Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
17 ΜΑΡΤΗ ΠΑΝΕΡΓ. ΑΠΕΡΓΙΑ (2005)
Σε όλη τη χώρα το μήνυμα της απεργίας

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας απλώνεται το μήνυμα του ΠΑΜΕ για την πανεργατική κινητοποίηση στις 17 Μάρτη. Κάθε μέρα και νέα συνδικάτα προστίθενται στο μακρύ κατάλογο της κινητοποίησης, ενώ η δουλιά για την επιτυχία της απεργίας γίνεται υπόθεση των πρωτοβάθμιων σωματείων, των επιτροπών αγώνα και των συντονιστικών επιτροπών.

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Με αγωνιστικούς όρους τα Συνδικάτα της Αθήνας δίνουν τη μάχη της απεργιακής κινητοποίησης. Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών θα δώσουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Αθήνας στις 2 του Μάρτη, με συγκέντρωση στο ΕΚΑ και πορεία προς στο υπουργείο Εργασίας. Καθημερινά διαμορφώνεται και το πρόγραμμα των εξορμήσεων και περιοδειών όλων των κλαδικών Συνδικάτων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων προγραμματίζει μέσα στις επόμενες μέρες δυο συσκέψεις, με νέους εργαζόμενους και οικονομικούς μετανάστες, ενώ η δουλιά της απεργίας έχει ήδη περάσει στα Παραρτήματα του Συνδικάτου. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 17 Μάρτη έχει οριστεί για τις 12 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Αντίστοιχα οργανώνουν τη δουλιά και οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, όπου η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό της πόλης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σχεδιασμένα ανοίγει η δουλιά στους εργαζόμενους στις κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρίες, στην Κλωστοϋφαντουργία και το Δέρμα, στα εργοστάσια που κινδυνεύουν με κλείσιμο όπως η ΒΑΛΚΑΝ, αλλά και σε άλλα όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απολύσεων, όπως η ΕΛΒΟ. Επίσης στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας (δημόσιο και ιδιωτικό), καθώς και στα μεγάλα ξενοδοχεία. Μια σειρά εργατικά σωματεία, μέσα από συνεδριάσεις ΔΣ, αλλά και Γενικές Συνελεύσεις, έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για τη συμμετοχή στην απεργία. Ταυτόχρονα, οργανώνουν συσκέψεις όπως π.χ. το Συνδικάτο Οικοδόμων. Οι εμποροϋπάλληλοι, ξεκινώντας από την περασμένη Πέμπτη και κάθε Πέμπτη μέχρι τις 17 Μάρτη, θα πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις έξω από τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ: Ηδη πραγματοποιούνται κεντρικές συσκέψεις στις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και περιφερειακές με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους κλάδους. Στην Αλεξανδρούπολη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εξορμήσεις στα εργοστάσια ΑΝΚΕΡ, «ΟΤΤΟ Εβρος», ΘΡΑΚΗ, αλλά και στα καταστήματα, με στόχο οι εμποροϋπάλληλοι να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα. Στην Καβάλα, στην πορεία προς την απεργία, το ΠΑΜΕ οργανώνει και πικετοφορία για την ακρίβεια, στις 10 Μάρτη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Στην Πάτρα, εξορμήσεις και περιοδείες προγραμματίζονται στη Βιομηχανική Περιοχή και ειδικότερα στα εργοστάσια ΑΜΣΤΕΛ, ΕΛΠΑΚ, ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ, ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ, στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια «Καλογεράκης» και «Ράνια», σε οικοδομές και κατασκευές, σε δημόσιες υπηρεσίες (Νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ), αλλά και στις εργατοσυνοικίες της πόλης. Στην Κόρινθο, εξορμήσεις θα γίνουν στη «Φούλγκορ», στη «Σωληνουργία», στη «Λάντις», στην «Ελλάς - Καν», στην «Κάρτονπακ», αλλά και στις υπηρεσίες, στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ. Στην Τρίπολη, οι ταξικές δυνάμεις «ανοίγουν» τη δουλιά στη Βιομηχανική Περιοχή, στις οικοδομές και στα σούπερ - μάρκετ. Στο Αργος και το Ναύπλιο εξορμήσεις έχουν προγραμματιστεί στα εργοστάσια μετάλλου, στις οικοδομές, στα συσκευαστήρια και στα σούπερ - μάρκετ, όπως και στην Καλαμάτα και τον Πύργο. Στη Ζάκυνθο σχεδιάζονται συναντήσεις με τα ΔΣ των σωματείων που απαρτίζουν το ΕΚΖ και παράλληλα θα γίνουν εξορμήσεις σε σούπερ - μάρκετ, στα καράβια της πορθμειακής γραμμής Κυλλήνης - Ζακύνθου και στην καθαριότητα. Στην Κεφαλονιά, προγραμματίζονται περιοδείες στα μεγάλα καταστήματα, αλλά και συσκέψεις με τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ: Στη μάχη της απεργίας ρίχνονται και οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους Νομούς Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στο νομό και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Για την ενίσχυση και το συντονισμό δράσης της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, έχει καλέσει την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μάρτη σε σύσκεψη σωματεία, συλλόγους δημοσίων υπαλλήλων και φορείς των αγροτών και ΕΒΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ο προγραμματισμός και η οργάνωση ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης αφορούν σε μια σειρά πρωτοβουλιών που παίρνονται για ζητήματα που «καίνε» την εργατική οικογένεια, όπως των εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας, της Παιδείας και της Υγείας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη βδομάδα στην Καρδίτσα, πραγματοποιείται πικετοφορία για την Παιδεία, ενώ στα Τρίκαλα για το ίδιο θέμα θα γίνει σύσκεψη την επομένη, Τρίτη 1η Μάρτη. Επίσης, στα Τρίκαλα θα γίνει σύσκεψη και για την Υγεία στις 2 Μάρτη. Το «βάρος» των προετοιμασιών δίνεται, ιδιαίτερα, μέσα στους χώρους δουλιάς, όπως στα μεγάλα εργοστάσια μετάλλου, κλωστοϋφαντουργίας, ιματισμού και δέρματος και αλλού.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Με περιοδείες, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις σωματείων δίνεται το έναυσμα, ώστε η απεργία να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Στα Γιάννενα προγραμματίζονται εξορμήσεις και περιοδείες στη Βιομηχανική Ζώνη, στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», στο εργοστάσιο «ΤΟΠ», στο εργοτάξιο της Εγνατίας, στην «ΠΙΝΔΟΣ», στις δημόσιες υπηρεσίες (ΟΤΑ, Εφορία, ΟΤΕ, Νοσοκομεία) και σε οικοδομές, σούπερ-μάρκετ και στην αγορά της πόλης. Σε ανάλογο αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται και οι υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου (Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία) με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να προετοιμάζουν εξορμήσεις σε υπηρεσίες του δημοσίου, σε νοσοκομεία, σε οικοδομές, σε σούπερ-μάρκετ και σε εμπορικά καταστήματα, ενώ προγραμματίζονται συσκέψεις του ΠΑΜΕ στις αντίστοιχες περιοχές την επόμενη εβδομάδα για τον καλύτερο συντονισμό. Αντίστοιχα στην Κέρκυρα, στην Λευκάδα και το Αγρίνιο το μήνυμα της απεργίας μεταφέρεται από μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ με καθημερινές εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους.

ΚΡΗΤΗ: Οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ και στους τέσσερις νομούς προγραμματίζουν εξορμήσεις και περιοδείες, με προτεραιότητα στον κλάδο του Τουρισμού που απασχολεί πολλές χιλιάδες εργαζόμενους στο νησί (μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κ.α.) το εμπόριο («Μαρινόπουλος», «Carrefour», «Makro», εμπορικά καταστήματα), τις κατασκευές, αλλά και σε εργοστάσια και γειτονιές. Στις απεργιακές αποφάσεις των σωματείων προστίθενται καθημερινά και νέες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα των συσκέψεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ