Πέμπτη 28 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμήθηκαν οι 19 ήρωες - μάρτυρες Ασβεστοχωρίου

Τους 19 ήρωες - μάρτυρες του Ασβεστοχωρίου που πέσανε από τα βόλια των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους στις 26 Ιούνη του 1944, επειδή αγωνίστηκαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας, τίμησε την Κυριακή το πρωί, 24.7.2005, σε εκδήλωσή του ο λαός της περιοχής. Η εκδήλωση έγινε στον τόπο της εκτέλεσης και διοργανώθηκε από την ΠΕΑΕΑ νομού Θεσσαλονίκης και το Δήμο Χορτιάτη.

Οπως τόνισε ο Ηλίας Σαπρανίδης, που μίλησε από μέρους της ΠΕΑΕΑ, στη μαρμάρινη στήλη του Πότσδαμ, όπου καταγράφονται οι θυσίες των λαών της Ευρώπης στον αντιφασιστικό αγώνα, η χώρα μας έχει την 4η θέση μετά τη Σοβιετική Ενωση, την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία.

«Αυτής της συγκλονιστικής εκατόμβης συστατικό στοιχείο, συνέχισε, αποτελεί και η θυσία των πατριωτών που απαθανατίζεται σε τούτο το μνημείο, φάρο αγωνιστικού προσανατολισμού. Ηταν η εποχή που ο γερμανικός στρατός εφάρμοζε τα συλλογικά αντίποινα. Ο τόπος αυτός είναι βαμμένος με το άλικο αίμα των 19 παλικαριών του λαού.

Ενα από τα κάστρα της ΕΑΜογενούς Εθνικής Αντίστασης, το Ασβεστοχώρι, μπήκε στο μάτι του εχθρού. Πρωτοπόρο στους εργατικούς αγώνες το Μάη του '36 έδωσε το πρώτο θύμα της τον Τάσο Τούση. Αλλά δυστυχώς καλοθελητές δούλοι και προδότες πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους κατακτητές για να καταλήξουν σ' αυτό το ανόσιο ομαδικό έγκλημα.

Εμείς που σήμερα βρισκόμαστε εδώ, είμαστε περήφανοι για την προσφορά αυτής της γενιάς εκείνα τα χρόνια και προσπαθούμε να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα αυτής της θυσίας και την αλήθεια ενάντια στις διαστρεβλώσεις και τις αποσιωπήσεις», έκλεισε ο ομιλητής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ