Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Εξοντωτική ... «ευελιξία»

Eurokinissi

Με εξοντωτικό ωράριο 75 ωρών εβδομαδιαίως - και, κατά τα φαινόμενα, απλήρωτο (!) - «καλεί» να δουλέψουν οι φύλακες των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων η ηγεσία του ΥΠΠΟ, αφού, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, το θερινό ωράριο (8 π.μ.-7.30 μ.μ.) ξεκίνησε χτες χωρίς να γίνουν προσλήψεις εποχικού προσωπικού! Η καταγγελία έρχεται ελάχιστες μέρες μετά τις πρωθυπουργικές «διαβεβαιώσεις» περί «ευέλικτου μηχανισμού» φύλαξης κατά το θερινό ωράριο, αναδεικνύοντας και έτσι την καπιταλιστική εργασιακή ...«ευελιξία».

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), «δεν έχει προβλεφτεί κανένας προγραμματισμός, καμία έγκριση υπερωριακής απασχόλησης στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, δεν έχει υπάρξει καμία συλλογική συμφωνία, ούτε για το ύψος της αμοιβής και ούτε από ποιον λογαριασμό και πότε θα πληρωθούν οι προτεινόμενες υπερωρίες και θεωρούμε ως πιθανότερη εκδοχή ότι δε θα πληρωθούν ποτέ». Προσθέτουν ότι «οι 1.600 αρχαιοφύλακες "φυλάσσοντας Θερμοπύλες" διαφυλάττουν την ασφάλεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς "ημέρα - νύκτα" έχοντας την ευθύνη λειτουργίας 360 επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και την εποπτεία εκατοντάδων μη επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων». Σημειώνουν, επίσης, ότι η απόφαση για τις υπερωρίες είναι παράνομη, επειδή εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και όχι από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

Οι έκτακτοι υπάλληλοι τονίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι «να κληθούν από τις υπηρεσίες οι συνάδελφοι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες να εργάζονται υπερωριακά και οι ώρες πέραν του ωραρίου να αφαιρούνται από τις συνολικές ώρες της σύμβασης».

Τα δύο σωματεία με ανακοινώσεις τους καλούν τους φύλακες να μην εφαρμόσουν το θερινό ωράριο, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται από 8.30 π.μ. έως 3 μ.μ. (δηλαδή, τη μονή βάρδια) και να ισχύσει η θερινή διπλοβάρδια μόνο σε εκείνα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όπου υπάρχει η σχετική δυνατότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ