Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Συγκεντρώσεις και αποκλεισμοί δρόμων

Οι παραγωγοί συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στους εκβιασμούς των βιομηχάνων

Eurokinissi

Στα μπλόκα παρέμειναν και χτες οι αγρότες του Νομού Πέλλας, ενώ άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν με τους βιομηχάνους με σκοπό την ικανοποίηση του αιτήματος των ροδακινοπαραγωγών για αύξηση της τιμής του προϊόντος τους. Παράλληλα, παραγωγοί πραγματοποιούσαν περιπολίες έξω από τις κονσερβοποιίες, προκειμένου να μην επιτρέψουν σε κανέναν να παραδώσει βιομηχανικό ροδάκινο στην εξευτελιστική τιμή των 19 λεπτών που δίνουν οι βιομήχανοι.

Οι αγρότες, από νωρίς το πρωί, πραγματοποίησαν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις - αποκλεισμούς δρόμων στην Εθνική οδό Γιαννιτσών - Εδεσσας στις διασταυρώσεις Μαυροβουνίου και Μελισσίου. Ενα μικρότερο μπλόκο υπήρχε στη συμβολή της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας με την περιφερειακή οδό Σκύδρας. Επίσης, ένας μικρότερος αριθμός αγροτών είναι παραταγμένοι με τα τρακτέρ τους στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σεβαστιανών - Εδεσσας, στη διασταύρωση Γυψοχωρίου και στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκύδρας - Βέροιας.

Οπως δήλωναν και χτες οι ροδακινοπαραγωγοί, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καθώς οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι βιομήχανοι για το βιομηχανικό ροδάκινο, τους οδηγούν σε πλήρη οικονομικό αφανισμό. «Είναι τιμές, πρόσθεταν, που έπαιρνε ο ραδακινοπαραγωγός πριν 10 χρόνια».

Δίπλα στους αγρότες, στα μπλόκα, βρέθηκαν και χτες στελέχη της ΠΑΣΥ και αντιπροσωπεία της ΝΟ Πέλλας του ΚΚΕ, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των ροδακινοπαραγωγών, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και κάλεσαν όλους τους παραγωγούς της Πέλλας να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τόνισαν ότι με αφορμή την κατάσταση που υπάρχει στο ροδάκινο θα πρέπει ο κάθε παραγωγός να βγάλει τα συμπεράσματά του, καθώς γίνεται πλέον φανερό ότι οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και στο χώρο των οπωροκηπευτικών οδηγούν σε ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ τα κέρδη για τους εμποροβιομηχάνους αυξάνονται. Σοβαρές ευθύνες, πρόσθεσαν, έχουν και η Διεπαγγελματική, οι Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών καθώς και οι Ομοσπονδίες, οι οποίες, αν και υπήρχε η αρνητική περσινή εμπειρία, δεν οργάνωσαν έγκαιρα αγώνες με στόχο τιμές που θα διασφαλίζουν το εισόδημα του παραγωγού (τιμή 0,35 για το συμπύρηνο) και όχι το εξευτελιστικό 0,25 που ζητούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες και μάλιστα αυτό το αίτημα μπαίνει στη μέση της περιόδου.

Στις 5 το απόγευμα οι αγρότες στα μπλόκα της Πέλλας άνοιξαν τους δρόμους και παρέταξαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος των δρόμων, καθώς αναμενόταν το βράδυ να γίνει συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντού με εκπροσώπους των βιομηχανιών καθώς και με παραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, που με την πολιτική της στηρίζει την αδιαλλαξία των βιομηχάνων, μεθοδεύει να εμφανίσει ότι μεσολαβεί για μια αύξηση της τιμής στο ροδάκινο, μέσα από την αύξηση των ενισχύσεων που δίνονται στους βιομηχάνους από τα ...προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ εκπροσώπων ροδακινοπαραγωγών και μεταποιητών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία. Οι εμποροβιομήχανοι παρουσιάστηκαν αδιάλλαχτοι για μία ακόμη φορά στη χτεσινή σύσκεψη, εκμεταλλευόμενοι φυσικά τη στάση της κυβέρνησης - η οποία όλο αυτό το διάστημα παίζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» - αρνούμενοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ακόμη και για ένα (1) λεπτό του ευρώ παραπάνω, στο κιλό!

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, όμως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας είναι ότι οι εκβιασμοί των εμποροβιομηχάνων, που γίνονται φυσικά με «τις πλάτες» της κυβέρνησης, μόνο στους δρόμους του αγώνα αντιμετωπίζονται...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ