Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Καταργούν την ολοκληρωμένη μόρφωση!!

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται η παραπέρα υποβάθμιση της Παιδείας και η παράδοσή της στο κεφάλαιο

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η επίθεση της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, με στόχο να την υποτάξει στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και το τελευταίο σχετικό «χτύπημα» του υπουργείου Παιδείας ακούει στο όνομα: νομοσχέδιο για τη διά βίου εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε προχτές το βράδυ στη Βουλή, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις ενός μεγάλου μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, που βλέπει τη μόρφωση να υποχωρεί σε βάρος της - αποσπασματικών δεξιοτήτων - κατάρτισης μιας χρήσης. Αυτού του τύπου η κατάρτιση εισάγεται με το νομοσχέδιο σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, προπαγανδίζεται και αναπτύσσεται ως το κύριο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αξιοποιώντας και πάλι - όπως και με την περίπτωση της περιβόητης «αξιολόγησης» - μια θετικά φορτισμένη έννοια, αυτή της «διά βίου μάθησης», η κυβέρνηση φτιάχνει το πλαίσιο με βάση το οποίο οι εργαζόμενοι θα περνούν από την ανεργία και την ημιαπασχόληση στα θρανία της ακριβοπληρωμένης κατάρτισης και ξανά στην ημιαπασχόληση και ξανά στην κατάρτιση. Δεν έχει καμιά σχέση αυτό το μοντέλο με την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του, να μαθαίνει συνεχώς και να κάνει κτήμα του τη νέα γνώση που παράγει η ανθρωπότητα. Αντίθετα, η «διά βίου εκπαίδευση», που φτιάχνουν, υπηρετεί την ανάγκη του κεφαλαίου να έχει συνεχώς «κρέας για τις μηχανές του».

Πλέον δεν κρύβουν ότι ο εργαζόμενος θα αναγκάζεται να αλλάζει πολλές φορές επάγγελμα στη ζωή του, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνεται «μπαλάκι» από τον έναν εργοδότη στον άλλο, από τον έναν εκμεταλλευτή στον άλλο και για να κάνει αυτές τις «αλλαγές» στη ζωή του θα χρειάζεται πρώτα να πληρώνει για την κατάρτισή του.

Γιατί, όπως γίνεται φανερό από το νομοσχέδιο, το οικονομικό βάρος της κατάρτισης θα το σηκώνει σχεδόν εξ ολοκλήρου ο καταρτιζόμενος, ενώ η ίδια η διαδικασία παροχής κατάρτισης παραδίδεται στο κεφάλαιο ως ένας ακόμα τομέας πλουτισμού, αφού οι φορείς παροχής κατάρτισης μπορεί να είναι είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ιδρύονται κέντρα κατάρτισης ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που θα λειτουργούν με δίδακτρα και θα παρέχουν «πιστοποιητικά» δεξιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ