Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προειδοποιήσεις Τσάβες προς ΗΠΑ

Ο Ου. Τσάβες με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ινδίας

Associated Press

Ο Ου. Τσάβες με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ινδίας
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

«Επιθυμούμε να δίνουμε πετρέλαιο στις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να αποφύγουμε την παροχή πετρελαίου, εκτός εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ τρελαθεί λιγάκι και επιχειρήσει να μας βλάψει... Εάν υπάρξει οποιαδήποτε εχθρική διάθεση, δε θα υπάρξει πετρέλαιο...» φέρεται να δήλωσε εκ νέου από το Νέο Δελχί ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires».

Οι προειδοποιήσεις του Προέδρου της Βενεζουέλας ήλθαν χτες από την Ινδία, όπου ο Τσάβες πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη και ουσιαστικά αποτελεί σταθμό της μίνι ασιατικής του περιοδείας. Ουσιαστικά, αποτελούν απάντηση στις προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών και επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ζητήματα του Δυτικού Ημισφαιρίου Ρότζερ Νοριέγκα, όπου σε επιτροπή της Γερουσίας δήλωσε ότι η «κυβέρνηση Μπους θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των γειτονικών της Βενεζουέλας χωρών, για τις ενέργειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Τσάβες. Στόχος της καμπάνιας ενημέρωσης η κοινή αντιμετώπιση και άμυνα της περιφερειακής σταθερότητας», αφού κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «η προσωπική ατζέντα του Τσάβες μπορεί να υποσκάψει τους δημοκρατικούς θεσμούς τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στη Λατινική Αμερική». Μάλιστα, ο Νοριέγκα ανέφερε διευκρινιστικά ότι οι βασικές πηγές ανησυχίας των ΗΠΑ είναι: «Οι ενέργειες Τσάβες για συγκέντρωση υπερεξουσιών στη Βενεζουέλα, η ύποπτη σχέση που διατηρεί με αποσταθεροποιητικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, καθώς και τα σχέδιά του για προμήθεια όπλων και στρατιωτικού υλικού».

Μάλιστα, για τις το έλασσον εμπρηστικές δηλώσεις αυτές του Νοριέγκα, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Βινσέντε Ράνχελ, κατέφυγε στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «εκτός ελέγχου όσον αφορά τη Βενεζουέλα».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο Ούγο Τσάβες και ο Φιντέλ Κάστρο κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας. Από πλευράς του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε γελοίο το «κατηγορώ». Εντούτοις ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας οδήγησε την υπόθεση ενώπιον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, κατηγορώντας έμμεσα την Ουάσιγκτον για παραβίαση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας. Δίχως να κατονομάσει τις ΗΠΑ ο Αλί Ροντρίγκεζ Αράκε δήλωσε πως τα στοιχεία των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών καταδεικνύουν απόπειρα για τη «φυσική εξόντωση» του Ούγο Τσάβες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας έκανε επίσης λόγο για «κίνητρα» πίσω από την ανεπιτυχή απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή Τσάβες τον Απρίλη του 2002, ενώ έχει δηλώσει πολλάκις ότι η απόπειρα ήταν προϊόν αμερικανικού ιμπεριαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ