Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Ανησυχητική η κατάσταση που διαμορφώνεται

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΚΚΕ και ΚΚ Λιβάνου
Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΚΚΕ και ΚΚ Λιβάνου
Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου Χαλέντ Χαντάτα. Οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν σκέψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Λίβανο, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι και την παραίτηση της κυβέρνησης του Λιβάνου. Επεσήμανε ως πολύ επικίνδυνες τις πιέσεις που ασκούνται κυρίως από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την εφαρμογή του αμερικανόπνευστου Ψηφίσματος 1559/04 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει την άμεση αποχώρηση του Συριακού στρατού και τον αφοπλισμό όλων των αντιστασιακών οργανώσεων του Λιβάνου και τη χρησιμοποίησή του ως προσχήματος για την άμεση ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου που μπορεί να φτάσει και στη στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστών.

Ο Λίβανος, όπως τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, επιλέγεται μετά την κατοχή του Ιράκ από τους Αμερικανούς ως το πεδίο για την εφαρμογή του σχεδίου της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» που έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνη του 2004. Με αυτό το σχεδιασμό ενισχύεται ο ρόλος και η θέση του Ισραήλ και στο στόχαστρο βρίσκονται τόσο ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού, για να αποκτήσει την ελευθερία του και το ανεξάρτητο κράτος του, όσο και η Συρία και το Ιράν που αντιδρούν.

Το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα των λαών της περιοχής κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και θεωρεί ότι το συγκεκριμένο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί ανεπίτρεπτη ανάμειξη στα εσωτερικά του Λιβάνου, όπως και ότι οι σχέσεις Λιβάνου - Συρίας μπορούν να ρυθμιστούν, με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα με όσα προβλέπει η συμφωνία Ταΐφ τον Σεπτέμβρη του 1989.

Από την πλευρά του, ο Χαλέντ Χαντάτα ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο λαό του Λιβάνου και ενημέρωσε για τη σύνθετη κατάσταση που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στο Λίβανο και την επέμβαση που επιχειρείται στα εσωτερικά του με αφορμή το Ψήφισμα του ΟΗΕ. Η απαίτηση για εφαρμογή του, όπως επισήμανε, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο εμφύλιο πόλεμο. Το ΚΚ Λιβάνου θεωρεί ότι η Συρία μπορεί να κάνει βήματα εκτόνωσης της κατάστασης, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία Ταΐφ και ο Λίβανος μπορεί να διατηρήσει την ενότητά του με τη δημιουργία ενός συμβουλίου εθνικής συνεννόησης και μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα καθιερώνει την απλή αναλογική και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές και στην ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης των δύο κομμάτων ο Χαλέντ Χαντάτα απηύθυνε πρόσκληση επίσκεψης στο Λίβανο αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, η οποία έγινε αποδεκτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες στη Βηρυτό του Λιβάνου(2012-11-24 00:00:00.0)
Στο πλευρό του λιβανέζικου λαού(2007-04-29 00:00:00.0)
Στο Λίβανο η Αλέκα Παπαρήγα(2007-04-26 00:00:00.0)
Επείγουσα ανάγκη οι κοινές πρωτοβουλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης(2006-07-30 00:00:00.0)
Να εκφραστεί η αλληλεγγύη με κάθε τρόπο(2006-07-23 00:00:00.0)
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗ ΣΦΑΓΗ το Ισραήλ(2006-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ