Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα για το φόνο»
  • Επιμένει η υπουργός ότι δημιουργώντας στρατιά αποτυχόντων στο Λύκειο, αναβαθμίζει την εκπαίδευση
  • Τρομοκρατείτε γονείς και μαθητές, για να στραφούν στην παραπαιδεία, απαντούν οι γονείς

Επανήλθε στον τόπο του εγκλήματος χτες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, για να επαναλάβει ότι το πογκρόμ κατά του δικαιώματος των παιδιών στη μόρφωση, δεν είναι τίποτα άλλο από κίνηση «αναβάθμισης»!

Την ώρα που φροντιστηριάρχες και ιδιοκτήτες διαφόρων παραμάγαζων της Παιδείας στήνουν γλέντι από την προσδοκία και μόνο νέων τρελών κερδών, η αρμόδια υπουργός, με δηλώσεις της, επιβεβαίωσε ως ένα από τα ενδεχόμενα τη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Παράλληλα, προσπάθησε να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται λέγοντας αθώα - αθώα «θα βάλουμε τη βάση, δε θα μειώσουμε εμείς μόνοι μας τον αριθμό των εισακτέων».

«Για τη διάσωση της "αξιοκρατίας" με τον αποκλεισμό από τα ΑΕΙ - ΤΕΙ των μαθητών που έχουν βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση ένα έχουμε να πούμε: Οι μαθητές χρόνια τώρα καταγγέλλουν τα λογιστικά συστήματα αξιολόγησής τους, διεκδικούν ουσιαστική μόρφωση. Για μια ακόμη φορά, αυτοί που μεθοδικά τους στερούν τη μόρφωση, τους κατηγορούν ότι είναι αγράμματοι!». Αυτά δηλώνει με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες για καθιέρωση βαθμολογικής βάσης στην εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ η πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ), Β. Τζιαντζή. Οπως σημειώνει, με τη συγκεκριμένη εξαγγελία, «εξοβελίζουν από το ως χτες "αξιοκρατικό" σύστημα βαθμολογίας τους πιο φτωχούς μαθητές, που πληρώνουν τα ελλείμματα της δικής τους πολιτικής. Τρομοκρατούν γονείς και μαθητές για να στραφούν πιο πολύ στην παραπαιδεία. Δημιουργούν στρατιά αποτυχόντων του Λυκείου, έτοιμη πελατεία για τα ιδιωτικά αδιαβάθμητα ιδρύματα κατάρτισης (ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών) και με τη δυσκολία των θεμάτων, με το λογιστικό υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης, θα μειώνουν ή θα αυξάνουν τον αριθμό των εισακτέων, όπως θα βολεύει κάθε φορά».

Σημειώνει παράλληλα ότι «καθήκον δικό μας, των γονιών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων είναι να διεκδικήσουμε την Παιδεία και την κοινωνία που αξίζει να ζήσουν τα παιδιά μας. Να υψώσουμε απέναντί τους το μέτωπο της διεκδίκησης ουσιαστικής μόρφωσης και ζωής με δικαιώματα».

Συνεδριάζει σήμερα το ΕΣΥΠ

Στο μεταξύ, το ζήτημα της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ειδικότερα η εξαγγελθείσα μετατροπή των Τεχνικών Εκπαιδευτικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) σε Τεχνικά Λύκεια αναμένεται να απασχολήσει το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα το πρωί. Πρόκειται για εξαγγελία της κυβέρνησης της ΝΔ «για να αναβαθμιστεί η επαγγελματική εκπαίδευση σε λυκειακό επίπεδο». Στην πραγματικότητα ένα τέτοιο μέτρο, που «πατά» στην κατά γενική ομολογία υποβαθμισμένη κατάρτιση που παρέχουν τα ΤΕΕ, διατηρεί το ζήτημα της ύπαρξης διπλού σχολικού δικτύου: γενικής, που θα απευθύνεται σε όσους θα εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση και τεχνικής εκπαίδευσης για τη μεγάλη μάζα των παιδιών της εργατικής τάξης που με το που τελειώνουν το Γυμνάσιο ωθούνται μέσα από τα ΤΕΕ σε μια πρόωρη επαγγελματική επιλογή. Η απάντηση στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες βρίσκεται σε ένα σχολείο που θα παρέχει ολόπλευρη γενική μόρφωση για όλους τους νέους έως την ηλικία των 18 χρόνων, που ο άνθρωπος βασικά ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά και σωματικά. Και επαγγελματική εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν πάνω στο υπόβαθρο μιας ουσιαστικής και στέρεης γενικής μόρφωσης, κοινής για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ