Associated Press |
Από έφοδο Αμερικανών σε σπίτι |
Νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εξαπέλυσαν στο βορειοδυτικό Ιράκ οι κατοχικές δυνάμεις. Από την πλευρά της, η «κυβέρνηση» Τζαφάρι, με επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητά την παράταση της παραμονής της «πολυεθνικής» δύναμης στο Ιράκ.
Η πόλη Χαντίθα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης στη γνωστή, πλέον, για τις αλλεπάλληλες μάχες, επαρχία Ανμπάρ, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας εκκαθαριστικής «καταιγίδας». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην επιχείρηση συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά και αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Κάτοικοι της πόλης δήλωναν στα διεθνή ΜΜΕ ότι στους δρόμους επικρατεί νεκρική ηρεμία και ότι οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούν εισβολές από σπίτι σε σπίτι. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφεραν ότι συνελήφθη νεαρός Ιρακινός, γιατί κρίθηκε υπερβολική η ποσότητα πυρομαχικών που κατείχε για το νόμιμο όπλο του. Οι κατοχικοί στρατιώτες τού έκλεισαν τα μάτια, τον αλυσόδεσαν και του τύπωσαν στο χέρι αριθμό αιχμαλωσίας.
Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση έναρξης της νέας αυτής επιχείρησης, Ιρακινοί αξιωματούχοι βράβευαν στη Βαγδάτη τους αξιωματικούς του ιρακινού στρατού που συμμετείχαν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, την περασμένη βδομάδα, στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το ειρωνικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της τελετής σημειώθηκε διακοπή ρεύματος, μία από τις πολλές που γίνονται καθημερινά στο Ιράκ, καθώς το σύνολο της υποδομής της χώρας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και η διαδικασία της «ανοικοδόμησης» δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Οι κάτοικοι της Βαγδάτης έχουν ρεύμα μόλις 10 ώρες τη μέρα, πολύ λιγότερες από ό,τι πριν την εισβολή, ενώ τεράστιες διακοπές σημειώνονται και στην υδροδότηση.
Την παράταση της «θητείας της πολυεθνικής δύναμης» στο Ιράκ ζητά, με επιστολή που υπογράφεται από τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, η νέα ιρακινή «κυβέρνηση», επικαλούμενη την αδυναμία των ιρακινών δυνάμεων να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών άφηνε να εννοηθεί ότι θα συναινέσει σε μια απόφαση «παράτασης εφόσον υπάρχει σχετικό ιρακινό αίτημα, όπως προβλέπεται από την απόφαση 1546».
Το ίδιο ζήτημα κυριάρχησε και στις επαφές που είχε στη Βαγδάτη με τον πρωθυπουργό Τζαφάρι και άλλους υπουργούς ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζιανφράνκο Φίνι είναι ο πρώτος Ιταλός υπουργός που μεταβαίνει στο Ιράκ και στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Νασιρίγια, όπου στρατοπεδεύουν τα ιταλικά στρατεύματα. Ο Φίνι επανέλαβε ότι οποιαδήποτε ιταλική αποχώρηση θα γίνει σε συνεννόηση με την ιρακινή «κυβέρνηση» και τους Αμερικανούς.
Τέλος, χθες, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε ότι ο Ιορδανός Ζαρκάουι, φερόμενος ως ηγέτης της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ, είναι βαριά τραυματισμένος και ότι, σύμφωνα με συνεργάτες του, φέρεται να αναζητείται αντικαταστάτης του.