Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Επιμένει στην εμπορευματοποίηση

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης - υποψήφιο για ιδιωτικοποίηση...
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης - υποψήφιο για ιδιωτικοποίηση...
Περισσότερο από 90% ήταν η συμμετοχή των αρχαιολόγων στην προχτεσινή 24ωρη απεργία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προχτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, ενώ, την ίδια μέρα, σε ομιλία του για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης υπεραμύνθηκε ξανά της κυβερνητικής επιλογής για μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Ο ΣΕΑ σημειώνει πως «οι αρχαιολόγοι, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του ΥΠΠΟ, μερίμνησαν, ώστε, παρά την κινητοποίηση, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, την Ημέρα των Μουσείων». Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο πρόεδρος του ΣΕΑ, Δ. Αθανασούλης, διευκρίνισε πως αυτό σήμαινε διευκόλυνση των επισκεπτών στα μουσεία, με δωρεάν είσοδο, αλλά οι αρχαιολόγοι στις Εφορείες, στα έργα και στις διοικητικές υπηρεσίες απέργησαν σχεδόν καθολικά.

Κατά τον ΣΕΑ, «η μαζική συμμετοχή των αρχαιολόγων στην απεργία δίνει την καλύτερη απάντηση στο πρωτοφανές κάλεσμα του υφυπουργού να απόσχουν οι αρχαιολόγοι» από την απεργία και «στην αδιάλλακτη και ανυποχώρητη στάση του κ. υφυπουργού στο ζήτημα του νέου σχεδίου οργανισμού του ΥΠΠΟ, που διαλύει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και θέτει σε κίνδυνο τα μνημεία της χώρας μας».

Την ίδια μέρα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) με θέμα «Μουσεία - Γέφυρες Πολιτισμών», στο Βυζαντινό Μουσείο, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι τα μουσεία «πρέπει να προσαρμοστούν στην εποχή μας». Εννοώντας να προσαρμοστούν στη στρατηγική της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου. Γι' αυτό υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόσπαση των μουσείων - «φιλέτων» της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, δήθεν για «αυτονομία» τους, με το ΥΠΠΟ σε «συντονιστικό» και «υποστηρικτικό» ρόλο, όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ