Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας

Σε μια κοινωνία όπου οι απεξαρτημένοι χρήστες ουσιών είναι αποκλεισμένοι από το δικαίωμά τους στην εργασία, η κυβέρνηση επαναφέρει την προοπτική παράδοσης της απεξάρτησης στον ιδιωτικό τομέα. «Ηδη μελετούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων, καθώς και τις ενδεχόμενες συνεργασίες με το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα πάντα υπό την πλήρη εποπτεία του κράτους και με την πλήρη κάλυψη απ' τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε χτες ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα «Πολιτικές επανένταξης απεξαρτημένων ατόμων στην αγορά εργασίας». Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπορευματοποιήσει τον πόνο, τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεσπάσει σάλος απ' τη δραστηριότητα ιδιωτών που κερδοσκοπούν, εφαρμόζοντας μάλιστα αμφιλεγόμενες μεθόδους απεξάρτησης, όπως στην περίπτωση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Μέριμνα Ζωής», η οποία, εκμεταλλευόμενη την απόγνωση χιλιάδων οικογενειών, δραστηριοποιείται στον τομέα της απεξάρτησης, υποσχόμενη «ταχεία αποτοξίνωση που στηρίζεται στην ουσία "ναλτρεξόνη"».

Ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον αποκλεισμό των απεξαρτημένων ατόμων απ' την αγορά εργασίας, έριξε το μπαλάκι στον ΟΑΕΔ, δίνοντάς του βέβαια ελαφρυντικό ...«την απουσία μηχανογράφησης» και αντί για μόνιμη και σταθερή δουλιά πρότεινε ως λύση «απασχόληση, κατάρτιση και επανακατάρτιση». «Ισως σαν πολιτεία δεν έχουμε δώσει την έμφαση που θα 'πρεπε στην κοινωνική επανένταξη, γιατί τότε είχαμε εστιάσει σ' άλλα θέματα», απολογήθηκε ο Μ. Σκουλάκης, αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, ενώ ο Κ. Κηλτίδης, πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, δήλωσε... εμβρόντητος (!) όταν ενημερώθηκε από το διοικητή του ΟΑΕΔ «για την τραγικά μειωμένη απορροφητικότητα των επιδοτούμενων προγραμμάτων».

Η ανεργία «θερίζει» πριν και μετά την απεξάρτηση

Το 75% των εξαρτημένων που φτάνουν στα θεραπευτικά προγράμματα κάθε είδους ήταν άνεργοι, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να μην έχει εργαστεί ποτέ. Οι πρώην χρήστες είναι η τρίτη προτίμηση των εργοδοτών που συνεργάζονται με προγράμματα του ΟΑΕΔ, μετά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους ψυχικά διαταραγμένους. Μόνο ο ένας στους δύο απεξαρτημένους εργάζεται και μόλις ο ένας στους δέκα βρίσκει δουλιά μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς το 68,8% βρίσκει δουλιά μέσω γνωστών και φίλων και το 12,5% μέσω αγγελιών. Ενώ η ανεργία είναι ένας από τους λόγους υποτροπής. Είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και δείχνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όχι απλά το στιγματισμό που συνοδεύει τους πρώην χρήστες, αλλά κυρίως την απουσία ενημέρωσης και ουσιαστικής πολιτικής για την κοινωνική επανένταξη, όσο και τα πραγματικά αίτια που οδηγούν στην ουσιοεξάρτηση.

«Να ομολογούμε τις αδυναμίες μας. Δεν μπορούμε να βγάζουμε αρρώστους όλους αυτούς τους ανθρώπους, να τους θεωρούμε ασθενείς. Πρέπει να έχουν όλοι δικαίωμα στην εργασία. Στον ΟΚΑΝΑ πρέπει να σηκωθούμε απ' τα γραφεία μας και να δούμε γιατί οι εργοδότες δε θέλουν πρώην χρήστες», είπε ο Χρ. Γιαννάκης, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίας. Χαρακτηριστική ήταν και η μαρτυρία του Σπ. Αποστόλου, από το Σύλλογο «Αγώνας Ζωής»: «Επί 9 χρόνια ήμουν άνεργος. Τώρα βρήκα δουλιά σ' ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα της ΓΣΕΕ το οποίο λήγει και πάλι θα βρεθώ στον αέρα». Για να ακολουθήσει η ομολογία των κρατικών ευθυνών από τον Δ. Κοντό, ΓΓ του υπουργείου Απασχόλησης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα έχει αφεθεί «στην επιθετική πολιτική του ΟΑΕΔ, στην κατάρτιση και επανακατάρτιση» και περιορίζοντας το βαθύτατα κοινωνικό - σε τελευταία ανάλυση - πρόβλημα στη μη ύπαρξη σχεδίων και προγραμμάτων.

Να μην πέσουμε στην παγίδα

«Το θέμα είναι αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με τα δύσκολα ή απλά να βρει μια εφικτή λύση. Ορισμένες λέξεις έχουν μια σημασία και ιστορία δεκαετιών ολόκληρων. Ορισμένες αλλαγές που γίνονται δεν είναι τυχαίες. Αντί για εργασία, βάλαμε την απασχόληση μέχρι και στον τίτλο του υπουργείου. Η μόνιμη εργασία φεύγει, ενώ θα έπρεπε να προετοιμάζουμε κάθε νέο άνθρωπο για την έννοια της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Και ποιος θα φανταζόταν ότι θα έφτανε κάποτε η στιγμή που θα λέγαμε στο γιατρό του ΕΣΥ που έχει δώσει όρκο στον Ιπποκράτη να δίνει μέσα στα νοσοκομεία ηρωίνη; Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία της ανθρωπότητας προς τα πίσω, γεωγραφικά - χρονολογικά, δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα που να λύθηκε χωρίς αναζήτηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν το πρόβλημα», επισήμανε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίας.

Για να καταλήξει: «Το θέμα των ναρκωτικών αφορά τη νεολαία, την ελπίδα του σήμερα και τη δύναμη του αύριο. Πρέπει να προετοιμάσω αυτή τη νεολαία ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα για να μπορεί να αντισταθεί. Οταν αρχίζεις την κατάρτιση και επανακατάρτιση αυτό που καταφέρνεις είναι να κατακερματίσεις την προσωπικότητά τους. Και η προσπάθεια αποχωρισμού της προσωπικότητας του ατόμου απ' τις δυνατότητές του είναι κάτι που πλήττει όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης. Πρέπει να βάλουμε πλάτη σε μια συντονισμένη προσπάθεια που δε θα έχει σχέση με τις απαιτήσεις του εργοδότη, αλλά να φτιάχνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες που να καλύπτει τις κοινωνικές, εργασιακές ανάγκες. Πρέπει να ανατρέψουμε τα αίτια εκείνα που οδηγούν στη χρήση ουσιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ