Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κορυφώνεται η σύγκρουση για τα ραδιοτηλεοπτικά

Εληξε χτες η προθεσμία υποβολής προσφορών, αλλά όλα δείχνουν ότι το «πακέτο» θα πάει στον εκλεκτό της ΔΟΕ Μ. Ρομέρο

Κορυφώνεται η σύγκρουση αμερικανικών και ευρωπαϊκών τηλεοπτικών δικτύων για το «πακέτο» των 153 δισεκατομμυρίων δραχμών, που αντιστοιχεί στη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για την ακύρωση του διαγωνισμού (η προθεσμία υποβολής προτάσεων έληξε χτες) για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει προκηρύξει η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004», προκειμένου ο εκλεκτός της, Μ. Ρομέρο , να αναλάβει απευθείας τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τελευταία επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, ο Αλεξ Γκίλαντι, μέλος της ΔΟΕ και της Επιτροπής Ραδιοτηλεοπτικών της ΔΟΕ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Κι αυτό, όχι γιατί κινδυνεύει να χάσει (με ή χωρίς διαγωνισμό) ο Ρομέρο και τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα που συνεργάζονται μαζί του, αλλά γιατί ο διαγωνισμός δεν ευνοεί οικονομικά την εταιρία του Ρομέρο, όσο μια απευθείας ανάθεση. Αλλωστε, ο προκηρυχθείς διαγωνισμός προβλέπει εξέταση προσφορών και διαπραγμάτευση. Δεδομένου, λοιπόν, ότι μεγάλα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν υποβάλει προτάσεις, το τελικό οικονομικό αντάλλαγμα του Ρομέρο ενδέχεται να είναι μικρότερο...

Γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Α. Γκίλαντι διέρρευσε επιλεκτικά στον Τύπο ότι υπάρχει εμπλοκή στο διαγωνισμό με το πρόσχημα ότι «περιορίζει τη συμμετοχή εκείνων που επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, δίνοντας πρώτο ρόλο σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς ή εταιρίες, όχι όμως και από άλλες ηπείρους» (εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 12.5.2000). Αυτές οι δηλώσεις δημοσιεύτηκαν μία μέρα πριν τη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη δυσαρέσκεια του Ρομέρο.

Στελέχη της «Αθήνα 2004» έλεγαν ανεπίσημα ότι το μέλος της ΔΟΕ, ενεργώντας για λογαριασμό του Ρομέρο, προσπάθησε «να δημιουργήσει κλίμα τέτοιο που να οδηγήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού, προκειμένου να εμφανιστεί ο Ρομέρο ως σωτήρας και, με επίκληση της πίεσης του χαμένου χρόνου από την ίδια τη ΔΟΕ, «να πάρει τη δουλιά με πολύ μεγαλύτερη αμοιβή απ' ό,τι αν την έπαιρνε μέσω του διαγωνισμού»...

Να σημειώσουμε ότι ένα σενάριο που θα επιθυμούσε διακαώς η ΔΟΕ να υλοποιηθεί, είναι η ακύρωση του διαγωνισμού μετά το άνοιγμα των προσφορών, ώστε να χαθεί κι άλλος χρόνος, ώστε να μην υπάρχει πλέον άλλη επιλογή εκτός από τον Ρομέρο. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρία του θα ζητήσει και βέβαια θα πάρει πολύ μεγαλύτερο οικονομικό αντάλλαγμα.

Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δε σημαίνουν ότι ο Ρομέρο κινδυνεύει να χάσει τη δουλιά λόγω της διενέργειας του διαγωνισμού. Αλλωστε, στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων εδώ και καιρό δηλώνουν ανεπίσημα ότι «είναι δεδομένο ποιος θα πάρει τη δουλιά, απλά με τη διενέργεια του διαγωνισμού ίσως ρίξουμε λίγο την τιμή του Ρομέρο». Ακόμα, αποτελεί κοινό μυστικό στην «Αθήνα 2004» ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν «για τα μάτια του κόσμου», αφού ο ανάδοχος του έργου ήταν γνωστός από την πρώτη στιγμή.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι μεγάλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, το προηγούμενο διάστημα, πίεζαν αφόρητα για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός, ελπίζοντας απλά πως θα «τσιμπήσουν» ένα κομμάτι από το «πακέτο» της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης... Ωστόσο, γνώριζαν - όπως λέει στέλεχος της εταιρίας «Αθήνα 2004» - ότι δεν έχουν ιδιαίτερη τύχη λόγω Ρομέρο.

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ ζήτησε από την ΟΕΟΑ να έχει λήξει οριστικά το θέμα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Να σημειώσουμε τέλος ότι η εταιρία του Ρομέρο, «International Sports Broadcasting» (ISB) - που συνοδεύεται πάντα από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το ΝΒC - είχε αναλάβει την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού σήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992) και της Ατλάντα (1996). Ο εκλεκτός της ΔΟΕ έχει αναλάβει τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, την παραγωγή δηλαδή εικόνας και ήχου που θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο, για τις Ολυμπιάδες του Σίδνεϊ και του Σολτ Λέικ Σίτι (χειμερινή Ολυμπιάδα το 2002).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ