Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Οδηγός» καταστολής

Στο πακέτο των αντεργατικών μέτρων που προωθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση με εξαιρετική σπουδή, ήρθε να προστεθεί και τούτο: Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη - έχει ετοιμάσει και θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή «Οδηγό καλής συμπεριφοράς» των δημοσίων υπαλλήλων, εντός και εκτός υπηρεσίας. Σήμερα μάλιστα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Απόστολος Ανδρεουλάκος και ο Γιώργος Καμίνης με κοινή συνέντευξη Τύπου θα δημοσιοποιήσουν επίσημα το καινούριο τους κατασκεύασμα, το οποίο όμως, για ευνόητους λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, προδημοσιεύτηκε, στα βασικά του σημεία, στη χτεσινή ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Κρίνοντας λοιπόν απ' όσα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ δημοσιεύει, προκύπτουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση με προπέτασμα καπνού τα αυτονόητα, που κατά κανόνα τηρούνται - ότι ο υπάλληλος πρέπει να είναι ευγενικός, να εξυπηρετεί τον πολίτη, να μην τον προσβάλει, όταν εργάζεται να μην κολατσίζει ή να μη μιλάει για προσωπικά ζητήματα στο κινητό του κλπ.- επιχειρεί την περιστολή βασικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και τη μετατροπή του δημόσιου τομέα σε ένα στεγανό, προς όφελος των κυρίαρχων πολιτικών και της κυρίαρχης ιδεολογίας, με ταυτόχρονη μετατροπή του δημοσίου υπαλλήλου σε ένα απολύτως ελεγχόμενο άτομο, το οποίο λειτουργεί παντού και πάντοτε ως άβουλο υπηρεσιακό όργανο του κράτους. Ο δημόσιος υπάλληλος - λέει ο «Οδηγός καλής συμπεριφοράς» - δε θα πρέπει «να εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις εντός υπηρεσίας και δεν εμπλέκεται εκτός υπηρεσίας σε δραστηριότητες που προσβάλλουν το κύρος της δημοσιοϋπαλληλικής του ιδιότητας».

Οι εμπνευστές παρόμοιων διατάξεων θα έπρεπε να έχουν υπόψη τους ότι παρόμοιες ρυθμίσεις και πρακτικές ίσχυσαν τόσο στη μετεμφυλιακή περίοδο όσο και στην πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης. Για την εφαρμογή τους δε, χρειάστηκε να οικοδομηθεί ένα πανίσχυρο αστυνομικό κράτος και να αποθεωθεί ο χαφιεδισμός. Εκεί θέλουν να το πάνε; Το σίγουρο πάντως είναι ότι αργά αλλά σταθερά οικοδομούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταστολής του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου, πρωτίστως δε του οργανωμένου κινήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ