Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Στα... κοινοτικά προγράμματα η λύση

Την αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης σειράς προβλημάτων των γυναικών ζήτησε μεταξύ άλλων χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας παράλληλα ότι το θέμα της γυναικείας απασχόλησης έχει ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη διαφορά ανεργίας γυναικών στην Ευρώπη των 25» ενώ το πρόβλημα «δεν είναι μόνο το εισοδηματικό. Η εργασία είναι βασικός παράγοντας για την αυτοεκτίμηση και την οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας. Παράλληλα αναρωτήθηκε τι απορρόφηση, τι αποτελεσματικότητα είχαν αυτά τα προγράμματα και πόσο βοήθησαν στα προβλήματα των γυναικών». Στην ίδια λογική κινήθηκε η παρέμβασή του και στο θέμα της αντιμετώπισης του εμπορίου γυναικών. Οπως είπε, «υπάρχουν προγράμματα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσουμε τον "κλάδο" του εμπορίου γυναικών», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία στο θέμα.

Επίσης ο Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε σε μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, π.χ. στη Σκανδιναβία, όπου στις χωρισμένες μητέρες «δίνεται διατροφή από το κράτος και το κράτος παίρνει από τον υπόχρεο σύζυγο» προσθέτοντας ότι «στη Νορβηγία η γυναίκα παίρνει γονική άδεια 42 ημερών», ενώ «στον πατέρα χορηγείται γονική άδεια 4 εβδομάδων, που αν δεν αξιοποιηθεί αφαιρείται από τη μητέρα, προκειμένου να έχει κίνητρα να ασχοληθεί». Τέλος ζήτησε να υπάρξουν «ελεγκτικοί μηχανισμοί, που να μην επιτρέπουν την καταστρατήγηση της νομοθεσίας», όσον αφορά τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ