Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ 2005
ΩΡΑΡΙΟ
Μάχη ενάντια στην απελευθέρωση

Συναγερμό σημάνουν τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών σε κάθε εμπορικό κατάστημα, σούπερ - μάρκετ, πολυκατάστημα, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε όλη τη χώρα, στη κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων, για να μπει φραγμός στην προσπάθεια κυβέρνησης - πολυεθνικών να καταργήσουν την αργία της Κυριακής και να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το απάνθρωπο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Η μάχη δίνεται με όλες τις δυνάμεις για την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 17 Μάρτη.

Πρώτη άμεση αντίδραση των εργαζομένων αποτελεί η πικετοφορία που θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα μεθαύριο Πέμπτη στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στην πλ. Καπνικαρέας στις 6.30 το απόγευμα και η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών την περασμένη Κυριακή το πρωί.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση από χτες κιόλας ξεκίνησαν οι περιοδείες στους χώρους δουλιάς. Σήμερα Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις στο πολυκατάστημα «Νότος Γκάλερι» και στα καταστήματα στην περιοχή του Κολωνακίου. Αύριο Τετάρτη, στα σούπερ μάρκετ «Καρφούρ», «Σκλαβενίτης» και «Βασιλόπουλος». Την Πέμπτη 10/3, το μεσημέρι στο πολυκατάστημα «Φωκάς» και στο κατάστημα «Καλυβιώτης» στην Ερμού, καθώς και στα «Χόντος Σέντερ». Την Παρασκευή 11/3, στο πολυκατάστημα «Φωκάς» στη Σταδίου και στα καταστήματα της Ερμού.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση παρουσίασε λίγες μέρες πριν νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και βάζει αποφασιστικά τα θεμέλια για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ώρα λήξης των καταστημάτων στις 9 το βράδυ, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, χειμώνα καλοκαίρι. Ωρα λήξης το Σάββατο στις 8 το απόγευμα, ενώ για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή θα αποφασίζουν οι κατά τόπους νομάρχες, αν το κρίνουν απαραίτητο! Επίσης οι νομάρχες θα μπορούν να αποφασίσουν και παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου από το προτεινόμενο, όχι όμως λιγότερο από αυτό.

Τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών καλούν τους εργαζόμενους σε αποφασιστική συσπείρωση και πάλη για: 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο με πλήρη δικαιώματα. Τρία απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά. Ενιαίο συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όχι πάνω από 48 ώρες. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο. Κατάργηση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης, πλήρης σταθερή δουλιά για όλους. 1.200 ευρώ βασικό μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ