Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Περίεργη επίθεση με πολλαπλά «μηνύματα»

Οι πυροτεχνουργοί επι το έργον μετά την έκρηξη

Associated Press

Οι πυροτεχνουργοί επι το έργον μετά την έκρηξη
ΚΑΪΡΟ.-

Σε βομβιστική επίθεση οφείλεται, τελικά, η έκρηξη που σημειώθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην οδό αλ Μόσκι μέσα στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης του Καϊρου, κοντά στην γνωστή αγορά Κχαν αλ Κχαλίλι. Δύο τουρίστες, μία Γαλλίδα και ένας Αμερικανός, σκοτώθηκαν ενώ άλλη μια σωρός έχει βρεθεί και δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, η σωρός αυτή πιθανότατα ανήκει στο δράστη, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας ή για πρόωρη έκρηξη βόμβας που μετέφερε. Επίσης, τα πρώτα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν αυτοσχέδια βόμβα με δυναμίτη και καρφιά.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν άλλοι 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετοί τουρίστες, νεαρής ηλικίας. Συγκεκριμένα, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Καϊρου, 3 Αμερικανοί, 4 Αιγύπτιοι και ένα ζευγάρι Γάλλων, ενώ ελαφρότερα τραυματίστηκαν 1 Τούρκος, άλλος ένας Γάλλος, και 7 Αιγύπτιοι. Οι αιγυπτιακές αρχές απέκλεισαν την περιοχή επ' αόριστον και προσπάθησαν να εμφανιστούν καθησυχαστικές, καλώντας τους τουρίστες να μην φοβηθούν και να μην σταματήσουν τα ταξίδια τους στη χώρα.

Νωρίς χθες το πρωί, στο διαδίκτυο σε ισλαμιστική ιστοσελίδα εμφανίστηκε ανακοίνωση με την οποία μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση οι «Ισλαμικές Ταξιαρχίες της Υπερηφάνειας στην Αίγυπτο» αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση στην παλιά πόλη του Καϊρου. Στο κείμενο επιβεβαιώνεται ότι ένα μέλος της οργάνωσης σκοτώθηκε κατά την επίθεση και τονίζεται ότι «ήταν ένα μήνυμα προς τον Μουμπάρακ και τους ομοίους του για να καταλάβει ότι υπάρχουν ετοιμοπόλεμοι μουτζαχεντίν. Επίσης, είναι ένα μήνυμα συμπαράστασης στους φυλακισμένους αδελφούς μας και κατά των ΗΠΑ και όλων των άλλων αποικιοκρατικών δυνάμεων».

Ανησυχία...

Η βομβιστική επίθεση στην παλιά πόλη του Καϊρου σημειώθηκε μετά από μακρά περίοδο ηρεμίας και ενώ ο τουρισμός είχε και πάλι αρχίσει να παρουσιάζει αύξηση μετά το κύμα επιθέσεων που είχε συγκλονίσει τη χώρα τη δεκαετία του '90. Αιματηρότερη χρονιά είχε αποδειχτεί το 1997 οπότε σε δύο επιθέσεις φανάτικών ισλαμιστών κατά τουριστών, στο Κάιρο και στο θέρετρο Λουξόρ, είχαν σκοτωθεί 68 άνθρωποι. Επίσης, το περασμένο Οκτώβριο ταυτόχρονες επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορα ξενοδοχεία της χερσονήσου του Σινά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Ισραηλινοί.

Τότε, η αιγυπτιακή ηγεσία είχε αποδόσει τα κίνητρα των επιθέσεων στο Σινά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η χώρα βαίνει προς εκλογές και μετά από πολλές πιέσεις ο Πρόεδρος Μουμπάρακ εμφανίζεται αποφασισμένος να εγκαταλείψει την Προεδρία. Επίσης, αποδέχτηκε να γίνει αλλαγή στο σύνταγμα προκειμένου να συμμετάσχουν πολλά κόμματα στην εκλογική διαδικασία.

Τις τελευταίες εβδομάδες ένταση επικρατεί εξαιτίας επιδρομών των αρχών ασφαλείας κατά μελών της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», των οποίων η δράση έχει σχεδόν εκμηδενιστεί μετά τις σφοδρές διώξεις των αιγυπτιακών αρχών, έχουν συνταχθεί με σειρά ανθρωπιστικών οργανώσεων και ζητούν διενέργεια εκλογών και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Χθες, με ανακοίνωσή τους, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» διαχωρίζουν πλήρως τη θέση τους όσον αφορά στην βομβιστική επίθεση στην παλιά πόλη του Καϊρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πράξη δειλών». Επίσης, εξέφρασαν την ελπίδα να μην αξιοποιήσει η αιγυπτιακή ηγεσία την επίθεση για να καθυστερήσει ή και να σταματήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ