Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
«Πακτωλός» δισεκατομμυρίων

«Τρελούς» τζίρους κάνουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίες και οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες στο «χρυσοφόρο» κλάδο των τηλεπικοινωνιών, την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά πλήττονται όλο και περισσότερο από την πολυετή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας.

Οπως προκύπτει από την Ετήσια Εκθεση Πεπραγμένων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το έτος 2004:

  • Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ανήλθε σε 4,20 δισ. ευρώ (αύξηση 16,7% έναντι του 2003).
  • Ο κύκλος εργασιών των λεγόμενων «εναλλακτικών παρόχων» ανήλθε σε 510 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 45,7% σε σύγκριση με το 2003!
  • Ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ υποχώρησε στα 2,86 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 8,3% έναντι του 2003.
  • Η συνολική τηλεπικοινωνιακή αγορά, μετρούμενη με βάση τον κύκλο εργασιών των εταιριών, εκτιμάται στα οκτώ δισ. ευρώ το 2004 και είναι αυξημένη κατά 6,6% σε σύγκριση με το 2003.

Σημειώνεται ότι ο διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της ΕΕΤΤ Εμμ. Γιακουμάκης, με δήλωσή του, επιχειρεί να... ευλογήσει το «καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης (σ.σ. ασύδοτης εκμετάλλευσης) της τηλεπικοινωνιακής αγοράς» και τα... ευεργετικά αποτελέσματα του «υγιούς ανταγωνισμού» για τον «καταναλωτή, την ελληνική οικονομία και την Πολιτεία». Ωστόσο, απάντηση στους ισχυρισμούς Γιακουμάκη στα περί «υγιούς ανταγωνισμού» και της... ευεργετικής απελευθέρωσης, δίνει η πρόσφατη επιστολή του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα προς την ΕΕΤΤ. Με την επιστολή αυτή, ο υπουργός, ζητά να διερευνηθεί εάν αληθεύουν οι καταγγελίες για ταυτόχρονη και ισόποση αύξηση στη χρέωση των γραπτών μηνυμάτων από όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Εάν αληθεύουν, ο υπουργός ζητά από την ΕΕΤΤ να απαντήσει εάν αυτό συνιστά «φαινόμενο σύμπραξης ή εναρμονισμένης πρακτικής εκ μέρους των εταιριών».

Τέλος, η Εκθεση Πεπραγμένων της ΕΕΤΤ, είναι αποκαλυπτική και για το γεγονός της διπλής λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας του ΟΤΕ, η οποία λεηλατείται χρόνια τώρα από την πολιτική που ασκούν οι εκάστοτε κυβερνώντες και εσχάτως και από τους ανταγωνιστές του. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ υποχρεώνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ανταγωνιστών του (εναλλακτικοί πάροχοι), παραχωρώντας τους το δίκτυό του έναντι ευτελούς τιμήματος και έτσι να «θησαυρίζουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ