Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απορρίπτονται οι αξιώσεις των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, απέρριψε την αμερικανική αξίωση να αποστείλει γραπτώς η ελληνοκυπριακή πλευρά στον ΓΓ του ΟΗΕ τις αλλαγές που επιθυμεί στο «σχέδιο Ανάν». Την αμερικανική θέση διατύπωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόρα Κένεντι, η οποία διερωτήθηκε πώς ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού μπορεί να αποφασίσει την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς να έχει τις πληροφορίες που έχει ζητήσει. Ομως, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας τόνισε ότι «αν δεν καθορισθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο και η μεθοδολογία, υποβολή των θέσεων της πλευράς μας θα αποτελούσε ξεκάρφωτη ενέργεια και δεν θα απέδιδε».

Οπως είπε ο Γ. Ιακώβου, η επιμονή για κατάθεση συγκεκριμένων αλλαγών σημαίνει ότι ουσιαστικά η ελληνοκυπριακή πλευρά δίνει επιδιαιτητικό ρόλο στον Κόφι Ανάν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Επιπλέον, ανέφερε πως το ομώνυμο σχέδιο, από τη στιγμή που απορρίφθηκε, κατέστη ανύπαρκτο με βάση πρόνοια, η οποία περιλαμβάνεται στο ίδιο το σχέδιο, το οποίο όμως παραμένει στο τραπέζι λόγω της καλής διάθεσης της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίζει να το αποδέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ εκ των πραγμάτων, αλλά και σύμφωνα με ενδείξεις, θα έχει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό, αποκαλύπτοντας πως έχει πληροφορίες ότι ο επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, θα διορίσει ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό.

Διατύπωσε δε την εκτίμηση πως «τα πράγματα εξελίσσονται προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με βάση συμφωνίες, που έχει η Αγκυρα με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, το θέμα της υποβολής θέσεων ή όχι για τις αλλαγές που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά επί του «σχεδίου Ανάν» θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει στις 12 του Απρίλη. Σχολιάζοντας τη δήλωση της Κένεντι είπε ότι εκφράζει τις πάγιες θέσεις των ΗΠΑ. Το θέμα, πρόσθεσε, θα βρίσκεται στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύεται όταν υπάρχει ομόφωνη απόφαση.

Να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να εξεύρουν τρόπο με τον οποίο να διαβιβάσουν τις θέσεις της πλευράς μας όσον αφορά τις αλλαγές στο "σχέδιο Ανάν", χωρίς να δοθεί η ευκαιρία σε οποιονδήποτε να ασκήσει προληπτική επιδιαιτησία». Συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να κριθούν οι θέσεις μας εκ των προτέρων, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανένα κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο που θα διαφωνήσει να δοθούν οι θέσεις μας, εφόσον είναι βέβαιο ότι δε θα ασκηθεί προληπτική επιδιαιτησία.

Από την πλευρά της Αγκυρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για νέες συνομιλίες, αλλά αντιμετωπίζει την άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μιλώντας στο περιθώριο διεθνούς έκθεσης στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ανέφερε πως η Τουρκία έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, «αλλά αυτό απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, επειδή δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμό και συμβίωση των δύο κοινοτήτων». «Εμείς πιέζουμε για διευθέτηση, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι, έως τώρα. Οταν θα είναι έτοιμοι, εμείς θα είμαστε εκεί», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Τέλος, στα Κατεχόμενα αντιδικούν τώρα για το αν πρέπει ή όχι να ακολουθηθεί το «μοντέλο Ταϊβάν» στην περίπτωση της Κύπρου. Ο «πρωθυπουργός», Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι το μοντέλο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς αποτελεί σύμβολο της μη λύσης του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι στην περίπτωση της Ταϊβάν, η Κίνα επιτρέπει τη χρήση του αεροδρομίου της Ταϊπέι, ενώ η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αντιτίθεται στη διεξαγωγή απευθείας πτήσεων στα Κατεχόμενα. Αντίθετα, ο «υπουργός Εξωτερικών», Σερντάρ Ντενκτάς, υποστήριξε ότι το μοντέλο αυτό, που προϋποθέτει οικονομικούς δεσμούς χωρίς διπλωματική αναγνώριση, θα μπορούσε να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί στην Κύπρο από τη διεθνή κοινότητα εάν δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ