ΜΠΙΣΚΕΚ.--
«Θέλουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Θέλουμε καλύτερους μισθούς. Θέλω το παιδί μου να ζήσει σε μια χώρα με ευημερία, ειρήνη, ευτυχία. Αυτό θέλω, αλλά φυσικά δεν πιστεύω 100% ότι θα συμβεί». Τα λόγια της Σαμάι, μιας γιατρού στο Μπισκέκ, αντανακλούν τις προσδοκίες των μεσοστρωμάτων και της αστικής τάξης στην Κιργιζία μετά τη λεγόμενη λεμονί επανάσταση, η οποία οδήγησε στην ανατροπή και στη φυγή - στα προάστια της Μόσχας - του πρώην Προέδρου Ασκάρ Ακάεφ, ενόψει των σημερινών προεδρικών εκλογών.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν τη σημερινή εκλογική άσκηση ως ένα άτυπο δημοψήφισμα για τη συνέχιση - ή μη - της άσκησης της εξουσίας από τον υπηρεσιακό Πρόεδρο, Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ, με πρωθυπουργό του, όπως το δίδυμο έχει ήδη συμφωνήσει, τον Φέλιξ Κούλοφ. Ουσιαστικά θα πρόκειται για τη «νομιμοποίηση» της ανατροπής του «διεφθαρμένου και αυταρχικού» Ακάεφ, που υπήρξε Πρόεδρος της Κιργιζίας επί 14 χρόνια ώσπου ανατράπηκε στις 24 του Μάρτη με εκπληκτική «ευκολία».
Ωστόσο, αρκετοί φοβούνται επανάληψη και ένταση των επεισοδίων βίας που έχουν σημαδέψει τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι - σχεδόν όλοι πρώην σύμμαχοί του - που μάχονται για τη νομή της «λείας» μετά την ανατροπή Ακάεφ, κατηγορούν τον Μπακίεφ ότι ήδη «μιμείται», ή «αναπαράγει», ή «διαιωνίζει» το καθεστώς.
Ο Τζαϊπάρ Τζεξέγιεφ, πολιτικός σύμμαχος του Μπακίεφ ο οποίος στράφηκε εναντίον του, δηλώνει στην «Christian Science Monitor» ότι «έγινε πειρατεία στην επανάσταση» (σ.σ. περί αντεπαναστατικής, στην ουσία, εξέγερσης πρόκειται, βέβαια, αν και η διαστροφή των εννοιών συνεχίζεται μετά τα γεγονότα σε Γεωργία και Ουκρανία...), και προσθέτει ότι «πάνω από το 95% των κρατικών αξιωματούχων είναι διορισμένοι από τον Ακάεφ, η διαφθορά είναι χειρότερη από ποτέ και οι αλαζονικές συμπεριφορές του παρελθόντος συνεχίζονται». Ο ίδιος προσθέτει: «Δεν είμαι βέβαιος ότι οι εκλογές αυτές μπορούν να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα. Είναι βρώμικοι. Η κατάσταση που οδήγησε στην εξέγερση συνεχίζεται, και φοβάμαι ότι η εθνική μας κρίση θα βαθύνει».
Το δίδυμο Μπακίεφ-Κούλοφ επιχειρεί να αξιοποιήσει τα αισθήματα φόβου των μεσοστρωμάτων. Ο Κούλοφ, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, διατείνονται στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων, είναι «ένας άνθρωπος που ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τους εγκληματίες».
Το βασικότερο πολιτικό πλεονέκτημα του Μπακίεφ έναντι των αντιπάλων του είναι η στήριξη της Δύσης, και ειδικά των ΗΠΑ, που θέλουν να ελέγξουν τα περάσματα της ενέργειας και τη ροή του ύδατος στην περιοχή (ομοίως και οι Ρωσία, Κίνα). Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, Ρόζας Οτουνμπάγεβα, όμως, περί ενδεχόμενου κλεισίματος των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χώρα εγείρουν αμφιβολίες όσον αφορά στο αν αυτή θα συνεχιστεί.
Ενα ακόμη σημαντικό ερώτημα προκύπτει από τις εξελίξεις στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, όπου μετά τις ταραχές του Μάη ο Ισλάμ Καρίμοφ σκληραίνει τη στάση του και απειλεί να κόψει την παροχή αερίου αν το Μπισκέκ δεν του παραδώσει τους «τρομοκράτες» που κατέφυγαν στην κιργιζιανή πλευρά της κοιλάδας Φεργκάνα. Αυτό θα ήταν «συντριπτικό πλήγμα», έλεγε στο «Ρόιτερς» στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης. «Αν συνεχιστεί η φτώχεια και η δυστυχία, ίσως οδηγηθούμε σε εμφύλιο πόλεμο».