Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Πήρε 10 εκατ. ευρώ κι έφυγε...

Ενώ από τις αρχές του 2003 ο δήμαρχος προχώρησε σε διακανονισμό με τον ΟΔΔΥ, ζητά τώρα τη νομιμοποίηση της πράξης του από το Δημοτικό Συμβούλιο!

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την παράνομη διαχείριση από τον δήμαρχο Ανω Λιοσίων, Νίκο Παπαδήμα, του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, το οποίο εισέπραξε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ως αντισταθμιστικά τέλη για τα έτη 1993-1999. Οπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά συνεδρίασης της διοίκησης του ΟΔΔΥ (που ο «Ρ» έχει στη διάθεσή του), ολόκληρο το ποσό που όφειλε προς τον δήμο άγγιζε τα 37 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά έπεσε στα 10 εκατ. ευρώ με ένα συμβιβασμό του δημάρχου που το Δημοτικό Συμβούλιο όμως δεν αποφάσισε ποτέ!

Ο δήμαρχος αντί να διεκδικήσει αυτό το ποσό αποδέχτηκε την πρόταση του ΟΔΔΥ να ρυθμίσει το χρέος του μόλις με 10 εκατ. ευρώ, για τα οποία, όπως έχει διαπιστωθεί από τους αρμόδιους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομίας και αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ο δήμαρχος δεν έδωσε απόδειξη και τα ...περιέφερε επί δύο μήνες σε ελβετικές τράπεζες σαν τραπεζίτης για να αποδώσουν κεφάλαια. Το συγκεκριμένο συνολικό ποσό προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΔΔΥ στις 23/7/2003, στην οποία εγκρίθηκε να δοθούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ (3,4 δισ. δρχ.) για να ρυθμιστεί το χρέος.

Οπως αναφέρεται και στην εισήγηση της συνεδρίασης, τα ανταποδοτικά που όφειλε ο ΟΔΔΥ ήταν περίπου 20 εκατ. ευρώ (6,5 δισ. δρχ.) και με τις προσαυξήσεις έφταναν περίπου τα 37 εκατ. ευρώ (12,5 δισ. δραχμές). Τονίζεται, επίσης, ότι η πρωτοβουλία για συμβιβασμό ανήκε στον ίδιο τον ΟΔΔΥ όπως και η πρόταση για το συγκεκριμένο ποσό καθώς απορρίφτηκαν δύο προσφυγές που είχε κάνει στα δικαστήρια για τα αντισταθμιστικά. Ο δήμος όμως παρ' όλα αυτά έσπευσε να συμφωνήσει και ο δήμαρχος να εισπράξει τα 10 εκατομμύρια παρουσιάζοντας και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία όμως έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ότι ήταν πλαστή καθώς ποτέ δεν έγινε συνεδρίαση.

Γι' αυτό άλλωστε ο δήμαρχος σχεδόν δύο χρόνια μετά και λόγω των καταγγελιών για τις παράνομες διαδικασίες, προσπαθεί τώρα να τις καλύψει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το οποίο ζητά να νομιμοποιήσει όλες τις παραπάνω και έξω από κάθε νόμο ενέργειες. Βρήκε όμως την αντίδραση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων σε δύο συνεχόμενα Δημοτικά Συμβούλια στις 9/3 και 16/3/2005 και απέσυρε το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας από πολυσέλιδο πόρισμα του υπουργείου Οικονομίας μετά από έλεγχο επιθεωρητών τον Ιούλη του 2004 ύστερα από καταγγελίες δημοτικών συμβούλων. Στο πόρισμα οι ελεγκτές έκαναν ξεκάθαρη αναφορά για παράνομη εξωταμειακή διαχείριση του ποσού των 10 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο δήμος να εμφανίζει έλλειμμα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο δήμος επίσημα δεν έχει εκδώσει και δεν έχει στείλει στον ΟΔΔΥ απόδειξη είσπραξης του συγκεκριμένου ποσού. Αποτέλεσμα και το χρέος στον ΟΔΔΥ δε διαγράφτηκε αλλά ούτε τα 10 εκατ. ευρώ έχουν πιστωθεί επίσημα στα ταμεία του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να κατατεθεί σχετική αναφορά από τις δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικούς συμβούλους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ