Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να πάμε μπροστά

Βγήκε ο Μητσοτάκης και εριξε τη μπαλωθιά και ετρεξαν οι κολαούζοι. Να το συζητήσουμε, ο ενας. Να το δούμε ο αλλος. Δεν είναι και του θανατά η ιδέα, ο τρίτος... Στο παιχνίδι μπήκε και το «ΒΗΜΑ», που αναλαμβάνει να προσδώσει στην πρόταση του πρώην πρωθυπουργού και ενα «αρωμα ελευθερίας»! Διότι σου λέει, τι «δημοκρατία» είναι αυτή, αν δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει και μετά τα 65 χρόνια; Τι «δικαίωμα στην εργασία» μπορεί να εχει ο εργάτης, οταν τον υποχρεώνεις να συνταξιοδοτείται;

Οχι οι εμπνευστές και οι υπέρμαχοι της ιδέας για εργασία μέχρι τα βαθειά γεράματα, δεν ανησυχούν για τους 536.571 ανέργους που είναι εγγεγραμένοι στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ, τον προηγούμενο μήνα. Δεν τους νοιάζει για το «δικαίωμα στην εργασία» αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι, ή στην ποιο παραγωγική τους ηλικία. Δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν για τους χιλιάδες «απασχολήσιμους», για τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που η «δημοκρατία τους» τις εχει εξ'ορισμού αποκλείσει στα τέσσερα ντουβάρια του σπιτιού. Και δεν καταγράφονται ούτε στο εργατικό δυναμικό. Αυτοί δεν εχουν δικαιώματα. Γι' αυτούς, τους συγκεκριμένους ανθρώπους, «το δικαίωμα στην εργασία» υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Ετσι οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας ενώ αρνούνται το δικαίωμα στην εργασία στους ζωντανούς ανθρώπους, απο τους οποίους το σύστημά τους το στερεί, επικαλούνται γενικά το «δικαίωμα στην εργασία», αλλά για τελείως διαφορετικό σκοπό. Και ο σκοπός τους είναι η παράταση του εργάσιμου βίου γι'αυτούς που εργάζονται. Που σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καταβολή εισφορών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ταμεία, απολαβή σύνταξης για λιγότερα χρόνια. Με δυο λόγια, να λύσουν το ασφαλιστικό σε βάρος των εργαζομένων και υπερ της τάξης των κεφαλαιοκρατών. Το «δικαίωμα στην εργασία», οπως αυτοί το εννοούν, είναι το δικαίωμα των ισχυρών να εκμεταλλεύονται ακόμα πιο σκληρά τους εργαζόμενους.

Αυτό το δικαίωμα, η εργατική τάξη τους το χαρίζει. Το αντίθετο. Το δικαίωμα για το οποίο παλεύουν οι εργαζόμενοι είναι πλήρη σταθερή εργασία για ολους οσοι βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Για εμάς δικαίωμα -με τους σημερινούς ορους εξέλιξης- είναι η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 30 χρόνια εργασίας και οχι η αύξηση και μετά τα 35 χρόνια. Δικαίωμα είναι η αύξηση των εξευτελιστικών συντάξεων. Δικαίωμα δεν είναι να γυρίσουμε εναν αιώνα πίσω, αλλά να πάμε μπροστά.

Και αυτό το δικαίωμα, ανήκει στους εργαζόμενους. Η αύξηση της παραγωγικότητας, τα αλματα της τεχνολογίας, ο τεράστιος πλούτος που μόνο αυτοί παράγουν, είναι οι οροι για να γίνει αυτό το δικαίωμα πραγματικότητα. Υπο μία ομως προϋπόθεση: Να στείλουν στα αζήτητα της ιστορίας την κλίκα της πλουτοκρατίας και τα «δικαιώματά της», και να εγκαθιδρύσουν τη δική τους λαϊκή εξουσία. Την μόνη που αναγνωρίζει πραγματικά δικαιώματα για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ