Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δυναμική διαμαρτυρία των ανθρώπων του πολιτισμού

Εργαζόμενοι από όλους τους τομείς του πολιτισμού διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

«Είμαστε εδώ γιατί αντιστεκόμαστε και αρνούμαστε να συμβιβαστούμε», δήλωσαν με μια φωνή εκατοντάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού, στη χτεσινή συγκέντρωση - διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και των Συνεργαζόμενων Φορέων στο χώρο του πολιτισμού.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα - Η πολιτιστική κληρονομιά δεν πουλιέται» και με την υπόσχεση ότι η διαμαρτυρία αυτή θα είναι η αρχή νέων αγώνων, οι καλλιτέχνες είπαν ΟΧΙ στην υποβάθμιση των πολιτιστικών αξιών, ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της τέχνης, ΟΧΙ στην αθλιότητα που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της πολιτιστικής πραγματικότητας, ΟΧΙ στην ανεργία. Δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει: Τη δυνατότητα να δημιουργούν απρόσκοπτα, την εξασφάλιση Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας σε όλους τους χώρους. Απαίτησαν τη δωρεάν, δημόσια, Πανεπιστημιακού Επιπέδου εκπαίδευση όλων των καλλιτεχνών, την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας και αισθητικής αγωγής, την αύξηση του ποσοστού δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό τουλάχιστον στο 2%, την ασφάλιση όλων των ανασφάλιστων δημιουργών, εκτελεστών, ερμηνευτών κλπ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος.

Χαιρετίζοντας τη χτεσινή εκδήλωση εκ μέρους του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου - Χορού και Κινηματογράφου, η Κάτια Ζαρκάδα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς οι νέοι άνθρωποι που έχουμε όνειρα, πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, αγαθό που πρέπει να πηγάζει από το λαό και να απευθύνεται σ' αυτόν, πέρα από συμφέροντα και σκοπιμότητες. Απαιτούμε πολιτισμό για όλους».

«Ηρθε η ώρα να βροντοφωνάξουμε ηχηρά δεν πάει άλλο!!! Πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αντεπιτεθούμε», υπογράμμισε ο Αντώνης Ποντίκης εκ μέρους του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλώντας όλους τους καλλιτέχνες να μη μείνουν θεατές στην καταπάτηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και καλλιτεχνικών δικαιωμάτων. «Θα αντισταθούμε -κατέληξε- στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, που πιστά υλοποιεί τις επιταγές τους».

Στις εργασιακές σχέσεις που ανατρέπονται σύμφωνα με τις εντολές της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στην υποβάθμιση του βιοτικού και αισθητικού επιπέδου του λαού, στις συντάξεις πείνας, τη φτώχεια και την ανεργία στάθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Ανδρέας Βαρούχας. «Επειδή όλα αυτά αφορούν κι εμάς» -είπε- «αρνούμαστε να είμαστε κομπάρσοι - παρατηρητές, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Μιχάλης Παπαδάκης, κάλεσε τους δημιουργούς να αντιπαλέψουν την «εκποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς αυτή τη στιγμή καταστρατηγείται «ένα από τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα που είναι η τέχνη, η οποία μαζί με την επιστήμη και την παιδεία αποτελούν τους πυλώνες του πολιτισμού».

Κλείνοντας τον κύκλο ομιλιών ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Βασίλης Κολοβός, εξέφρασε την απαίτηση «να σταματήσει αμέσως κάθε άμεση, έμμεση ή συγκαλυμμένη μορφή ιδιωτικοποίησης τομέων της πολιτιστικής δραστηριότητας. Είναι πολύ ακριβή εθνική παρακαταθήκη για να την αφήσουμε στις ορέξεις των καιροσκόπων, στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, που μόνο στόχο και σκοπό έχουν το κέρδος».

Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου επιδόθηκε ψήφισμα, στα κόμματα και στο προεδρείο της. Για μια ακόμη φορά, οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τα δικά τους ξεχωριστά «όπλα», επενδύοντας, με χρώματα, φαντασία, μουσική και χιούμορ, την αγωνιστική τους κινητοποίηση. Τον τόνο κράτησαν τα «τύμπανα», την εικαστική νότα πρόσθεσαν ένα άρμα με αναπαράσταση τη λαιμητόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΥΠΠΟ που αποκεφαλίζει την τέχνη, καθώς και τα δεκάδες πλακάτ με σκίτσα και γελοιογραφίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ