Κυριακή 10 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Συνδυασμοί και παγίδες

Εχουμε αναφερθεί στις περιπτώσεις εκείνες, με τις οποίες ένας παίκτης μπορεί να κερδίσει υλικό, πότε με ένα «πιρούνι» ή με μια διπλή απειλή του Ιππου, φθάνοντας έτσι σε κερδισμένο φινάλε. Οταν όμως συμβαίνει να συνδυάζονται ταυτόχρονα και οι δύο περιπτώσεις μαζί, τότε το αποτέλεσμα για τον αντίπαλο είναι καταστροφικό.

Ας δούμε την περίπτωση όπου, ενώ υπάρχει διπλή απειλή από έναν ίππο, ο αντίπαλος βρίσκει τρόπο, έστω και δύσκολα, να αντιμετωπίσει τη διπλή απειλή και να ανατρέψει το σε βάρος του αποτέλεσμα. Για οικονομία χώρου δε βάζουμε δεύτερο διάγραμμα σε αυτό το κείμενο, αλλά παρουσιάζουμε τη θέση με αλγεβρικά σύμβολα. Λευκά: Ρη1, Βγ4, Πα1, Πε4, Ιζ3, Ιζ4, Στρ. α2, β2, ζ2, η2, θ3 (11). Μαύρα: Ρθ8, Βδ8, Πα8, Πζ8, Ιδ6, Αγ8, Στρ. β7, β6, γ6, ζ6, η7, θ7 (12). Στη θέση αυτή, όπως θα δείτε και στη σκακιέρα σας, ο μαύρος κατάφερε διπλή απειλή με τον ίππο του στο «δ6». Προσέξτε, εδώ χρειάζεται ψυχραιμία και μέτρημα. Ξεφύγετε από το δυσάρεστο διπλό χτύπημα και επεκταθείτε σε όλη τη σκακιέρα και περισσότερο προς τον αντίπαλο βασιλιά! Σας αφήνουμε να βρείτε μόνοι σας τη λύση..! Οπως διαπιστώσατε, τα λευκά, με τη γερή αντεπίθεση που έψαξαν και έβαλαν σε εφαρμογή, όχι μόνο απέφυγαν τη διπλή απειλή, αλλά έφτασαν και στο ματ!

Στην περίπτωση όμως του διαγράμματος, υπάρχει συνδυασμός καρφώματος και διπλής απειλής ταυτόχρονα. Το κάρφωμα χρησιμεύει για να παραλύσει ένα κομμάτι (στη θέση αυτή τον πύργο «η2») και έτσι βοηθά τον ίππο που θα δώσει τη διπλή απειλή. Μια τέλεια αρμονική συνεργασία των δύο διαφορετικών θεμάτων, όπου εξασθενίζουν την άμυνα του πιονιού «ζ2». «Πιρούνι» και «κάρφωμα», το καθένα χωριστά μπορούν να δημιουργήσουν στον αντίπαλο προβλήματα, οι συνδυασμένες ενέργειες όμως, που λειτουργούν μαζί ταυτόχρονα, είναι από τις καταστάσεις που δεν αντιμετωπίζονται. 1... Ιχε5! και ολοκληρώστε την προσπάθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ