Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΑΕ
«Πάρε - δώσε» για τις εντυπώσεις

Δεν «κλείνουν» οι Νομαρχίες σήμερα, όπως είχε...«απειλήσει» η ΕΝΑΕ

Σε μία ακόμα συμφωνία σε βάρος των δημοτών και σε όφελος του ρόλου που επιφυλάσσουν για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) - αυτόν του υποστηρικτικού μηχανισμού του συστήματος - κατέληξαν η κυβέρνηση και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Χτες, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΕΝΑΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος και τους ικανοποίησε το αίτημα να εισπράττουν οι Νομαρχίες το 100% των τελών εκδόσεων αδειών και μεταβίβασης οχημάτων. Σε... αντιστάθμισμα συμφωνήθηκε να μειωθεί από 15% σε 8% το ποσοστό που εισπράττουν οι Νομαρχίες από τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να καλυφθούν οι εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων (Νομικών και ΤΣΑ, Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Οι εισφορές δε θα ζητηθούν αναδρομικά.

Η εξέλιξη αυτή σημείωσε η πρόεδρος του οργάνου, Φ. Γεννηματά, έγινε σε... «ένδειξη καλής θέλησης» προς την κυβέρνηση, καθώς θεωρείται ότι ικανοποιήθηκε ο στόχος να διατηρηθεί ο μοναδικός πόρος που εισπράττουν οι Νομαρχίες απευθείας και όχι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Αποψη που συνάδει βέβαια με τη διατυπωμένη θέση της ΕΝΑΕ, τα ταμεία των Νομαρχιών να αιμοδοτούν οι ίδιοι οι δημότες μέσα από την εκχώρηση σ' αυτές φορολογικής εξουσίας και κατ' επέκταση να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση. Η ίδια η πρακτική της ΕΝΑΕ άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, καταδεικνύει τη συναίνεσή της στην πολιτική αφαίμαξης των Νομαρχιών. Θυμίζουμε ότι καμία προσπάθεια διεκδίκησης των παρακρατημένων πόρων - χρήματα που λείπουν από έργα σε όφελος των δημοτών - δεν έκανε. Ανάλογη στάση έδειξε και στο ζήτημα της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης προς το θεσμό, ενώ αποδέχεται αντιλαϊκές επιλογές όπως η μερική απασχόληση.

Κατά τ' άλλα, χτες, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε πως σύντομα θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση, προκειμένου να λαμβάνουν οι Νομαρχίες το 50% επί των προστίμων που επιβάλλουν, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος. Είχε προηγηθεί το πρωί της Κυριακής συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του οργάνου, οπότε και αποφασίστηκε να κλείσουν σήμερα Τρίτη οι Νομαρχίες αν η κυβέρνηση επέμενε στη διάταξη που αφαιρούσε το 48% από τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων. Απόφαση που ελήφθη «εντός των τειχών» αφού καμία ενημέρωση των δημοτών δεν προηγήθηκε. Στάση που εξηγείται και με τη σημερινή απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων αλλά και με μια απλή «ανάγνωση» του πρότερου έργου της ΕΝΑΕ, που μόνο σε όφελος των δημοτών δεν μπορεί να εκληφθεί.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), ο Νίκος Στεφανίδης κατήγγειλε την ηγεσία της ΕΝΑΕ, καθώς «αντί να βγείτε στο δρόμο και να "χρησιμοποιήσετε" τους πολίτες για τη διεκδίκηση των παρακρατημένων, έρχεστε σήμερα να καλέσετε έκτακτη συνέλευση για επιμέρους ζητήματα τα οποία, έτσι ή αλλιώς, υπάρχουν εξαιτίας των πολιτικών που μέχρι σήμερα η ΕΝΑΕ και οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ εφαρμόσατε και δεχτήκατε για το θεσμό». Για να συμπληρώσει πως δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό από «διοικήσεις και όργανα της Αυτοδιοίκησης, που σαν δήθεν επαναστατικό μέτρο παρουσιάζουν την ανταποδοτικότητα και τη φορολογική εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ