Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι λάτρεις της πραγματικής λογοτεχνίας, ενήλικες και νεολαίοι που δεν έτυχε να διαβάσουν στο παρελθόν έργα του Δημήτρη Χατζή, έχουν τώρα την ευκαιρία να απολαύσουν δυο βιβλία του που κυκλοφόρησαν από το «Ροδακιό». Πρόκειται για την έξοχη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης» (πρωτοκυκλοφόρησε στη Ρουμανία από τις εκδόσεις του ΚΚΕ «Νέα Ελλάδα») και το «Διπλό βιβλίο», το οποίο περιέχει τα επτά διηγήματα του «Τέλους της μικρής μας πόλης» ξαναδουλεμένα στην Αθήνα μετά τη μεταπολίτευση, με «νέα ματιά» για τον παλιό και τον καινούριο κόσμο, για το παρελθόν και το μέλλον, τόσο που να είναι το διπλό βιβλίο της μοναξιάς και της ελπίδας. Το «Ροδακιό» κυκλοφόρησε ένα ακόμα πολύτιμο κείμενο της νεοελληνικής γραμματείας. Την «Παρωδική μικρογραφία μυθιστορημάτων» του επαναστάτη - λόγω και έργω - Μ. Χουρμούζη, που αφορά στην ξενομανία που κατέλαβε τους Ελληνες και ως προς τις λογοτεχνικές τους προτιμήσεις.

- Από το «Εντός» κυκλοφόρησε το βιβλίο αναμνήσεων της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και πεζογράφου Ναταλίας Αποστολοπούλου «Μετά τη Βάρκιζα η τραγωδία... (Ο ματωμένος Γενάρης του '46)».

- Από την «Αγρα» κυκλοφόρησαν: Σαρ Μποντλέρ «Περί της ουσίας του γέλιου και γενικά περί του κωμικού στις πλαστικές τέχνες» (ένα εξαίρετο, μικρό αισθητικό δοκίμιο του Γάλλου ποιητή, σε μετάφραση - σχόλια - επίμετρο της Λίζυ Τσιριμώκου). Γιάννης Τσαρούχης «Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση (πέντε κείμενα)» (επίσης δοκιμιακά του κορυφαίου δημιουργού μας). Ανθή Μαρωνίτη «Ο ρυθμός ζεστός» (ποίηση). Σοφίας Διονυσοπούλου «Νυχτωδία» (θεατρικό έργο. Α΄ Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα - 1999).

- Οι εκδόσεις του περιοδικού «Συλλογές» (Αργ. Βουρνάς, Σολωμού 29, τηλ. 3840.187) κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Στάθη Ασημάκη «Αράχοβα (Τοπωνυμιογλωσσικά)», το οποίο είναι «καρπός» μακρόχρονης έρευνας για τα τοπωνύμια και τη γλώσσα της Αράχοβας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα κυκλοφόρησε και το 189ο τεύχος (Μάης 2000) του περιοδικού «Συλλογές» με πλούσια, όπως πάντα, ιστορική, λαογραφική και πολιτιστική ύλη.

- Η «Κριτική» κυκλοφόρησε το βιβλίο του νομπελίστα οικονομολόγου Ντούγκλας Νορθ «Δομή και μεταβολές στην οικονομική ιστορία» (μετάφραση Ακριβή Αλεξιάδη, επιστημονική επιμέλεια Θέμις Μίνογλου).

- Από τα «Νέα Σύνορα» - Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν: Το βιβλίο της δικής μας, αγαπημένης συναδέλφου, συντάκτριας του «Ριζοσπάστη» Τιτίνας Δανέλλη «Ο θρήνος της Κλεοπάτρας» (μυθιστόρημα). Γιώργος Λεονάρδος «Μάρα, η Χριστιανή Σουλτάνα» (ιστορικό μυθιστόρημα για τη Μάρα Βράνκοβιτς - Κομνηνού, κόρη του δεσπότη της Σερβίας, συζύγου του Μουράτ Β΄ και μητριάς του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή). Λευτέρης Ξανθόπουλος «Αγγελος των πρώτων ημερών» (μυθιστόρημα). Κύριλ Τοπάλοβ «Μια ζωή χωρίς εσένα» (μετάφραση Ελένη Φραγκουδάκη, μυθιστόρημα). Μάικλ Κάνιγχαμ «Οι ώρες» (μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς. Μυθιστόρημα - βραβείο «Πούλιτζερ» 1999). Αχμέτ Αλτάν «Του έρωτα και της αμαρτίας» (μετάφραση Σούλα Μπόζη, μυθιστόρημα).

- Από τις εκδόσεις «Αρμός» κυκλοφόρησαν: Μαρία Στεφανοπούλου «Η σιωπή που κατοικεί στα σπίτια» (νουβέλες). Αγγελου Ε. Φωκά «Θαλασσινά μετέωρα» (ποιήματα). Στέλιου Ράμφου «Μια καλοκαιρινή ευτυχία τρίζει» (επίκαιρα κείμενα, συνεντεύξεις, άρθρα, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, του δρ. φιλοσοφίας).

- Από την «Εστία» κυκλοφόρησαν: Φραγκίσκος Σομμαρίπας «Τα περάσματα της νύχτας» (μυθιστόρημα). Χ. Α. Χωμενίδης «Δεύτερη ζωή» (μυθιστόρημα).

- Από τον «Ιάμβλιχο» κυκλοφόρησαν: «Μάγια (Μύθοι και θρύλοι)» (περιδιάβαση στους μυθολογικούς θησαυρούς των γηγενών πολιτισμών της Λ. Αμερικής. Εισαγωγή, επιλογή κειμένων Κ. Καλογερόπουλος).Καλίλ Γκιμπράν ή Τζουμπράν «Ο τρελός» (μικρά κείμενα του ποιητή, φιλοσόφου, ζωγράφου - μαθητή του Ροντέν εικονογραφημένα με έργα του. Μετάφραση Κ. Καλογερόπουλος).

- Από το «Στάχυ» κυκλοφόρησαν: Γιάννης Ζιώγας «Ο Βυζαντινός Μάλεβιτς» (μελέτη για τις εικαστικές τέχνες και το διάσημο μύθο του μοντερνισμού για το «Μαύρο τετράγωνο» του Καζιμίρ Μάλεβιτς). Χουάν Λουίς Θεμπριάν «Το Δίκτυο (το Ιντερνετ και τα Μέσα Επικοινωνίας)» (μετάφραση Χάρης Παπαγεωργίου, μελέτη). Χρίστοφερ Χίτσενς «Μητέρα Τερέζα (Θεωρία και πράξη)» (βιογραφία, μετάφραση Αφροδίτη Πολίτη).

Ο «Περίπλους» κυκλοφόρησε το βιβλίο της Βαρόνης φον Σταφ «Savoir Vivre», που πρωτοεκδόθηκε πριν 100 χρόνια και δίδαξε «καλούς τρόπους» στην ευδαιμονούσα μεγαλοαστική τάξη (επανέκδοση της παλιάς εικονογραφημένης ελληνικής μετάφρασης «υπό της κυρίας Χ.»). Κέιτ Σέντλεϊ «Τρία πτώματα στον Τάμεση» (μετάφραση Αγγελική Αναγνωστοπούλου, αστυνομικό μυθιστόρημα).

- Από τον «Πατάκη» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του «ανατρεπτικού» Αμερικανού συγγραφέα Κερτ Βόινεγκατ «Χρονοσεισμός» (μετάφραση Χριστόδουλος Λιθαρής).

- Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε: Δέσπω Καρούσου «Χειμωνιάτικο δειλινό» (ποίηση). Ηρακλής Β. Μπούτσικας «Συλφίδες και Ναϊάδες» (ποίηση). Νότα Κυμοθόη «Ερώ» (ποίηση).

- Από τις εκδόσεις «Γ. Βασιλείου» κυκλοφόρησε η ιστορική μελέτη του Αντώνη Ξανθία «Ο Ελληνας (Οι δύο πλευρές του πίνακα)», που περιδιαβαίνει την ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (γ΄ έκδοση).

- Από το «Οξύ» κυκλοφόρησαν: Λύο Καλοβυρνάς «Πλαθολόγιο λέξεων (Η λέξη που ψάχνατε και δε βρίσκατε...)» (γλωσσοπλαστικοί νεολογισμοί, χιουμοριστικές νεο.. ελληνικούρες). Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης «William S. Burroughs - Το ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο» (μελέτη - αναφορά στον Ουίλιαμ Μπάροουζ).

- Από την «Αστάρτη» κυκλοφόρησαν: Πασκάλ Μπρίκνερ «Οι ανώνυμοι δράκοι» (μετάφραση Λόισκα Αβαγιανού, μυθιστόρημα). Αλκίνος Σπ. Μπουνιάς «Σπέρμα φάλαινας» (μυθιστόρημα).

- Χρήστου Κλεοβούλου «Οι καταραμένοι» (ποίηση Χρ. Κλεοβούλου, Παπαρρηγοπούλου 11, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 3250.168).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ