Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζητά η Λευκωσία

«Ανένδοτο» κάνει ο «Αττίλας» και μυστικά διαβούλια οι Βρετανοί

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το Κυπριακό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευνοεί και δείχνει πανέτοιμος για έναρξη των συνομιλιών. Αυτό τόνισε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «ξαναζεσταμένο φαγητό» τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, ότι υπάρχει αμερικανική απογοήτευση για την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» και ότι χρειάζεται άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Επίσης, ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε τις επικρίσεις εναντίον των Βρετανών, κατηγορώντας τους ότι έδωσαν τα ερείσματα στην Τουρκία να εισβάλει και να προχωρήσει στην κατοχή της Κύπρου. Τόνισε δε, ότι στο «σχέδιο Ανάν» υπάρχει η ζωντανή σφραγίδα του Ντέιβνιτ Χάνεϊ, δηλαδή της Βρετανίας. Θυμίζουμε ότι ο Χάνεϊ διατέλεσε απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό. Μάλιστα θα είναι ο κύριος ομιλητής στο τριήμερο συνέδριο για το Κυπριακό, που ξεκινά σήμερα στη Λάρνακα και οι εργασίες του οποίου θα κρατηθούν μυστικές!

Διοργανώνεται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, θα συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Βρετανοί και άλλοι «εμπλεκόμενοι» με το θέμα, οι εργασίες του θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι τοποθετήσεις των συνέδρων θα τηρηθούν εμπιστευτικές. Εκτός από τον Χάνεϊ, ομιλητής θα είναι και ο Ντόμινικ Τσίλκοτ, αρμόδιος για το Κυπριακό στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ερώτηση για την πιθανή ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, ανέφερε ότι στην τελευταία συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, ο Γενικός Γραμματέας του δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου. Γι' αυτό, πρόσθεσε, και θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού με τα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη του διαλόγου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε ότι, ενώ οι Τούρκοι δηλώνουν πως θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό, προσωπική του διαπίστωση είναι ότι συνήθως βρίσκονται ένα βήμα μπροστά και άλλα δύο πίσω και έφερε ως παράδειγμα τη συνεχιζόμενη οργανωμένη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών και την εισροή εποίκων στα Κατεχόμενα.

Από την πλευρά του κατοχικού καθεστώτος, ο «υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς επανέλαβε χτες ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει έστω και ένα στρατιώτη από την Κύπρο. Για να το κάνει αυτό η Τουρκία, είπε ο υιός Ντενκτάς, πρέπει πρώτα να εξευρεθεί λύση και οι «δύο κυβερνήσεις στην Κύπρο» να μοιραστούν την εξουσία. Απέρριψε, εξάλλου, τυχόν εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση, «επειδή οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να μεταφέρουν το Κυπριακό υπό την ομπρέλα της, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία και το ψευδοκράτος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ