Κυριακή 6 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
5 ΜΑΡΤΗ 1943

(Η μεγάλη κι αξέχαστη μέρα)

ΜΕΓΑΛΗ κι αξέχαστη μένει πάντα η χτεσινή μέρα. Είναι η 5η Μάρτη του 1943, είναι η μέρα, που ο λαϊκός εκείνος ξεσηκωμός στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας ματαίωνε τα θανατερά σχέδια των χιτλερικών να επιβάλουν πολιτική επιστράτευση. Οι τεράστιες απώλειες που είχαν οι Γερμανοί στη γιγαντιαία σύγκρουση και η εκμηδένιση επίλεκτων στρατιών τους τους εξανάγκαζαν να καλύψουν τις απώλειες και τα κενά με δυνάμεις των υπόδουλων λαών.

ΣΤΙΣ 19 του Φλεβάρη 1943 ο Γκαίμπελς δήλωνε: «... Ο γερμανικός λαός δίνει το αίμα του. Η υπόλοιπη Ευρώπη ας δώσει την εργασία». Την άλλη μέρα το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πληροφορούσε τους Ελληνες ότι ο Χίτλερ εκτιμώντας "τη γενναιότητα του ελληνικού λαού", που είχε επιδείξει στο πεδίο της μάχης επιθυμεί να τον έχει συμπαραστάτη του εις την ιστορικήν του πορείαν, την οποίαν εχάραξε διά την δημιουργίαν "ενός νέου κόσμου" και ζητεί τη βοήθειάν του, η οποία πρέπει να εκδηλωθεί κατά τρόπον ενεργητικόν και θετικόν...».

ΔΕΝ χρειάζονταν φυσικά τίποτε περισσότερο για τα σχέδια των χιτλερικών. Το ΕΑΜ αλλά και όλες οι άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις έγκαιρα αποκάλυψαν και κατάγγειλαν τα σχέδια των χιτλεροφασιστών και των συνεργατών τους και ζήτησαν ενεργητική δράση για τη ματαίωσή της.

ΣΤΙΣ αρχειακές συλλογές του μουσείου της ΕΣΗΕΑ έχει διασωθεί ένα πολύ σημαντικό ιστορικό έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στη μεγάλη αυτή διαδήλωση για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης.

ΕΙΝΑΙ η διαμαρτυρία των κορυφαίων Ελλήνων διανοουμένων για τη σφαγή του αθηναϊκού λαού στις 5 του Μάρτη 1943. Είναι δωρεά του δημοσιογράφου Β. Τσιμπιδάρου. Η διαμαρτυρία αυτή του συγγραφικού κόσμου της Ελλάδας και του κόσμου των Γραμμάτων απευθύνεται στον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και «με βαθυτάτην οδύνην έρχεται δι' υμών να εκφράση την πικρίαν και αγανάκτησίν του διά τα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαρτίου...».

ΕΙΝΑΙ πολύ χαρακτηριστικό το σημείο εκείνο του ιστορικού εγγράφου, το οποίο υπογραμμίζει: «Μάχην εάν συνήπτε ο ελληνικός λαός προς εχθρούς του πραγματικούς, δε θα αριθμούσε τόσα θύματα. Η σκληροτέρα μάχη του αλβανικού μετώπου δεν έστειλε στον Αδη τόσα παλικάρια όσα η τραγική αυτή μέρα της 5ης Μαρτίου...». Και συνεχίζει: «Το έγκλημα όμως αυτό, οι ομαδικές αυτές δολοφονίες, άοπλων πολιτών νομίζομε, πως δεν είναι σωστό, πως δεν πρέπει να μείνουν έτσι...».

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ζητηθούν ευθύναι και να επιβληθούν κυρώσεις εις τα όργανα εκείνα της τάξεως, τα οποία με το να έχουν όπλα, νομίζουν ότι μπορούν να τα χρησιμοποιούν εις βάρος της ζωής αθώων αόπλων πολιτών...». Και η διαμαρτυρία καταλήγει: «Ναι μεν ό,τι και αν κάμωμε, δε θα κατορθώσωμε να επαναφέρωμε στη ζωή τους χαμένους - ακόμη και τραυματίαι, ακόμη και ανάπηροι του ιταλικού πολέμου, τους οποίους εσεβάσθησαν οι εχθρικές σφαίρες, επέπρωτο να πάνε από σφαίρες ελληνικές...».

ΠΕΝΗΝΤΑ ένα κορυφαία ονόματα του πνευματικού κόσμου της χώρας υπέγραψαν την ιστορική εκείνη διαμαρτυρία: Ο Μάρκος Αυγέρης, η Γαλ. Καζαντζάκη, ο Β. Ρώτας, η Ελλη Αλεξίου, ο Στρ. Μυριβήλης, ο Ι. Κακριδής, ο Κ. Καρθαίος, ο Γ. Μηλιάδης, ο Γ. Θεοτοκάς, η Σοφ. Παπαδάκη, ο Καρούζος και άλλοι. Οι Ελληνες Κουίσλινγκ για να θολώσουν τα νερά δηλώνουν ότι το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί... Οι χιτλερικοί όμως σπεύδουν και δημοσιεύουν το διάταγμα της επιστράτευσης, που υπογράφει ο στρατηγός Σπάιντελ.

ΤΟ ΕΑΜ αστραπιαία μαθαίνει την είδηση της δημοσίευσης με μήνυμα που έστειλε η οργάνωση του Τυπογραφείου και αμέσως αρχίζει η γενική κινητοποίηση. Ο Νίκος Πλουμπίδης, άμεσος καθοδηγητής της παλλαϊκής εκείνης κινητοποίησης, μας έχει αφήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή σχετικά με τον τρόπο που οργανώθηκε η μεγάλη εκείνη διαδήλωση, που η επιτυχία της δεν έσωσε μόνο τα Ελληνόπουλα από τα γερμανικά κάτεργα, αλλά συντέλεσε και στην εξέλιξη του πολέμου κι έδειξε το δρόμο, που πρέπει να ακολουθούν οι λαοί.

ΑΥΤΗ είναι μια λαμπρή, δοξασμένη μέρα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Μια δοξασμένη σελίδα της νεότερης ιστορίας μας. Είναι μέρα, που θα 'πρεπε να γιορτάζεται στα σχολεία, να στεφανώνουν τα μνημεία της. Μέρα που είναι ισάξια με του '21 τις μεγάλες θυσίες.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2010-03-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-03-05 00:00:00.0)
Εκδήλωση της ΠΟΑΟ(2007-03-04 00:00:00.0)
Εκδήλωση της ΠΟΑΟ(2007-03-01 00:00:00.0)
Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης(2004-02-22 00:00:00.0)
Να κερδηθεί και η μάχη της μνήμης(1998-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ