Παρασκευή 25 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Την Κυριακή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ο γιορτασμός της οποίας καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μάρτη από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επιλέγει κάθε χρόνο μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από χώρα - μέλος, για να γράψει το μήνυμα που διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτό, Αρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρό, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Εσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης κ.ά. Φέτος το μήνυμα έγραψε η Γαλλίδα σκηνοθέτης Αριάν Μνιουσκίν.

«Βοήθεια!/ Θέατρο, βοήθησέ με!/ Κοιμάμαι. Ξύπνησέ με/ Είμαι χαμένη μέσα στο σκοτάδι, οδήγησέ με, τουλάχιστον κοντά σε ένα κερί/ Είμαι οκνηρή, κάνε με να ντρέπομαι/ Είμαι κουρασμένη, ανέβασέ με/ Είμαι αδιάφορη, χτύπησέ με/ Παραμένω αδιάφορη, τσαλάκωσέ μου την εικόνα/ Φοβάμαι, δώσε μου κουράγιο./ Είμαι αδαής, εκπαίδευσέ με./ Είμαι απάνθρωπη, εξανθρώπισέ με./ Είμαι φαντασμένη, κάνε με να πεθάνω στα γέλια/ Είμαι κυνική, αποδόμησέ με/ Είμαι κτήνος, μεταμόρφωσέ με/ Είμαι μοχθηρή, τιμώρησέ με/ Είμαι δεσποτική και σκληρή, πολέμησέ με/ Είμαι σχολαστική, γελοιοποίησέ με/ Είμαι χυδαία, εξύψωσέ με/ Είμαι μουγκή, ελευθέρωσέ με/ Δεν ονειρεύομαι πια, φέρσου μου σαν σε δειλό ή ανόητο/ Εχω ξεχάσει, ξεκίνησέ μου τη Μνήμη/ Αισθάνομαι γριά και άχρηστη, κάνε να σκιρτήσει η παιδικότητα/ Είμαι άχαρη, δώσε μου τη Μουσική/ Είμαι θλιμμένη, ψάξε τη Χαρά/ Είμαι κουφή, κάνε στην καταιγίδα να ουρλιάξει η λύπη/ Είμαι άστατη, όπλισέ με με Φρόνηση/ Είμαι αδύναμη, άναψε τη Φιλία/ Είμαι τυφλή, φέρε μου όλα τα Φώτα/ Είμαι υποταγμένη στην Ασχήμια, κάνε να με κατακτήσει η Ομορφιά/ Με έχει προσηλυτίσει το Μίσος, κάνε να μου δοθεί όλη η δύναμη της Αγάπης».


Επίσης, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Διεθνούς Οργανισμού, πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων, το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους και τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος προτείνουν για φέτος τη Δευτέρα 28 Μάρτη ως «Ημέρα για το θέατρο στο σχολείο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ