Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για την ηγεσία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), λόγω της διαφωνίας των ΗΠΑ, που δεν επιθυμούν την ανανέωση της θητείας του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Υπενθυμίζεται ότι ο ελ Μπαραντέι ήταν επικεφαλής των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, όταν πριν από τον πόλεμο αναζητούνταν όπλα μαζικής καταστροφής και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι υπήρχαν. Παράλληλα, κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι δεν έχει αντιμετωπίσει με αρκετή αυστηρότητα το Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμά του.

ΡΩΜΗ.-- Ενα μικρό τουριστικό αεροσκάφος συνετρίβη χτες κοντά στην Μπολόνια, στην κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Τα αίτια της συντριβής παραμένουν άγνωστα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το ζήτημα της έκθεσης των Δέκα Εντολών σε δημόσια κτίρια εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η εμφάνισή τους εκεί παραβιάζει το χωρισμό Πολιτείας - Εκκλησίας ή πρόκειται για κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας. Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν δικηγόροι με αφορμή την παρουσία των Δέκα Εντολών σε μαρμάρινη απεικόνιση σε δύο κυβερνητικά κτίρια στο Τέξας και στο Κεντάκι, παρουσία που τη θεωρούν αντισυνταγματική.

ΝΑΠΟΛΗ.-- Ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Νάπολη κατά της Καμόρα, της τοπικής μαφίας. Συνολικά συνελήφθησαν 42 άνθρωποι, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία. Η Εισαγγελία της Νάπολης εξέδωσε 52 εντάλματα σύλληψης εναντίον μελών της συμμορίας Ντι Λάουρο, που εμπλέκεται σε έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον ορισμένων πρώην μελών της.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δυο άνδρες και μια γυναίκα συνελήφθησαν στο Κόβεντρι της κεντρικής Βρετανίας, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής έρευνας, ανακοίνωσε χτες η Σκότλαντ Γιαρντ. Η σύλληψη έγινε την Τρίτη, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2000 και χτες μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές αρχές κίνησαν χτες διαδικασία ποινικής δίωξης της Αυστριακής δημοσιογράφου Σάντρα Μπακούτζ, ανταποκρίτριας του ραδιοσταθμού «Orange 94.0» και του εβδομαδιαίου εντύπου «Junge Welt». Κατηγορείται για «προσβολή» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζεμ το 2001 και για συμμετοχή σε οργάνωση της αριστεράς που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 2 μικρών μαθητών, σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 8 τραυματίστηκαν από την έκρηξη αποθήκης με εκρηκτικές ύλες που προορίζονταν για ανθρακωρυχείο στην επαρχία Σανζί της βορειοδυτικής Κίνας.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από «νοθευμένο ρακί», ενώ «δεκάδες» άλλοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στην Τουρκία, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό» για να συλλάβει τους ενόχους.

ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ.-- Νέα έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες στο Νταγκεστάν της Ρωσίας, με δύο αστυνομικούς και ένα 9χρονο αγόρι να τραυματίζονται, σύμφωνα με τις αρχές.

ΜΟΥΛΤΑΝ.-- Αθωώθηκαν οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους για τον ομαδικό βιασμό μιας γυναίκας στο Πακιστάν μετά από εντολή που είχε εκδώσει το «συμβούλιο προυχόντων» ενός χωριού. Τέτοιες υποθέσεις είναι «συχνές» στο Πακιστάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Ινδίας αναγκάστηκε χτες να διακόψει για δεύτερη συνεχή μέρα τις εργασίες της, καθώς το BJP συνέχισε τη διαμαρτυρία του για την απόφαση να ονομαστεί πρωθυπουργός στο Τζαρκάντ ο υποψήφιος του Κογκρέσου, παρότι πλειοψηφούν οι εθνικιστές ινδουιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ