Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξολοθρεύουν τους αγροτοεργάτες!
  • Οι νέες περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια θα ξεκληρίσουν κι άλλους μικρομεσαίους αγρότες
  • «Εργαλείο» της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ και οι «κοκκινούληδες» της ΝΔ

ICON

Τα πρώτα θύματα της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι οι μικροκληρούχοι, οι οποίοι, επειδή το αγροτικό εισόδημά τους δε φτάνει για να επιβιώσουν αναγκάζονται να κάνουν και μια πρόσθετη δουλιά για να τα «κουτσοβολεύουν». Αναφερόμαστε σ' εκείνους που καλλιεργούν λίγα χωράφια ή έχουν μερικά ζώα και, ταυτόχρονα, είτε κάνουν μερικά μεροκάματα στην οικοδομή ή σε κάποια βιοτεχνία, είτε λειτουργούν ένα καφενείο ή άλλο μαγαζάκι, είτε ξέρουν μια τέχνη και την αξιοποιούν για διάφορα «μερεμέτια» κλπ.

Ολοι αυτοί οι αγροτοεργάτες - και όχι ετεροεπαγγελματίες, όπως τους αποκαλούν κάποιοι, για να τους φέρουν σε αντιπαράθεση με τους άλλους αγρότες - βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιχειρεί να αρπάξει τη γη τους για να την παραδώσει κι αυτή στους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Το «κόψιμο»

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση στις 7/3 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για νέα μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας με στρεμματικές περικοπές που θα αφορούν, βασικά, τους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Γι' αυτούς προβλέπεται μείωση 20% από τα δικαιώματα που είχαν στις αρχές του 2003, κι αν προστεθεί και η μείωση 20% που υπέστησαν το 2001, τότε η μείωση γίνεται 40%! Βεβαίως, αυτοί που θα πληγούν είναι οι αγροτοεργάτες κι όχι, φυσικά, κάποιοι μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί και άλλοι ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι έχουν και υψηλό αγροτικό εισόδημα. Οχι βέβαια ότι δε θα πληγούν και οι κατά κύριο επάγγελμα μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί, αφού και αυτοί θα υποστούν νέα «γαλάζια» διοικητικά μέτρα περιορισμού.

Πάντως, αν ήθελε η κυβέρνηση, θα μπορούσε, π.χ. να προβλέψει ότι οι περικοπές θα αφορούν σε ετεροεπαγγελματίες που έχουν συγκεκριμένο εξωγεωργικό εισόδημα (π.χ. πάνω από 15.000 ευρώ), ή είναι μέτοχοι μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ομως, όχι μόνο δεν κάνει κάτι τέτοιο, αλλά ξεκαθαρίζει ότι στόχος της είναι οι αγροτοεργάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η αρχική πρόταση που έγινε στη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν οι περικοπές να αφορούν τους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», που καλλιεργούν από 50 στρέμματα και πάνω η τελική απόφαση - με παρέμβαση, μάλιστα, των «εκπροσώπων» των βαμβακοπαραγωγών - δεν αποκλείεται να ορίζει ότι οι περικοπές θα γίνουν «από μηδενική βάση», περιλαμβάνοντας δηλαδή κι αυτούς που καλλιεργούν κάτω από 50 στρέμματα...

«Βασιλικότερος» ο ...Γαλαζούλης

Βεβαίως, δεν προκαλεί έκπληξη, ούτε περιέργεια το γεγονός ότι αυτή η κυβερνητική απόφαση βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ - ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗΣ, καθώς και των Ενώσεων Συνεταιρισμών των βαμβακοπαραγωγών περιοχών της χώρας, που πήραν μέρος στη σύσκεψη. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι αυτές οι συμβιβασμένες ηγεσίες συμφωνούν - και, ενίοτε, επαυξάνουν - με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά της Ελλάδας. Κάποιοι, δε, από δαύτους εμφανίζονται, πολλές φορές, «βασιλικότεροι του βασιλέως», είτε για να ικανοποιήσουν τα αφεντικά τους, είτε γιατί βιάζονται να εξυπηρετήσουν αυτούς που εκφράζουν. Οπως π.χ. ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας Θ. Κοκκινούλης - ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ, που έστησε, πρόσφατα, το δήθεν αγωνιστικό «κόλπο», οργανώνοντας μια «βόλτα» των βαμβακοπαραγωγών της Λάρισας στα Τέμπη - ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη στο υπουργείο και ήταν πολύ ευχαριστημένος που οι περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια αφορούν, στους αγροτοεργάτες κι όχι στους μεγαλοχωραφάδες.

Μάλιστα, επειδή το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόταν στην αρχική πρόταση για περικοπές - έγραφε, δηλαδή ότι θα κοπούν από εκείνους που καλλιεργούν από 50 στρέμματα και πάνω - ο Θ. Κοκκινούλης τηλεφώνησε στον Ε. Μπασιάκο και του ζήτησε εξηγήσεις. «Θανάση, έγινε λάθος και θα διορθωθεί, αμέσως», του είπε ο υπουργός, όπως αναφέρεται στην «Ελευθερία» της Λάρισας!

Οταν, από τούτη την εφημερίδα, επισημαίναμε ότι κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα και στη Μαγνησία, εκπροσωπούν και εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και βοηθούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, μερικοί από δαύτους έκαναν πως προσβάλλονταν επειδή, δήθεν, αδικούνταν. Οι μάσκες, όμως, δεν κρατάνε εσαεί....


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ