Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πιέζει για επιτάχυνση των αντιλαϊκών επιλογών

Να προχωρήσουν άμεσα οι «διαρθρωτικές αλλαγές», οι «μετοχοποιήσεις» των ΔΕΚΟ και να αφουγκραστεί ο πρωθυπουργός τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πολιτική του στην «επιχειρηματικότητα», ήταν τα ...αντιπολιτευτικά μηνύματα που έστειλε στην κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Πριν ο Γ. Παπανδρέου ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει πιο γοργά αυτά που θέλουν οι επιχειρηματίες, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, εμφανίστηκε σαν υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων κάνοντας λόγο, με αφορμή τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, για «φορολογική επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα», που εκφράζουν «ευθέως την κοινωνική αδικία».

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αφαίμαξε τα λαϊκά στρώματα με την επιβολή πλήθους έμμεσων φόρων, μπορεί να εξασφάλισε η φορολόγηση του κεφαλαίου να είναι η μικρότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά χτες ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ, η οποία ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, για «καθαρά ταξικές επιλογές». Τα χρήματα, ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, «που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση φέτος από την αύξηση των έμμεσων φόρων, από όλους τους Ελληνες, είναι περίπου ίδια με αυτά που χαρίζει στα μεγάλα εισοδήματα με τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη».

Βέβαια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλα τα μέτρα της κυβέρνησης τα απέδωσε στην «απογραφή που έθεσε σε ομηρία τη χώρα» και στους λαθεμένους χειρισμούς, αλλά συγχρόνως ξεκαθάρισε ότι «αυτά εντάσσονται στο λεγόμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα «κατέφευγε στη γενικευμένη έμμεση φορολογία», στηρίζοντας τον ισχυρισμό του στη διατύπωση: «Εμείς δε θα κάναμε αυτά τα λάθη, και δε θα κάναμε αυτές τις πολιτικές επιλογές»...

Μάλιστα, ο ίδιος, με αφορμή το «βασικό μέτοχο», κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανεύθυνο πατριωτισμό» και υποστήριξε: «Η προσχώρηση της ΝΔ σε μια άκρατη αντιευρωπαϊκή στάση και η ταύτισή της με παραδοσιακές θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος απλώς αποδεικνύει την πλήρη σύγχυση και τον καιροσκοπισμό της»... Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να παραφράσει τις θέσεις του ΚΚΕ προσπάθησε να κατηγορήσει το Κόμμα για αντιευρωπαϊκή στάση, όταν το ΚΚΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι τάσσεται κατά της «ευρωένωσης» των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού και παλεύει για μια Ευρώπη των λαών, και συγχρόνως να ...ανακαλύψει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, που υπηρετούν ακριβώς τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των «ευρωατλαντικών σχεδιασμών».

Οι επιχειρηματίες δίνουν τα μηνύματα της κοινωνίας

Αφού, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, στη συνέχεια κάλεσε τον πρωθυπουργό να δείξει την απαιτούμενη «διαβούλευση με τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένες όταν καταργούνται τα κίνητρα για τα αποθεματικά που θα πηγαίνανε στις επενδύσεις»...

Στηρίζοντας το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δίνει απλόχερα επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου προέτρεψε τον Κ. Καραμανλή να υπακούσει στα μηνύματα των επιχειρηματιών και από τη χτεσινή συνάντηση μαζί τους να πάρει «την πραγματική εικόνα της πορείας της χώρας, για τα προβλήματα που αυτή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα»... Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συνάντηση χρήσιμη γιατί, όπως είπε, «κατά καιρούς, ο πρωθυπουργός πρέπει να ακούει καμιά φορά και τα μηνύματα της κοινωνίας»...

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από την κυβέρνηση την άμεση προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών και των μετοχοποιήσεων», που γίνονται και πρέπει να γίνονται, όπως είπε, «με βάση τη λειτουργία της οικονομίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για τις δημοτικές εκλογές

Ο Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή του ομιλία, αναφέρθηκε και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006, τονίζοντας ότι αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για την πολιτική τους σημασία, «αλλά και για την προετοιμασία της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας για ένα πιο αποκεντρωμένο κράτος και μια νέα αναπτυξιακή πορεία». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στην τοπική κοινωνία, επιχειρεί να εγκλωβίσει τους εργαζομένους στη λογική του κοινωνικού εταίρου, της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας στην πολιτική της συνδιαχείρισης της κρίσης.

Εξάλλου, χτες, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν τα μέλη των Επιτροπών, Εκλογικών Διαδικασιών με επικεφαλής τον Αλ. Παπαδόπουλο, Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης υπό τον Γ. Ανωμερίτη, Οικονομικού Ελέγχου υπό τον Τ. Χυτήρη και Συνηγόρου του Μέλους και του Φίλου του ΠΑΣΟΚ με υπεύθυνη την Μ. Αρσένη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ