Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στο Βασιλικό Εύβοιας
Ο Π. Γεραμάνης (όρθιος) και καθισμένος δεξιά ο Στ. Καζαντζίδης |
Στην κηδεία του παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Από μέρους του ΚΚΕ, ο Θόδωρος Τζιαντζής (μέλος του ΠΓ) αποχαιρέτησε «έναν παλιό φίλο και σύντροφο, έναν ταπεινό αγωνιστή, με μεγάλη προσφορά και έργο στη δημοσιογραφία και στη λαϊκή μουσική», εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα του Π. Γεραμάνη. Με επικήδειους τον αξέχαστο συνάδελφο αποχαιρέτησαν, επίσης, η ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωποι μαζικών και μουσικών φορέων.
Γεννημένος το 1946 στο Βασιλικό Ευβοίας, ο Π. Γεραμάνης από πολύ νωρίς έδειξε την αγάπη του για τη δημοσιογραφία. Μαθητής ακόμη στο χωριό του, εξέδιδε μια δίφυλλη εφημεριδούλα, τον προοδευτικό «Μαθητικό φάρο», που σταμάτησε νωρίς, μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας. Από τα 16 του χρόνια στρέφεται στις δύο μεγάλες του αγάπες: το αθλητικό ρεπορτάζ και το λαϊκό τραγούδι. Με φορτηγά που μετέφεραν κεραμίδια έφευγε από το χωριό του για την Αθήνα, προκειμένου να καλύψει ποδοσφαιρικούς αγώνες για την εφημερίδα «Φως των σπορ» και με τον ίδιο τρόπο επέστρεφε στο Βασιλικό, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου.
Ο Πάνος Γεραμάνης |
Ο Π. Γεραμάνης υπήρξε από τους πιο αγαπητούς συναδέλφους και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους νεότερους με ανιδιοτέλεια και γενναιοδωρία. Πίστευε στον κοινωνικό ρόλο της μαχόμενης και μαχητικής δημοσιογραφίας, ενώ είχε εκλεγεί πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες: στην «Απογευματινή» (1968-1971), στην «Ακρόπολη» έως το 1981, στο «Εθνος» (1981-86), την ίδια περίοδο ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Ελληνοσοβιετικά χρονικά», στην «Πρώτη» (1986) και στο «Κέρδος» (1987). Τελευταίος του σταθμός στην έντυπη δημοσιογραφία «Τα Νέα», όπου αρθρογραφούσε για το λαϊκό τραγούδι, αλλά και για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς και για τις καλές λαϊκές ταβέρνες.
Ξεχωριστή ήταν και η πορεία του στο ραδιόφωνο. Ξεκίνησε το 1989 από τον «902 Αριστερά στα FM», ενώ το 1990 πήγε στην ΕΡΑ. Το 1999, για την 32χρονη - τότε - προσφορά του στη δημοσιογραφία, καθώς και για την ιστορική έρευνα και μελέτη της λαϊκής μουσικής και του αθλητισμού μέσα από 1.500 εκπομπές από το κρατικό ραδιόφωνο, τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο της χρονιάς εκείνης, από το Ιδρυμα Μπότση. Επίσης, για την προσφορά του τιμήθηκε το 2002 από το Δήμο Λιλαντίων. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ εκφράζει βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του Πάνου Γεραμάνη, ενός «συναδέλφου που αποτέλεσε κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία», τονίζοντας ότι διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητά του, την κριτική του θεώρηση και την απαράμιλλη προσφορά του στο δημοσιογραφικό λειτούργημα. Ανακοινώσεις για το θάνατο του Π. Γεραμάνη εξέδωσαν επίσης το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, ο ΠΣΑΤ κ.ά.