Παρασκευή 25 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απολογισμός για την Ακρόπολη

Το έργο της Εφορείας Ακροπόλεως κατά το 2004 παρουσίασε την Τετάρτη η Αλκηστις Χωρέμη, διευθύντρια της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Μεταξύ άλλων η Εφορεία δραστηριοποιήθηκε στο χώρο και το σημερινό Μουσείο της Ακρόπολης, στους επτά αρχαιολογικούς χώρους με τα μνημεία τους γύρω από την Ακρόπολη, την προετοιμασία του χώρου ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (σ.σ. παρά το ότι εκκρεμεί το θέμα δικαστικά), σε σωστικές ανασκαφές στην Πλάκα και το Θησείο κ.ά.

Στην Ακρόπολη σχεδόν ολοκληρώθηκε η πολύχρονη διευθέτηση του άφθονου διάσπαρτου αρχαίου υλικού, διαμορφώθηκαν προσβάσεις και οδεύσεις στον Ιερό Βράχο για τους επισκέπτες (10.000 - 15.000 ημερησίως τις περιόδους τουριστικής αιχμής) και εγκαταστάθηκε ο ανελκυστήρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στη βόρεια κλιτύ. Στα δυτικά των Προπυλαίων ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του βόρειου πύργου της πύλης της υστερορωμαϊκής οχύρωσης της Ακρόπολης, η οποία θα στεγάσει διάσπαρτες επιγραφές.

Η ομιλήτρια υπογράμμισε το φωτισμό των μνημείων της Ακρόπολης σε μελέτη του Γάλλου P. Bideau. Στις κλιτύς της Ακρόπολης ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του αρχαίου οδικού δικτύου περιμετρικά του βράχου συνδέοντας τη βόρεια με τη νότια κλιτύ. Στη βόρεια κλιτύ μετά την αποκατάσταση του παραπάνω «περιπάτου» τα μνημεία της περιοχής έγιναν επισκέψιμα: η κρήνη της Κλεψύδρας με την πλακόστρωτη αυλή της, το άνδηρο των Ιερών Σπηλαίων Πανός, Διός και Απόλλωνος Υποακραίου, το άνδηρο του Ιερού της Αφροδίτης και του Ερωτα, το καταληκτήριο τμήμα της οδού Παναθηναίων.

Για τους επισκέπτες που έρχονται από τη Ρωμαϊκή Αγορά ανοίχτηκε νέα είσοδος προς τη βόρεια κλιτύ και την Ακρόπολη, στη θέση της πύλης της μεσαιωνικής οχύρωσης, της λεγόμενης πύλης του Λιονταριού. Στο έργο για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς - Αρείου Πάγου εξασφαλίστηκε η αναγνωσιμότητα των μνημείων και η αναβίωση της αρχαίας τοπογραφίας. Αναδείχτηκε ο ναός του Ηφαίστου τη νύχτα, με φωτισμό ανάλογο με της Ακρόπολης.

Στου Φιλοπάππου αποκαταστάθηκε η περίφημη οδός Κοίλης, η σημαντικότερη αρχαία εμπορική οδική αρτηρία, που συνέδεε την Αθήνα με τον Πειραιά μέσα από τα Μακρά Τείχη. Στην Πνύκα αναδείχτηκαν η κρήνη Καλλιρρόη και το ιερό του Πανός μέσα σε σπήλαια στην ανατολική και τη ΒΑ κλιτύ του λόφου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντυπωσιακό εύρημα στη «γειτονιά» της Ακρόπολης(15/5/2012)
Πληθώρα σημαντικών ευρημάτων(3/2/2006)
Γνωρίζοντας την Ακρόπολη(12/12/2001)
Ιστορία 2.500 χρόνων στην αφάνεια(21/9/1997)
Περπατώντας στην Ιστορία(14/9/1997)
Εργο μετ' εμποδίων(18/4/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org