Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επιθέσεις συνεχώς, Σύνταγμα προσεχώς...

Ιρακινοί αστυνομικοί «περιφρουρούν» ό,τι απόμεινε από ένα ανατιναγμένο από βόμβα αυτοκίνητο

Associated Press

Ιρακινοί αστυνομικοί «περιφρουρούν» ό,τι απόμεινε από ένα ανατιναγμένο από βόμβα αυτοκίνητο
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από έξι βδομάδες διαπραγματεύσεων και αφόρητων πιέσεων εκ μέρους της Ουάσιγκτον, οι «πολιτικές δυνάμεις» που ουσιαστικά στηρίζουν το καθεστώς του προτεκτοράτου του Ιράκ απέτυχαν να συμφωνήσουν στο κείμενο του Συντάγματος εντός της προθεσμίας που είχε θέσει η αμερικανική κυβέρνηση. Είκοσι λεπτά προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 15ης του Αυγούστου το «Κοινοβούλιο» υπερψήφισε την πρόταση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης να δοθεί παράταση έως τις 22 του Αυγούστου στις αντιπροσωπείες των τριών εθνοτικών ομάδων για την κατάθεση προσχεδίου Συντάγματος.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι Ιρακινοί έχουν κάνει «σημαντική πρόοδο» στο θέμα της κατάρτισης του σχεδίου Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία. Ενώ λίγο αργότερα ο Πρόεδρος Μπους προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τη μη τήρηση της προθεσμίας.

Επισήμως, τα μεγαλύτερα εμπόδια για την υιοθέτηση του τελικού κειμένου είναι ο ομοσπονδιακός ή μη χαρακτήρας του κράτους και ο ρόλος του Ισλάμ. Ουσιαστικά τόσο τα εμπόδια όσο και οι καθυστερήσεις απλώς αντανακλούν τον ακραιφνώς αντιδημοκρατικό και παντελώς παράνομο χαρακτήρα όλης της διαδικασίας, όπου συμμετέχουν μόνο τμήματα της παλαιάς και νέας καθεστηκυίας τάξης του Ιράκ, που έχουν επιλέξει την απόλυτη υποταγή στις κατοχικές δυνάμεις.

Εξάλλου, οι επιθέσεις των ανταρτών εξακολουθούν να συγκλονίζουν όλο το Ιράκ. Δύο Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλα 30 άτομα τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν χτες το πρωί στη Βαγδάτη.

Αγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον κέντρου της υπηρεσίας Πολιτικής Αμυνας στη συνοικία Κανάλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις. Αλλοι 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά στη συνοικία Αλάουι, στο κέντρο της Βαγδάτης. Επίσης, καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχτηκε μπροστά σε ένα εστιατόριο όπου συχνάζουν αστυνομικοί στο κέντρο της Βαγδάτης, στη συνοικία Καράντα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άτομα.

Νωρίτερα τα ξημερώματα, τρεις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε με χειροβομβίδες και ελαφρά όπλα εναντίον φυλακίου στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Επιθέσεις όμως σημειώθηκαν και στην Κερμπάλα, στο Ιτκρίτ και σε άλλες περιοχές της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες Ιρακινούς στρατιώτες και αστυνομικούς αλλά και αμάχους. Τέλος, η αστυνομία στη Χίλα του Νότιου Ιράκ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τις σορούς τριάντα ανθρώπων που προφανώς είχαν βασανιστεί και στη συνέχεια πυροβοληθεί.

Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές με μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Τζόσεφ Μπάιτεν - υπ' αριθμόν 2 στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας - και ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν, ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστηρίζοντας ότι δεν τον εμπιστεύονται πλέον για τους χειρισμούς του στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ