Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αναδρομές

Καλοκαίρι δύσκολο το φετινό, μ' ανοιχτά τα μέτωπα σε μεγάλα θέματα για τους εργαζόμενους, για τη ζωή τους. Αλλά επίσης και για το αύριο της πατρίδας μας.

Σ' αυτή τη μάχη στην πρώτη γραμμή του αγώνα κι η εφημερίδα ο «Ριζοσπάστης», βεβαιώνοντας την πορεία που καθένας έχει κάποια στιγμή το πρώτο του συναπάντημα. Θυμάται πώς βρέθηκε στα χέρια του ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ». Και το πρώτο εκείνο βαθύ μίλημα, που άγγιξε την ψυχή του. Σε μακρινούς καιρούς, τότε που έπεφτε βαθύ σκοτάδι.

Δεν μπορείς να ξεχάσεις τα φύλλα του «Ρ» που ακριβώς λίγο καιρό πριν από τη μεταξική δικτατορία, έδιναν στα πρωτοσέλιδά του τον καταματωμένο, αλλά και ηρωικό αγώνα των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Μαθητές στο Γυμνάσιο βρίσκαμε, τότε, τρόπο να βρούμε την εφημερίδα μας και έπειτα με τη σειρά να διαβάσουμε κρυφά όλα τα νέα του.

Πρωτοσέλιδα, που όλα τους μαρτυρούν τη μαχητική αγωνιστική πορεία του «Ρ» και φυσικά του ΚΚΕ, που όργανο της ΚΕ είναι ο «Ρ». Σε καιρούς δύσκολους, σε μεγάλες θύελλες, σε νύχτες κατατρεγμών, άγριας παρανομίας και καταδίωξης.

Δίπλα στους εργαζόμενους και μαζί με τα νιάτα κατέγραψε στις σελίδες του τους αγώνες τους και τις ελπίδες τους. Ο «Ρ» από το πρώτο φύλλο του ως το χτεσινό δεν είναι εφημερίδα που απλώς διαβάζεται. Είναι εφημερίδα, που αξιώνει να τον μελετάμε και στα μεγάλα θέματα που διακινούνται, αλλά και για τον ιδεολογικό εξοπλισμό μας, είναι πάντα πολύτιμος και απαραίτητος.

Στη διαδρομή της ζωής του, ο «Ρ», βρέθηκε πολλές φορές στην παρανομία, αλλά και όσες φορές έζησε τη λεγόμενη εκείνη «νομιμότητα» γνώρισε και για πολλά χρόνια άγρια κυνηγητά. Μέσα στη σύνταξη της εφημερίδας αναδείχτηκαν ηρωικά στελέχη του ΚΚΕ, που υπερασπίστηκαν το Κόμμα και πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους.

Να θυμίσουμε, σήμερα, τους αξέχαστους αυτούς συντρόφους μας που αναδείχτηκαν ήρωες μάρτυρες του ΚΚΕ και της εφημερίδας μας: Ο Αρης Βελουχιώτης, η θρυλική Ηλέκτρα, ο Κ. Βιδάλης, ο Πάνος Κορνάρος, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ο Κ. Καραγιώργης, ο Τάκης Φίτσος, ο Γ. Τσιτήλος, ο Δ. Καραντώνης, ο Κ. Χατζήμαλης, ο Αριστ. Τσουρτσούλης, ο Π. Γώγος, ο Μ. Μαρουκάκης, ο Γ. Λαμπρινός, ο Αντ. Παπαγγέλου, ο Γ. Λαμπρινός, ο Π. Παπαδόπουλος, ο Β. Φίλιππας.

Είναι μια τιμημένη φάλαγγα μαρτύρων οι σύντροφοί μας και τους τιμάμε, τους τιμάμε όχι στης βιτρίνας τη θύμηση. Είναι ολοζώντανο κάλεσμα αγώνα στο σήμερα. Δεν είναι εύκολη εφημερίδα ο «Ριζοσπάστης». Εχει ευθύνη κι αγώνα σε κάθε βήμα. Κι αυτή ακριβώς την ευθύνη την αναζητούν καθημερινά οι αναγνώστες του, όταν λένε συχνά για μια είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας πως «αυτό το έγραψε ο "Ριζοσπάστης"».

Δεν έχει μόνο τα δύσκολα η εφημερίδα στη δουλιά μας. Εχει και τις χαρές που σου δίνει η πένα σου, ο λόγος σου που μαχητικά, αδιάλλαχτα υπερασπίζεται τα δίκια του ανθρώπου, τη μεγάλη αλήθεια της ζωής, την προκοπή και την ειρήνη. Αυτοί οι συνάδελφοι είναι που μαζί μας είναι στου αγώνα την πρώτη γραμμή. Είναι εκείνοι που θερμά, συντροφικά τους χαιρετούσε ο ηρωικός σύντροφος, ο αγαπημένος δάσκαλος Κώστας Βιδάλης, όταν μας έλεγε δυνατά: Γεια σου κύριε συνάδελφε. Χαιρετισμός ανοιχτόκαρδος από τον Κώστα Βιδάλη. Χαιρετισμός αγωνιστικός, ενός αγωνιστή δημοσιογράφου. Χαιρετισμός που αχτινοβολούσε αλήθεια και λεβεντιά.


Νίκος ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ