Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διάθεση συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Δημ. Χριστόφιας: Η επίσκεψη της Λ. Κένεντι δεν είναι για το θεαθήναι...

Την προθυμία της να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη νέα της «πρωτοβουλία» για το Κυπριακό, άφησε σαφώς να διαφανεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η βούληση της κυβέρνησης εκφράστηκε με αφορμή την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Λόρας Κένεντι, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μάλλον θα συμπορευτεί στην άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία ώστε να αποδεχτεί την «πρωτοβουλία» της Ουάσιγκτον.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θετική στις υποδείξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να ασκήσει πιέσεις στον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ώστε να στείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιθυμεί στη σημερινή συγκυρία η κυπριακή κυβέρνηση, επειδή εκτιμά ότι αδυνατίζει τη διαπραγματευτική δύναμή της.

Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει ότι υποβαθμίζει τάχα την επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου, παραπέμποντάς τη στον ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Γεννηματά, ωστόσο μετά τη συνάντηση εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αποτυπώνεται με σαφήνεια η διάθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αφού αναφέρεται πως στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το βάρος πέφτει στο Κυπριακό, όπου «έγινε ανασκόπηση και των τελευταίων εξελίξεων». Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις της κυβέρνησης, αλλά με τρόπο «φιλικό» προς τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η Λ. Κένεντι χαρακτήρισε θετική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν είναι άσχετη με το επικείμενο ταξίδι του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο. «Η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης διευθέτησης για την επανένωση του νησιού, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ, του σχεδίου Ανάν και συμβατή με τις αρχές της ΕΕ, συνιστά πρώτιστο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, οφείλει να έχει προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά, τόσον ως προς το διαδικαστικό πλαίσιό της, όσον και ως προς το ουσιαστικό της περιεχόμενο». Τελικός στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρέπει να είναι λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και θα κριθεί, εν συνεχεία, σε χωριστά δημοψηφίσματα, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι διαπιστώθηκε «το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι η Λ. Κένεντι κινείται στο πλαίσιο συγκεκριμένου αμερικανικού σχεδίου, κατέδειξε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Ερωτηθείς για το τι αναμένει από την επίσκεψη στην Κύπρο της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε πως, όταν οι Αμερικανοί κινούνται, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να είναι «ένα από τα ίδια» και σημείωσε ότι «δεν τη στέλνουν την κ. Κένεντι στην περιοχή για το θεαθήναι, αλλά κάτι έχουν κατά νουν»...

Επιπλέον χαρακτήρισε το πρόβλημα με τις περιουσίες ως μία από τις πιο λεπτές και δύσκολες πτυχές του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις που έχουν προταθεί δεν ικανοποιούν τον κυπριακό λαό και καλώντας ταυτοχρόνως όλους - και κυρίως την τουρκοκυπριακή ηγεσία - να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Λ. Κένεντι, ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της κυβέρνησης της Κύπρου και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποστείλει στον Κόφι Ανάν τις αλλαγές που επιθυμεί επί του σχεδίου του, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ότι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει ότι πρέπει να γίνει η σωστή προετοιμασία για επανέναρξη των συνομιλιών ώστε να οδηγηθούν σε επιτυχία.

  • Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Τουιγκάν, θα βρίσκεται στην Αθήνα από σήμερα Πέμπτη έως και το Σάββατο προκειμένου να συμμετάσχει στον τριακοστό γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα διεξαχθεί αύριο. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ