Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κριτική» του ΠΑΣΟΚ και άλλα ανέκδοτα...

Η χτεσινή συνέντευξη του ΠΑΣΟΚ για την «αποτίμηση» της πολιτικής της ΝΔ για τον πολιτισμό επιβεβαίωσε την κριτική του «Ρ» (βλ. Ενθετο 19/6/2005) ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο ταυτίζεται με τον «πυρήνα» της ασκούμενης νεοδημοκρατικής πολιτικής για τον πολιτισμό, αλλά δεν αγγίζει αυτόν τον «πυρήνα», ούτε για προπαγάνδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους και φέρει την υπογραφή του Α. Λοβέρδου δεν υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη «ιδιωτικοποίηση», παρά το γεγονός ότι ακριβώς γι' αυτό καταγγέλλεται (έστω και στα λόγια όσον αφορά στις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στο ΥΠΠΟ) η ΝΔ από σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ και άλλων φορέων.

Ο λόγος είναι απλός: οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησαν σε κάθε σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για υπαγωγή του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις «ανάγκες» της καπιταλιστικής «ανταγωνιστικότητας» και στη μετατροπή της σε απλό εμπορικό «προϊόν».

Ετσι το ΠΑΣΟΚ επιλέγει το δρόμο της ανώδυνης «κριτικής», με «αιχμή» τον «γραφειοκρατικό παροξυσμό» της κυβέρνησης. Μάλιστα, φέρνει σαν παράδειγμα το σχέδιο του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, στον οποίο «βλέπει» μόνο το «βόλεμα» των «ημετέρων». Αποφεύγει συνειδητά να καταγγείλει το γεγονός ότι αυτός ο Οργανισμός «στρώνει» με «ροδοπέταλα» το δρόμο της ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού (που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ), από τη μετατροπή των μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ και απόσπασή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μέχρι τη ...«φετιχοποίηση» της «χορηγίας».

Την ίδια τακτική ακολουθεί και σε άλλα θέματα του πολιτισμού, ενώ «λέξη» δεν αναφέρει για τη συνεχιζόμενη εργασιακή και πολιτική ομηρία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ. Κι αυτό λογικό: αποτελεί ακόμη μία «προσφορά» του ΠΑΣΟΚ.

Εν κατακλείδι, η αγωνία του ΠΑΣΟΚ να «διαφοροποιηθεί» από την πολιτική ταύτισή του με τη ΝΔ και ακριβώς λόγω της αποτυχίας του εγχειρήματος, πέρασε πια τα σύνορα της ανεκδοτολογίας...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ