Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεπούλησε την απεργία η ΠΝΟ

Δεν έχουν καμιά σχέση με τους ναυτεργάτες και τα συμφέροντά τους οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΝΟ! Είναι υπάλληλοι των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ πριν, που έχουν καταλάβει τις καρέκλες στην Ομοσπονδία, ελέω Βασιλικών και Χουντικών Διαταγμάτων και του αντεργατικού εκτρωματικού νόμου 330 κι αυτό ακριβώς επιβεβαίωσαν χτες σε όλους τους τόνους!

Το απόγευμα αποφάσισαν στην ψύχρα την αναστολή της 48ωρης απεργίας! Το... πρόσχημα; Ενα δελτίο Τύπου που τους πέταξε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με υποσχέσεις, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα και αυτές αποκλειστικά και μόνο για ένα αίτημα από το άκρως περιορισμένο και αναντίστοιχο με τα προβλήματα των ναυτεργατών διεκδικητικό πλαίσιο της πλειοψηφίας! Πρόκειται για το αίτημα που αφορά την αύξηση των εφάπαξ παροχών από τα Ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών το οποίο σύμφωνα με το χαρτί του υπουργού «θα» αυξηθεί κατά 25% αναδρομικά από την 1η Γενάρη του 2005. Οσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα του... ψευτοπλαισίου, είναι θέμα... διαλόγου και εξέτασης από το υπουργείο Οικονομικών!

Τα σχέδια για την αναστολή είχαν αρχίσει να διαρρέουν από νωρίς το πρωί, ενώ το μεσημέρι έγινε συνάντηση τετ α τετ του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ Ι. Χαλά με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας... Η απεργία την οποία η πλειοψηφία είχε κηρύξει κάτω από την πίεση των έντονων αγωνιστικών πιέσεων των ταξικών δυνάμεων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των ίδιων των ναυτεργατών που βλέπουν ότι μέρα με τη μέρα εντείνεται η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και φουντώνει η επίθεση των εφοπλιστών, είχε αρχίσει να παίρνει... επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Αρχισε να μετατρέπεται σε κίνημα διεκδίκησης και έπρεπε να ανακοπεί καθώς όλο και μεγαλύτερα τμήματα των ναυτεργατών συσπειρώνονταν στο διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων.

Με ψηλά το κεφάλι

Η στάση και η τακτική των εγκάθετων της ΠΝΟ δεν έχει καμία σχέση με τους ναυτεργάτες των οποίων αυτή ακριβώς η καθολική τους συμμετοχή και η συσπείρωσή τους στα ταξικά σωματεία, αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Μαζί με τις ομάδες περιφρούρησης πρωτοπόρων συναδέλφων τους, απέκρουσαν τους απεργοσπαστικούς και τρομοκρατικούς μηχανισμούς που έστησαν κυβέρνηση και εφοπλιστές σε κάθε λιμάνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες από νωρίς το πρωί αλώνιζαν στο λιμάνι του Πειραιά στελέχη των εταιριών για να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες, ενώ χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι χτες ο νέος πρόεδρος της ΑΝΕΚ, νομάρχης Χανίων κ. Κατσανεβάκης, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ, εξαπέλυσε αυτοπροσώπως απειλές εναντίον των πληρωμάτων των πλοίων ότι όποιος δε δουλέψει θα απολυθεί.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ με ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τους ναυτεργάτες για την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τονίζουν ότι «η πλειοψηφία της ΠΝΟ βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ναυτεργατών» είναι συμβιβασμένη με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και προσπαθεί να πλήξει το διεκδικητικό κίνημα που αναπτύσσεται κόντρα στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τους εφοπλιστές. Και καλούν τους ναυτεργάτες να ανατρέψουν τους αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης στην ΠΝΟ. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες - υπογραμμίζουν - διαμορφώνονται νέες απαιτήσεις για συνέχιση του αγώνα των ναυτεργατών, σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την κλιμάκωση του αγώνα, με συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ