Κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την κατάργηση του βέτο στα κοινοτικά όργανα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προτείνει «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»
Την από κοινού προσπάθεια για την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας σε όλα τα θέματα που συζητούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Χ. Αϊχελ και της Γαλλίας Λ. Φαμπιούς. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση τότε θα καταργηθεί το βέτο. Δηλαδή, τα κράτη - μέλη θα χάσουν το δικαίωμά τους να αποτρέπουν μια απόφαση που στρέφεται κατά των εθνικών συμφερόντων τους.
Στο μεταξύ, επανήλθε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, με την πρότασή του για την «ομοσπονδιοποίηση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους που εκφράστηκαν από διαφορετικές κατευθύνσεις. Η πιο σκληρή από τις αντιδράσεις ήταν αυτή του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν, ο οποίος κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν ξεχνάει τα «ναζιστικά αντανακλαστικά» της.
Ο Φίσερ μιλώντας χτες σε ξένους δημοσιογράφους τόνισε ότι με την «ομοσπονδιοποίηση» που προτείνει δε θα καταργηθούν τα «έθνη - κράτη». Επανέλαβε ωστόσο, ότι απαιτείται η ψήφιση «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» με το οποίο θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι αρμοδιότητες των εθνών - κρατών.
Η πρόταση Φίσερ, η οποία βρίσκει σύμφωνο και τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ, οδηγεί στη δημιουργία μιας «κυβέρνησης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία θα συμμετέχουν τα έξι κράτη που ίδρυσαν την ΕΟΚ και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη θα κινούνται «δορυφορικά» γύρω απ' αυτήν. Ως προϋπόθεση τίθεται η εκχώρηση σημαντικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα «ομοσπονδιακά» όργανα.
Η κινητικότητα που παρατηρείται στους κόλπους της ΕΕ για τα θέματα που αφορούν στη δομή και τις αρμοδιότητες της Ενωσης, οφείλεται στο ότι οι συζητήσεις στη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα περάσουν τον επόμενο μήνα στο κρίσιμο τελευταίο στάδιο υπό τη γαλλική προεδρία.