορίας, μέσα από τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το βάθεμα της εκμετάλλευσης, την επέκταση του απλήρωτου μέρους της εργασίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει το ωράριο, με την κατ' ουσία συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, είναι απόφαση εχθρική προς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρέμπορους. Αποτελεί ταξική επιλογή, στην πορεία επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο λιανικό εμπόριο. Και σαν τέτοια αντιμετωπίστηκε από την πρώτη κιόλας μέρα της εφαρμογής της. Ο δυναμικός αποκλεισμός καταστημάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι μορφή πάλης που επιβάλλουν οι ίδιες οι συνθήκες. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κάθε μορφή είναι μονόδρομος. Τόσο για τους εμποροϋπαλλήλους, όσο και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρέμπορους, που άμεσα θα έρθουν αντιμέτωποι μ' ένα νέο κύμα «λουκέτων», εξαιτίας της αδυναμίας τους να σταθούν στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Οι εργαζόμενοι και οι μικροί του εμπορίου έχουν πρόταση: Συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, υποχρεωτικό για όλους, που δε θα υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά. Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους, σταθερή και πλήρη εργασία. Μ' αυτό το πλαίσιο και με κάθε μορφή πάλης δίνουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων. Κλιμακώνουν την κοινή δράση, με στόχο το νέο ωράριο να μείνει στα χαρτιά. Να πέσουν στο κενό οι απειλές της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών της. Να πάρουν απάντηση οι δημαγωγίες για δήθεν αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης, που μόνο σαν πρόκληση μπορούν να ακούγονται στα αυτιά όλης της εργατικής τάξης και των μικρών ΕΒΕ.

Οσο θα βαθαίνει η κοινή δράση εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, τόσο πιο αποτελεσματική θα γίνεται η απάντηση στον κοινό αντίπαλο. Στο πλαίσιο αυτής της κοινής πάλης, είναι αναγκαιότητα να γενικευτεί η καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όλο και περισσότερες δυνάμεις να απεγκλωβίζονται από τα κόμματα του κεφαλαίου. Η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, η συσπείρωση γύρω από το ταξικό διεκδικητικό του πλαίσιο και η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ και της πολιτικής του πρότασης, αναδεικνύεται σε μοναδική ρεαλιστική διέξοδο για τους εργαζόμενους και τους μικρούς του εμπορίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ