Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΩΝ - ΓΑΛΛΙΑ
Αποτρόπαιο μαρτύριο

ΑΝΖΕΡ.--

Ξεκίνησε χτες η δίκη που έχει προκαλέσει σάλο και όνειδος. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου στο δικαστήριο των ενόρκων στην Ανζέρ θα καθίσουν 66 κατηγορούμενοι, ώστε να δικαστούν για τη σεξουαλική κακοποίηση 45 παιδιών. Μερικά από αυτά δεν είχαν προλάβει καν να περπατήσουν. Ηταν μόλις έξι μηνών.

Τα 45 παιδιά κακοποιήθηκαν και βιάσθηκαν από τους γονείς τους ή ακόμα από παππούδες και γιαγιάδες ή γνωστούς και γείτονες. Τα πουλούσαν για χρήματα ή μερικές φορές μόνο για λίγα τρόφιμα ή μια κούτα τσιγάρα ή ένα καινούριο λάστιχο αυτοκινήτου. Κύριος τόπος του εγκλήματος ήταν η κατοικία ενός τριαντάχρονου ζευγαριού στα περίχωρα της Ανζέρ. Πίσω από τους τοίχους του τετραώροφου σπιτιού παιζόταν το απίστευτο δράμα, ενώ η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2000, όταν η ανιψιά ενός κατηγορούμενου έσπασε τη σιωπή της.

Τι ακριβώς συνέβη, ποιος παρακολουθούσε μόνο, ποιος συμμετείχε ενεργά, θα αποκαλυφθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Οι δικαστές θα χρειαστούν τρεις μέρες μόνο για την ανάγνωση του κατηγορητηρίου που ανέρχεται σε 430 σελίδες, ενώ έχουν κληρωθεί και εννέα ένορκοι.

Ποτέ πριν στη Γαλλία δεν έχει διεξαχθεί μια τόσο μεγάλη δίκη ενώπιον ενός δικαστηρίου ενόρκων. Ενα σημείο, στο οποίο ασκεί κριτική ο δικηγόρος υπεράσπισης Πασκάλ Ρουγέ: «Μια τέτοια δίκη υποστηρίζει είναι μια πραγματική πρόκληση για τους ειδικούς και δεν ξέρω εάν οι ένορκοι, οι οποίοι δεν έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία θα τα βγάλουν πέρα».

Ο Ιβ Κρεσπάν από την άλλη πλευρά, δικηγόρος της οργάνωσης προστασίας του παιδιού με την επωνυμία «L' enfant bleu» δεν ανησυχεί πάντως γιατί πιστεύει πως ο ποινικός κώδικας είναι σαφής στην περιγραφή των αδικημάτων και στην επιμέτρηση της ποινής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ