Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Διέγραψε εγκεκριμένες παραγωγές!

Δύσκολη δουλιά θα έχει σήμερα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Θανάσης Βαλτινός, αφού, εκτός από το ότι θα πρέπει να πάρει θέση στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εθνική κινηματογραφία, θα πρέπει να δικαιολογήσει και δύο αποφάσεις που εξόργισαν το σύνολο των φορέων του χώρου!

Πρόκειται για την απόφαση να ανασταλεί για 3 μήνες η υποβολή νέων προτάσεων για χρηματοδοτήσεις ταινιών και η πλέον πρόσφατη, η διαγραφή (!) όλων των εγκεκριμένων προς χρηματοδότηση ταινιών στα προγράμματα «Ορίζοντες» και «Κίνητρο», που είχαν αποφασιστεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΚΚ.

Σύμφωνα με κοινή - και άκρως οργισμένη - ανακοίνωση των ενδιαφερόμενων φορέων, πρόκειται για «μια πρωτοφανή απόφαση για την ηθική και δημοκρατική συνέχιση των θεσμικών λειτουργιών». Κατά τους φορείς, η απόφαση στηρίχτηκε σε δύο νέα μέλη του ΔΣ (Βασίλης Μαζωμένος και Νίνος Φένεκ Μικελίδης) «που δεν είχαν καν διαβάσει το σύνολο των εγκεκριμένων σεναρίων» και «αιφνιδίασε τα μέλη του ΔΣ, αιρετά και μη, καθώς δεν ανέφερε τις προθέσεις του ούτε καν στην ημερήσια διάταξη» της συνεδρίασης, ακυρώνοντας «με αυταρχικό τρόπο τις εγκρίσεις, στις οποίες η προηγούμενη Διοίκηση είχε νόμιμα καταλήξει, αλλά και δημοσιοποιήσει προς τους ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές».

Προσθέτουν ότι αυτή η απόφαση «δημιουργεί οικονομική ζημιά έναντι των ήδη εξόδων, ηθική φθορά και επαγγελματικό εξευτελισμό στους επώνυμους δημιουργούς που τους αφορά (σκηνοθέτες, παραγωγούς, σεναριογράφους και άλλους καλλιτεχνικούς παράγοντες), καθώς εμφανίζονται πλέον αφερέγγυοι έναντι των συνεργατών τους (...)». Σημειώνουν πως αν δεν ανακληθεί η απόφαση θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση και ενημέρωση των διεθνών φορέων δημιουργών του οπτικοακουστικού.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικού Εργου, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και Σωματείο Ταινιών Μικρού Μήκους.

  • Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή των Νέων Οριζόντων, του διεθνούς παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε χτες ο Δημήτρης Εϊπίδης. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «το έργο μου δε συνάδει πλέον με τις προθέσεις και τους στόχους της σημερινής Διοίκησης και σαν αποτέλεσμα διακόπτω τη συνεργασία μου, τερματίζοντας και το έργο των Νέων Οριζόντων».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ