Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πλατιά δράση ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση

Κάλεσμα συσπείρωσης και οργάνωσης του αγώνα για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση νέων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες, απηύθυνε στους εργαζόμενους της Εθνικής ο Γιώργος Ποντικός, στέλεχος της ΕΣΑΚ Τραπεζών, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο μηχανογραφικό της Τράπεζας στη λεωφόρο Συγγρού. Η περιοδεία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα περιοδειών των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στις τράπεζες για το Ασφαλιστικό.

Μιλώντας σε δεκάδες εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν, ο Γ. Ποντικός τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, εντείνουν την επίθεσή τους, χτυπώντας διαρκώς τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια έχουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως αυτή της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και Αυτόνομο Δίκτυο - που σπεύδει σε κάθε στημένο τραπέζι «κοινωνικού διαλόγου» και απαιτεί την εφαρμογή των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα.

Εμείς, καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν. Να φτιάξουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς και να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε «κοινωνικός διάλογος» που χτυπά τα δικαιώματά τους. Αλλά και να κλιμακώσουμε την πάλη μας για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ενιαίο Ταμείο όλων των μισθωτών) με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, εργοδότες και κράτος να πληρώσουν για την Κοινωνική Ασφάλιση, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στην προοπτική αυτή - συνέχισε ο συνδικαλιστής παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης - η ΕΣΑΚ προτείνει, σαν γραμμή αντίστασης και συσπείρωσης σήμερα, ενάντια στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις τραπεζιτών και κυβέρνησης, τη διεκδίκηση ενός ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

Συνταξιοδότηση με 30 χρόνια ασφάλισης για τους άντρες, χωρίς όριο ηλικίας (ή 25 χρόνια ασφάλισης και όρια ηλικίας τα 55 έτη). Με 25 χρόνια ασφάλισης για τις γυναίκες, χωρίς όριο ηλικίας (ή 20 χρόνια ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 45 έτη). Για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά συνταξιοδότηση με 20 χρόνια ασφάλιση χωρίς όριο ηλικίας. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής συμμετοχής. Μείωση των εισφορών των εργαζομένων. Σύνταξη κύρια και επικουρική το 100% του τελευταίου μισθού (80% = 20%) στα 30 χρόνια Ασφάλισης.

Η συζήτηση που ακολούθησε έδειξε την ανησυχία των εργαζομένων για ό,τι συμβαίνει στο Ασφαλιστικό αλλά και την αγανάκτησή τους με την τακτική της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην ΟΤΟΕ. Οι περιοδείες συνεχίζονται σήμερα στη Μηχανογράφηση της Εμπορικής και, αύριο Παρασκευή, στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών στον Πειραιά.

  • Στη χτεσινή πρώτη συνάντηση της Επιτροπής τραπεζιτών, κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ - άλλη μια Επιτροπή «κοινωνικού διαλόγου» - οι τραπεζίτες κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους. Ετσι μόνο η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επανέλαβε την πρότασή της που έτσι και αλλιώς είναι γνωστή (εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα), ενώ ορίστηκε νέο ραντεβού για την επόμενη Τετάρτη. Σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για την απεργία της ερχόμενης Δευτέρας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ