Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δηλαδή η Στρατηγική της Λισαβόνας και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, θα συζητήσει ο Κ. Καραμανλής με τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο.
Μια μέρα πριν τη σύνοδο της ΕΕ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μάθει από «πρώτο χέρι» τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα να θέσει τα «ελληνικά αιτήματα», κυρίως για τη διαχείριση και κατανομή των κονδυλίων του Γ' και Δ' ΚΠΣ.
Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν τόσο το Κυπριακό όσο και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της προώθησης του Κανονισμού για τη διεξαγωγή του απευθείας εμπορίου μεταξύ ΕΕ και των κατεχομένων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα και οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Η επιθυμία του Καραμανλή να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθεί με τον Σρέντερ - πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Καραμανλή ως πρωθυπουργού και για τη δεύτερη διμερή συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, μετά την άτυπη συνάντηση των Αθηνών τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων - είχε γνωστοποιηθεί ήδη στο Βερολίνο από τις αρχές Μάρτη. Με δεδομένο ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί το ίδιο βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αναμένεται ότι θα βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Σρέντερ.
Αντικείμενο των συνομιλιών αναμένεται να αποτελέσουν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια με επίκεντρο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ από ελληνικής πλευράς - πέραν της ενημέρωσης από τον Ελληνα πρωθυπουργό επί της πρόσφατης περιοδείας του σε Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι και Πρίστινα - αναμένεται ότι θα συζητηθεί και η «εκκρεμότητα» της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα δε με απόλυτα αξιόπιστες πηγές, που επικαλείται τηλεγράφημα του ΑΠΕ, σε πρόσφατη επαφή υψηλόβαθμων διπλωματών του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, η γερμανική πλευρά χαρακτήρισε την ελληνική συμβιβαστική πρόταση «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» ως «ασθενή». Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που στο όνομά της να προστίθεται, ως «απόφυση» το όνομα της πρωτεύουσάς της, είπε Γερμανός διπλωμάτης στα πλαίσια ενός σεμιναρίου της «Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SOE),
Γερμανικές πηγές δε θέλησαν να επιβεβαιώσουν ότι θέμα των «Γιουροφάιτερ» και γενικότερα αμυντικών εξοπλισμών, βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Σρέντερ, τη Δευτέρα.