Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στην αγοραπωλησία των φυσικών πόρων

Αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει «χαράτσι» για το νερό της άρδευσης

Αντιδράσεις προκαλεί στον αγροτικό κόσμο η αναγγελία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Φ. Γκούπα, ότι, από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο οι παραγωγοί θα πληρώνουν πανάκριβα το νερό για την άρδευση, που θα παίρνουν από το φράγμα Σμοκόβου. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει «χαράτσι» για το νερό άρδευσης, μετατρέποντάς το από φυσικό, κοινωνικό αγαθό σε ακριβό εμπόρευμα, έρχεται σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και συνεχώς αυξάνεται, το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί δραματική μείωση και χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, επισημαίνει ότι η αναγγελία του Περιφερειάρχη «αποτελεί μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και υπογραμμίζει ότι ο Περιφερειάρχης «αντί ν' απολογηθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για τη μη αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που πλήττει περιοχές της Θεσσαλίας και να δώσει λύσεις, ανακοινώνει νέο "χαράτσι". Φαίνεται ότι και με τη μέθοδο της επιβολής "χαρατσιού" στο νερό που θα χρησιμοποιούν οι αγρότες για πότισμα, η κυβέρνηση επιδιώκει, με πιο γρήγορους ρυθμούς, να διώξει από τα χωράφια και τα χωριά τους τους μικρομεσαίους αγρότες που αποτελούν και την πλειοψηφία της αγροτιάς».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η λογική της εμπορευματοποίησης των πάντων, που σε τελευταία ανάλυση τη "νύφη πληρώνει" ο εργάτης, ο μικρομεσαίος αγρότης και ΕΒΕ, διαπερνά κάθε ενέργεια της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν διπλά και τριπλά τις υπηρεσίες που τους παρέχει το κράτος και η ΤΑ, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να ξαναπουλήσει το νερό που είναι κοινωνικό αγαθό, ως εμπόρευμα, ενώ έπρεπε να παρέχεται δωρεάν.

Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση της αντιλαϊκότητας της πολιτικής που γεννά ο καπιταλισμός, η δήθεν ελεύθερη αγορά, ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους».

Στη συνέχεια τονίζει: «Η ΝΔ, που προεκλογικά δημαγωγούσε για τα προβλήματα των αγροτών, υποσχόμενη ότι θα τα αντιμετωπίσει, ερχόμενη στην κυβέρνηση, τώρα, ακολουθεί πιστά την ίδια καταστροφική πολιτική που εφάρμοζε και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω των αντιθέσεων και της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, γίνεται πιο επιθετική απέναντι στα δικαιώματα του λαού.

Εάν σήμερα προχωρά στην αγοραπωλησία των φυσικών πόρων, όπως τα νερά του Σμοκόβου, αύριο θα κάνει ακόμα χειρότερα, εάν δεν τη σταματήσει η δύναμη του λαϊκού κινήματος».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, σημειώνει: «Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις για τα λαϊκά συμφέροντα θα ανακοπούν εφόσον αποδυναμωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, σε όλα τα επίπεδα (Βουλή, μαζικό κίνημα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνεταιρισμοί).

Αυτό θα δώσει φτερά στο κίνημα και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις να συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία, που θα διεκδικήσει την εξουσία για να εφαρμόσει, με εργαλείο τον τομέα της λαϊκής οικονομίας, μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να κινηθούν για την αποτροπή αυτών των αρνητικών εξελίξεων με την εμπορευματοποίηση των νερών του Σμοκόβου. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει το επόμενο διάστημα ανάλογες πρωτοβουλίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην εφαρμοστεί το νέο χαράτσι στο νερό(1/3/2019)
Βάζει σε εφαρμογή το «περιβαλλοντικό» χαράτσι στο νερό(22/2/2019)
Νέο χαράτσι για το νερό στους αγρότες(18/2/2015)
Πανάκριβο εμπόρευμα και το νερό άρδευσης(10/8/2005)
Μονόδρομος ο ενωτικός αγώνας(15/8/2001)
Χρειάζονται σύγχρονα αρδευτικά(14/1/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org