Στη δίνη των κατευθύνσεων για προσανατολισμό των παιδιών κύρια προς την επαγγελματική εκπαίδευση, με παράλληλη τη δημιουργία φραγμών για πρόσβαση στην Ανώτατη εκπαίδευση, βρίσκονται και τα παιδιά των Eλλήνων μεταναστών στη Γερμανία. Με δεδομένη την κατεύθυνση να στραφούν τα παιδιά στην επαγγελματική εκπαίδευση, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τη γερμανική για την καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης γερμανικού τύπου στα ίδια τα δημοτικά σχολεία, απ' όπου οι «καλοί» μαθητές θα προωθούνται στο γερμανικό επαγγελματικό σχολείο και οι «κακοί» θα πηγαίνουν σ' ένα λειψό Λύκειο, με στόχο να κοπεί και από εκεί η πρόσβαση στα ΑΕΙ και να στραφούν αναγκαστικά στην τεχνική εκπαίδευση. Η συμφωνία αυτή κρίθηκε αναγκαία στη βάση μιας διαπίστωσης ότι τα παιδιά των μεταναστών προτιμούσαν να πηγαίνουν μόνο στο Λύκειο και όχι στο ΤΕΕ.
Ο «λάκκος» στη συγκεκριμένη μεθόδευση βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ από το δημοτικό τα παιδιά θα έπρεπε να σταλούν στο γερμανικό γυμνάσιο που οδηγεί στα ΑΕΙ, με τη διαδικασία της αξιολόγησης οδηγούν τους «καλούς» μαθητές σε ένα σχολείο που οδηγεί στα ΤΕΙ και τους «κακούς» σ' ένα ημιγερμανικό γυμνάσιο, όπου θα αποκτούν γνώσεις με τις οποίες ούτε στο Λύκειο δε θα μπορούν να ανταποκριθούν.
Το μέτρο είναι καθαρά ταξικό, καθώς αφορά αποκλειστικά παιδιά εργατών και η ελληνική κυβέρνηση είναι υπόλογη γι' αυτήν τη συμφωνία. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού προς τους γονείς, έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες, αποκαλύπτει, βέβαια, ποια αντεργατική κατεύθυνση υπηρετούν και οι άλλες δύο πολιτικές δυνάμεις.
Η όλη εξέλιξη έχει εξοργίσει τους γονείς των παιδιών και χτες έγινε συμβολική κατάληψη στο εκπαιδευτικό Τμήμα Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στο Μόναχο. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελλήνων Γονέων Βαυαρίας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων και του Συλλόγου Γονέων Νταχάου, κύριο αίτημα των γονέων είναι το «πάγωμα» των διαδικασιών για την προώθηση της αξιολόγησης στα ελληνικά σχολεία Βαυαρίας, που πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα αξιολόγησης θα εφαρμόζεται στην Ε` και ΣΤ' τάξη του δημοτικού.