Κυριακή 10 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οι νικητές του 17ου Σχολικού Πρωταθλήματος

Ασφαλής, αισιόδοξος, αλλά και επιθετικός ο Ρ. Φίσερ στην Ισλανδία. Θρίαμβος Ανάντ σε... τυφλό και γρήγορο σκάκι

Βετεράνοι και νέοι κορυφαίοι Γκραντ-Μάστερς υπογράφουν το βιβλίο επισκεπτών διεθνούς εκδήλωσης. Στο κέντρο (καθιστός) ο Γκάρι Κασπάροβ και δεξιά ο Βισβανάθαν Ανάντ
Βετεράνοι και νέοι κορυφαίοι Γκραντ-Μάστερς υπογράφουν το βιβλίο επισκεπτών διεθνούς εκδήλωσης. Στο κέντρο (καθιστός) ο Γκάρι Κασπάροβ και δεξιά ο Βισβανάθαν Ανάντ
Το ενθαρρυντικό και αισιόδοξο μήνυμα ανάπτυξης του γυναικείου σκακιού, έδωσαν και φέτος οι μαθήτριες που αγωνίστηκαν στο 17ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα στην Ερέτρια. Βέβαια δεν ήταν η περσινή μεγάλη επιτυχία και επικράτηση των μαθητριών, αλλά σίγουρα ήταν μια πολύ καλή παρουσία που υπόσχεται πολλά για το γυναικείο σκάκι στην Ελλάδα. Ας δούμε μερικά αποτελέσματα από τη συμμετοχή 500 μαθητών και μαθητριών, που έγιναν στο «Eretria Village», για το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα και που διοργάνωσαν: Η Σκακιστική Ομοσπονδία, ο Σκακιστικός Ομιλος Κορυδαλλού και οι τοπικοί φορείς της Εύβοιας. Τα κορίτσια που διακρίθηκαν ήταν: Μ. Μανελίδου 2η στην Α΄ Γυμνασίου με 6 β. Μαρ. Τσαρουχά 3η στην Ε΄ Δημοτικού με 6 β. και 10η η Φ. Μπαρμπαγεωργοπούλου. Επίσης στην Α΄ Γυμνασίου στην 5-6 θέση Ζ. Ιορδανίδου, Κ. Παπαδέα με 5 β. Στη ΣΤ΄ Δημοτικού Αντ. Χριστοδουλάκη, Κ. Παυλίδου, Σ. Ξιμιτίδου με 5 β.

Στην Α΄ Δημοτικού η Ελ. Τσολάκη 6η με 6 β. Στη Β΄ Δημ. η Σ. Μαρκάκη 6η με 5 β. Στη Γ΄ Δημ. Χρ. Παράσχου 9η 5 β. και Μ. Μαρκάτου 10η 4,5 β. Στη Δ΄ Δημ. η Ν. Κυπράκη 10η με 4,5 β. Στη Β΄ Γυμν. η Χρ. Λαγουμιντζή 9η 4,5 β. Στη Γ΄ Γυμν. η Αν. Παγάνογλου 13η με 3,5 β. Στα Λύκεια η Δ. Πολύζου 9η με 5 β. Οι πρώτοι νικητές στα αγόρια ήταν: Νήπια: Μπάλλας Θ. 7 β. Παπαδόπουλος Αργ., Τηνιακός Ι. 5 β. Α΄ Δημ. Κούρκουλος Στ. 7 β., Κεραμάρης Π. 6 β., Ασημακόπουλος Αν. 5 β., Β΄ Δημ. Παπαδόπουλος Π. 7 β., Ναούμ Σπ. 6 β., Σαχινίδης Ευθ. 5 β., Γ΄ Δημ. Αρσονιάδης Θ., Γκίκας Χρ. από 6 β., Λιοδάκης Κ. 5,5, β., Δ΄ Δημ. Καζάκος Εμ., Λαμπρίδης Αλ. από 6 β., Γιαννακός Γ. 5,5 β., Ε΄ Δημ. Γαλόπουλος Π., Σκουλάκης Χ. από 6 β., ΣΤ΄ Δημ. Καζαντζίδης Ηλ. 6,5 β., Παπαδημητρίου Θ., Γαζόπουλος Ν. 6 β., Α΄ Γυμνασίου. Χωματίδης Π. 6 β., Αγγελής Ν. 3ος με 5,5 β., Β΄ Γυμνασ. Παυλίδης Αν., Γκούμας Ι. από 6 β., Σισμάνης Αγγ. 5,5 β., Γ΄ Γυμνασ. Τσιάλας Π. 6 β., Τσιροπούλας Απ. 5,5 β., Παναγιωτάκος Ν. 5 β. Λύκεια: Πάσχος Αλ., Μανελίδης Σ., Κυρατζόπουλος Ευθ. από 5,5 βαθ.

Στον όμιλο Νήπια ήταν και τα κορίτσια Ζήκου Αν. 5η με 4,5 β., η Νικολαΐδου Β. 6η, η Σταθοπούλου Μ. 10η και η Πετράκη Εύα με 4 β.

* Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το αίσιο - όπως άλλωστε αναμενόταν - τέλος, της περιπέτειας του Αμερικανού πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Ρόμπερτ Τζέιμς Φίσερ ο οποίος στο τέλος του Μάρτη έφθασε στη νέα του πατρίδα, στην Ισλανδία, μαζί με τη σύζυγό του.

Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, όπου το 1972 απέσπασε τον παγκόσμιο τίτλο από τον Μπόρις Σπάσκι, έτυχε μεγάλης υποδοχής, αισθάνθηκε ασφαλής, καυτηρίασε σαν διεφθαρμένο (χωρίς να κατηγορεί κανέναν), το άθλημα του σκακιού και επετέθη για τους υπεύθυνους της παράνομης απαγωγής του, όπως τη χαρακτήρισε, επί 8 μήνες στο Τόκιο.

Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φίσερ για τη μελλοντική σκακιστική του δραστηριότητα, οι οποίες από τη μια μεριά αφήνει να εννοηθεί ότι δε θα ξαναπαίξει σκάκι ποτέ στην υπόλοιπη ζωή του, από την άλλη πιστεύει ότι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν να αγωνιστεί και πάλι, τότε θα είναι σίγουρα πρωταθλητής! Πολύ αισιόδοξος και δυναμικός, παρά τα 62 χρόνια του, (τα έκλεισε στις 9 Μάρτη), ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής!

* Αλλη μια πρωτιά του Ινδού G.M. Βισβ. Ανάντ στο 13ο πρωτότυπο και δύσκολο, θα λέγαμε, διεθνές τουρνουά του Μονακό, όπου κατέπληξε τόσο στο «Μπλάιντ» με 8 β., όσο και στο «Ράπιντ» με 7,5 βαθμούς. Συνολικά πήρε 15,5 βαθμούς, έναντι του Μορόζεβιτς 13 β., και του Ισεντσούκ 12 β. Οι συναντήσεις της τελευταίας (22ης) αγωνιστικής ήταν:

Στο «Μπλάιντ»: Σβίντζερ - Τοπάλοβ 0-1 (0-1), Μορόζοβιτς - Βαλ. Πονς 1/2 (1-0), Σίροβ 1/2 (0-1), Βαν Βέλι - Κράμνικ 1-0 (0-1), Μπαρέεβ - Ιβαντσούκ 1/2 (1/2) και Ανάντ - Γκέλφαντ 1/2 (1/2). Στην παρένθεση τα αποτελέσματα του «Ράπιντ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ